FN Blog / Pogátsa Zoltán / Dolgoznak-e a cigányok?
Nyomtatás Betűméret
Dolgoznak-e a cigányok? 2011-03-23 08:47:33
Ha van munka: igen. Ha nincs munka: nem.

 A magyar belpolitika egyik legtöbbet vitatott ügye az úgynevezett "romakérdés".  Az álláspontok meglehetősen polarizáltak, és azon kérdés körül csúcsosodnak ki, hogy hajlandóak-e a romák dolgozni, avagy a társadalom ingyenélői.

Nos, mint azt már korábbi blogbejegyzéseinkben is megjegyeztük, az államra nem számíthatunk ennek eldöntésében. Konfúz és inkoherens romaprogramokat futtat húsz éve, megfelelő monitoring nélkül.

Hálistennek időnként a kutatók magas színvonalú felméréseket végeznek survey módszerrel, ebből kaphatunk némi képet arról, hogy mi is a valós helyzet. Ezek közül is kiemelkedik Janky Béla és Kemény István 2003-as A cigányok foglalkoztatottságáról és jövedelmi viszonyairól című tanulmánya. Sajnos 2003 óta nem készült igazán átfogó helyzetelemzés (én legalább is nem tudok róla), ez is mutatja, mennyire nem vesszük komolyan az egyik legégetőbb társadalmi kérdést.

Nos, mit is mutat ez a felmérés? Először is azt a köztudott tényt erősíti meg, hogy az államszocializmus évizedeiben a romák dolgoztak. Legalább is a férfiak. A roma férfiak  85%-a, a nőknek azonban csak 30% dolgozott. 1971-ben a cigány családfõk 11 százaléka volt szakmunkás, 10 százaléka betanított munkás, 44 százaléka segédmunkás, 15 százaléka mezõgazdasági fizikai dolgozó és 9 százalék önálló, segítõ családtag, alkalmi munkás vagy napszámos.


Mi a helyzet a posztszocialista időszakban? A kelet-magyarországi romáknak csak 14%-a dolgozik, míg a budapesti romák 49%-os foglalkoztatási mutatója alig marad el a nem romákétól.

Konklúzió? Ahol van munka, ott a romák is dolgoznak. Ahol nincs munka, ott ők jutnak legkevésbbé munkához.

Megoldás: munkahelyteremtés a hátrányos térségekben. Ehhez viszont az adócsökkentés kevés, ahol nincs munka feketén sem, ott alacsonyabb adókkal sem lesz.
Cimkék: romák
Megosztás
100 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

38. István 2011-03-24 13:27:48
Nálam viszont rendszeresen dolgozik egy cigány csapat és az égvilágon semmi baj nincs velük. Hajtanak rendesen.
37. külön-vélemény 2011-03-24 12:56:25
A feleségem háziorvosi asszisztens egy olyan nagytelepülésen, ahol a lakosok fele cigány . Amikor elindul a közmunka-program , csapatostól mennek a rendelőbe igazolásért , hogy erre a munkára /pl sepregetés/ ők alkalmatlanok . Ha az adott orvos nem ad igazolást , mennek a kórházba , orvosról-orvosra , és megszerzik . Ennyit a munkakedvükről , és a közmunkaprogram hatékonyságáról .
36. Stubendek István 2011-03-24 12:48:25
LAci, vannak pozitív példáid is a romák munkavégzésére? :) Csak azt ne mondd, hogy ezért dicsérni kell őket. Nem az volna a normális? Én romák között élek, romák között dolgozom, hét éve szociális munkásként, a feleségem roma származású. A lelkemet is odaadnám a nyomorultakért, és nem fogom feladni a munkámat, mert hasznos, de hidd el, fogalmatok sincs, mennyi lelkierőbe kerül közöttük élni, lenni. Ha ti is közöttük élnétek, tudnátok, hogy bizony, nem akarnak és nem is szeretnek dolgozni, és ez teljesen független attól, hogy van-e munka. Minden közhely igaz bizony. Persze nem kell erősítenünk azokat, de akkor is! És a szokásaiktól felfordul a gyomrunk.
35. Hossa 2011-03-23 21:49:24
33 Tamásnak igaza van, sajnos durva helyzet elé nézhetünk, ha nem lesz szignifikáns változás a munkaerőpiacon.
Minap láttam egy érdekes interjút egy vállalkozóval. Ő pl. mentori majd iskolai támogatással integrál roma gyerekeket. Ő is elismeri, hogy nem pusztán adomány, ha csak egy fiatal beépül a vállalkozásába és hajtja a profitot, már megérte neki. Más vállalkozó - aki hasonló helyzetben van - hasonlóan gondolkodik?
Romák mellett még nagyon sok tehetséges fiatal kallódik el, mert nincs megfelelő kiemelés, kiválasztás, lehetőség sem. De ez nem ennek a posztnak a témája!

Pogi egyszer írhatnál arról is - akár a szegénységgel kapcsolatban is, hogy vajon miért nem megy utcára a magyar a 400Ft-os üzemanyag/cukor, emelkedő árak stb. árnyékában!
34. * 2011-03-23 20:50:48
Pogi, megemlíthetnél egy jobb mérőszámot a Gini-index helyett. Szimplán leszólni nem ér :).

A Gini fő hiányossága szerintem az, hogy csak a jövedelem-eltérést méri, nem veszi figyelembe a vagyoni különbségeket. No de nem véletlenül, ugyanis a vagyoni adatok sokkal nehezebben férhetők hozzá.

Nos, a vagyoni különbségek a skandináv országokban sokkal magasabbak, mint Magyarországon. Mindent összevéve lehet, hogy Magyarországon a legkisebbek a társadalmon belüli anyagi különbségek.

Közepesen jómódú ország, kirívóan egyenletes anyagi jóléttel. És ebben az országban sírnak a legjobban az emberek a nyomorukon. Menjetek el Latin-Amerikába, Afrikába, Indiába, Délkelet-Ázsiába, és gondolkodjatok el picit.. Amíg nem láttátok azt a döbbenetes nyomort, amibe ott lépten-nyomon beleütközik az ember, addig könnyen beszéltek szegénységről. És ezeken a pöcegödörhöz hasonló helyeken élő emberek mosolyognak, vidámak, segítőkészek és (többnyire) szorgalmasak!
33. Tamás 2011-03-23 19:22:44
Én a magam részéről, már nem látok kiutat, ez a probléma annyira elhatalmasodott felettünk, hogy nincs megoldás. A problémák tologatása csak tovább súlyosbítják nem csak a roma kérdést, hanem egyáltalában a szegény emberek helyzetét.
Amennyiben a helyzet nem változik hamarossan "amit kétlek", néhány éven belül a társadalmi rétegek közti különbség(feszültség) anarchiába fog torkolni. A hazugágokból tákolt kártyavár összeomlik.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés