FN Blog / Pogátsa Zoltán / Dolgoznak-e a cigányok?
Nyomtatás Betűméret
Dolgoznak-e a cigányok? 2011-03-23 08:47:33
Ha van munka: igen. Ha nincs munka: nem.

 A magyar belpolitika egyik legtöbbet vitatott ügye az úgynevezett "romakérdés".  Az álláspontok meglehetősen polarizáltak, és azon kérdés körül csúcsosodnak ki, hogy hajlandóak-e a romák dolgozni, avagy a társadalom ingyenélői.

Nos, mint azt már korábbi blogbejegyzéseinkben is megjegyeztük, az államra nem számíthatunk ennek eldöntésében. Konfúz és inkoherens romaprogramokat futtat húsz éve, megfelelő monitoring nélkül.

Hálistennek időnként a kutatók magas színvonalú felméréseket végeznek survey módszerrel, ebből kaphatunk némi képet arról, hogy mi is a valós helyzet. Ezek közül is kiemelkedik Janky Béla és Kemény István 2003-as A cigányok foglalkoztatottságáról és jövedelmi viszonyairól című tanulmánya. Sajnos 2003 óta nem készült igazán átfogó helyzetelemzés (én legalább is nem tudok róla), ez is mutatja, mennyire nem vesszük komolyan az egyik legégetőbb társadalmi kérdést.

Nos, mit is mutat ez a felmérés? Először is azt a köztudott tényt erősíti meg, hogy az államszocializmus évizedeiben a romák dolgoztak. Legalább is a férfiak. A roma férfiak  85%-a, a nőknek azonban csak 30% dolgozott. 1971-ben a cigány családfõk 11 százaléka volt szakmunkás, 10 százaléka betanított munkás, 44 százaléka segédmunkás, 15 százaléka mezõgazdasági fizikai dolgozó és 9 százalék önálló, segítõ családtag, alkalmi munkás vagy napszámos.


Mi a helyzet a posztszocialista időszakban? A kelet-magyarországi romáknak csak 14%-a dolgozik, míg a budapesti romák 49%-os foglalkoztatási mutatója alig marad el a nem romákétól.

Konklúzió? Ahol van munka, ott a romák is dolgoznak. Ahol nincs munka, ott ők jutnak legkevésbbé munkához.

Megoldás: munkahelyteremtés a hátrányos térségekben. Ehhez viszont az adócsökkentés kevés, ahol nincs munka feketén sem, ott alacsonyabb adókkal sem lesz.
Cimkék: romák
Megosztás
100 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

32. Takács István 2011-03-23 19:05:56
Soha nem lesz rend a roma kérdésben! Ha lakást adnak nekik, TÖNKRETESZIK!
Dolgoztam olyan helyen ahol romákat is foglalkoztattak, hát nem volt köszönet a munkájukban.Nagyon meg kellene őket fegyelmezni mert az a baj hogy nem AKARNAK beilleszkedni. Nekem 36 éves munkaviszonyom van, teljesítménybérben dolgoztam és általában nehéz fizikai munkát. Sajnos lerokkantam és 27000Ft-ot kapok havonta. A romák ennek a dupláját kapják amiért nem tettek egy szöget sem arrébb. Kérdezem hogy hol itt az igazság?
31. LAci 2011-03-23 18:27:17
A negatív eseményeket látom könnyebb megjegyezni. Én teljes mértékben egyetértek a cikkíróval. Sajnos a roma helyzetet nem a romák fogják megoldani így képzésükhöz, munkahely teremtésükhöz közös pénz / állami és EU / kell. ÉS ezt nem sajnálni kell tőlük, hisz most egy befektetés és talán idővel nem segélyt hanem munkabért kaphatnak ha lesz ott munkahely. Aki nem tud tenni érte legalább ne tegyen ellene. Végül: nekem vannak kedvező történeteim a cigányok munkavégzéséről.
30. Valaki! 2011-03-23 18:23:10
Mikor egyik volt osztálytársam megkérdezte mennyit keresek - felsőfokú végzettséggel, 22 év munkaviszonnyal közalkalmazottként - kinevetett. Azt mondta ő annyiért fel se kelne az ágyból. Nekem muszáj felkeni, mert segélyt nem kapnék! A másik, hogy sokkal kevesebb igényük van, amit a segélyből is fenn tudnak tartani! Nem akarnak új lakást, autót, a gyerek egyetemére se kell gyűjteni, nem érdekli őket, mi lesz 10-20 év múlva! Motiválatlanok!
29. Valaki! 2011-03-23 18:08:42
Miért venne fel bárki olyan embert dolgozni, akinek semmilyen végzettsége, képzettsége nincs, mikor sorban állnak a szakemberek is?! Ha ők is szakmát szereznének akkor könnyebben elhelyezkedhetnének! Sokan még a nevüket se tudják leírni, nem hogy érettségizni meg szakmát tanulni! A mentalitásukon is kellene változtatni, mert dolgoznak ők sokszor - feketén - nehogy már megszűnjön a segély!
28. andor 2011-03-23 17:54:01
Ki teremtett munkát? Meglehetősen sokan. Én például 18 embernek adok munkát a vállalkozásomban. Azt se felejtsük el, hogy "ebben az országban" azoknak sem jut rendes munka, akik iskolát, egyetemet végeznek. Honnan, milyen munkát teremtsünk a romáknak, amikor a háztáji kisgazdálkodásnak és önellátásnak is lassan befellegzett? És a romák még odáig sem jutottak el?
Másrészt meg az egyetlen roma személy, akit valaha alkalmaztam, megpróbálta kirabolni az egyik ügyfelemet.
27. Pogátsa Zoltán 2011-03-23 17:21:02
Miklós,

ebben az országban szerinted hány egyén teremtett munkát magának és másoknak? És a többieknek miből van munkája?

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés