FN Blog / Pogátsa Zoltán / Britek és a megszorítások
Nyomtatás Betűméret
Britek és a megszorítások 2011-03-28 21:31:10
A 2.VH óta legnagyobb tömegtüntetés Londonban a megszorítások ellen.

 A második világháború óta legnagyobb tömegtüntetést élte meg London a napokban. Több mint fél millióan demonstráltak a konzervatív-liberális kormány megszorító intézkedései ellen.

Nagy-Británniában Margaret Thatcher színrelépése óta a bérek a GDP 65%-áról 55%-ára csökkentek, miközben a vállalatok nyeresége 13%-ról 21%-ra nőtt. Legalább is a legálisan bejelentett nyereségük, merthogy a brit sajtó telistele van az adót elkerülni igyekvő vállalkozásokról szóló hírekkel. Nemrégiben a brit adókat adóparadicsomokon keresztül elkerülni igyekvő Vodafone üzleteit törték be. Folyamatos botrányt okoz a konzervatív párt elnöke, Lord Ashcroft, aki Belize-ben 'adópolgár', az Egyesült Királyságban nem fizet adót. Belize egy brit fennhatóságú adóparadicsom, ahol a társasági adó minimális, a gyermekszegénység pedig 40%-os. Aztán ott van Phillip Green, az Oxford street-i Topshop tulajdonosa, aki Monaco-i rezidens feleségén keresztül 385 millió font adót csalt el. (Örültünk, amikor a királynő tavaly érdemrendet adományozott Alexa Noéminek, a magyar Transparency International vezetőjének. Most körülnézhetne a saját házatáján is.) A britek mindenkinél nagyobb ellenzői az uniós adóharmonizációnak, miközben számos de facto adóparadicsomot működtetnek (Guernsey, Jersey, Isle of Man, Belize, stb.).

A mostani súlyos gazdasági válságot is a Thatcher által deregulált brit pénzügyi szektor okozta. Annak idején Big Bangnek nevezték és üdvözölék a londoni City játékszabályainak lazítását. Mára világossá vált, hogy a szabályozatlanság katasztrófához vezetett. Mindennek ellenére a kormányzat a lakosságon akarja bevasalni a bankok kisegítésének költségeit. A társasági adó még további csökkentésének árát a kormány az ÁFA növelésével és a közszolgáltatások visszanyesésével akarja kompenzálni. Miért csökkentik a társasági adót? Hogy növeljék az ország tőkevonzó képességét. Miközben magasabb adóztatású és magasabb bérezésű országok sokkal több tőkét vonzanak...

Cimkék: Egyesült Királyság
Megosztás
14 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

8. * 2011-03-30 11:00:17
Pogi, még várom a válaszodat az előző cikkhez írt 34. * 2011-03-23 20:50:48 kérdésemre...
6. bvr 2011-03-29 11:57:42
Mondok egy példát: ahogy néztem, az aktuális Transparency International listáján Nagy-Britannia a 20., Magyarország az 50.
Ez a poszt állást kíván az ügyben foglalni, hogy ez a lista pl. alapvetően torz és hibás?
(amúgy ilyen álláspontot persze lehet képviselni, csak persze akkor azt komoly munkával meg kell kísérelni _bizonyítani_ - már persze ha a szimpla dobálózáson kívül valamilyen szakmaiságot is kívánunk képviselni... :)
5. bvr 2011-03-29 11:49:56
@lajafix, pogi
"Mit akarsz bizonyítani Pogi?"
Pontosan ez a lényeg! :)
Mi a koncepciója ennek a posztnak?
4. Pogi 2011-03-29 11:30:25
Sorge: próbálj meg légy szíves kevésbbé vadul fogalmazni. :) Nem akarlak mindig törölni. :)

@Lajafix: most nincs időm utánanézni, hogy volt-e reálbér csökkenés vagy nem (mindenhol szokott lenni), de ha a GDP gyorsabban nött mint a jövedelmek és lassabban nőtt mint a profit, akkor simán előfordulhat. Mint ahogy ez Magyarországon is a helyzet volt sokszor.
3. lajafix 2011-03-29 11:05:48
ez a GDP arányos fizetés ráta honnan jön?

Az eurostat szerint 93as 67%os foglalkoztatottság 70%os 2009re, most a munkanélküliség 8%, arról sem halottam hogy 30 év alatt a reálbérek csökkentek volna UKben. Mit akarsz bizonyítani Pogi? Hogy máshol ismeretlen a "több pénzt az embereknek"?

Mire való ez a bér/GDP mutató? kellett találni valamit ami csökken?


Aschroft csak alelnöke(deputy chairman) volt a toryknak, tavaly szeptemberig. előtte pénztáros is volt. :)
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés