FN Blog / Pogátsa Zoltán / Britek és a megszorítások
Nyomtatás Betűméret
Britek és a megszorítások 2011-03-28 21:31:10
A 2.VH óta legnagyobb tömegtüntetés Londonban a megszorítások ellen.

 A második világháború óta legnagyobb tömegtüntetést élte meg London a napokban. Több mint fél millióan demonstráltak a konzervatív-liberális kormány megszorító intézkedései ellen.

Nagy-Británniában Margaret Thatcher színrelépése óta a bérek a GDP 65%-áról 55%-ára csökkentek, miközben a vállalatok nyeresége 13%-ról 21%-ra nőtt. Legalább is a legálisan bejelentett nyereségük, merthogy a brit sajtó telistele van az adót elkerülni igyekvő vállalkozásokról szóló hírekkel. Nemrégiben a brit adókat adóparadicsomokon keresztül elkerülni igyekvő Vodafone üzleteit törték be. Folyamatos botrányt okoz a konzervatív párt elnöke, Lord Ashcroft, aki Belize-ben 'adópolgár', az Egyesült Királyságban nem fizet adót. Belize egy brit fennhatóságú adóparadicsom, ahol a társasági adó minimális, a gyermekszegénység pedig 40%-os. Aztán ott van Phillip Green, az Oxford street-i Topshop tulajdonosa, aki Monaco-i rezidens feleségén keresztül 385 millió font adót csalt el. (Örültünk, amikor a királynő tavaly érdemrendet adományozott Alexa Noéminek, a magyar Transparency International vezetőjének. Most körülnézhetne a saját házatáján is.) A britek mindenkinél nagyobb ellenzői az uniós adóharmonizációnak, miközben számos de facto adóparadicsomot működtetnek (Guernsey, Jersey, Isle of Man, Belize, stb.).

A mostani súlyos gazdasági válságot is a Thatcher által deregulált brit pénzügyi szektor okozta. Annak idején Big Bangnek nevezték és üdvözölék a londoni City játékszabályainak lazítását. Mára világossá vált, hogy a szabályozatlanság katasztrófához vezetett. Mindennek ellenére a kormányzat a lakosságon akarja bevasalni a bankok kisegítésének költségeit. A társasági adó még további csökkentésének árát a kormány az ÁFA növelésével és a közszolgáltatások visszanyesésével akarja kompenzálni. Miért csökkentik a társasági adót? Hogy növeljék az ország tőkevonzó képességét. Miközben magasabb adóztatású és magasabb bérezésű országok sokkal több tőkét vonzanak...

Cimkék: Egyesült Királyság
Megosztás
14 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. csokiájsz 2011-03-29 08:47:55
most vagy én vagyok dekoncentrált vagy nagyon rövid a cikk.

Mi ebben az információtartalom, az új? Ja, hogy a brit elit is kizsigereli a szegényebbeket?
1. Sorge 2011-03-29 08:29:42
Anglia, munkáspárti kormány vezetésével rohanta le hamis indokok alapján Irakot. Felőlem az angolok akár meg is dögölhetnek. Csak igyekezzenek!
« Előző 6    1 2    

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés