FN Blog / Pogátsa Zoltán / Van-e felsőoktatási túlképzés?
Nyomtatás Betűméret
Van-e felsőoktatási túlképzés? 2011-04-05 16:05:14
Szerintem bőven van. Válasz az Oktpolcafé bejegyzésére.

 "Megéri-e továbbtanulni?" címmel közöl blogbejegyzést az igen kíváló színvonalú, mindenki számára ajánlott Oktpolcafé blogon Setényi János. A szerző a cikkben gyakorlatilag megismétli az oktatási szakértők által gyakran hangoztatott érvet, miszerint még mindig jó megtérülés a felsőoktatást elvégezni, hiszen kimutathatóan magasabb eséllyel helyezkedik majd el az ember, és magasabb bért is kap.

Setényi úr adatait elfogadjuk. Még sem kell Demjánistának lenni azonban, hogy az érvelését mégis vitassuk. Gazdasági értelemben nem azt értjük felsőoktatási túlképzés alatt, ha az alacsonyabb szintű végzettségekhez képest nem jelent előrelépést elhelyezkedésben vagy fizetésben a felsőfokú végzettség. Az is bőven elég jel a felsőfokú túlképzésre, ha a túlságosan sok felsőfokú végzettségű kiszorítja a középfokú végzettségűeket, azok pedig az alsó fokúakat. Ahogy a huszonévesek körében elterjedt keserű vicc mondja: "Mit kérdez a végzett bölcsész a végzős bölcsésztől? Nagy kóla, nagy krumpli lehet?"

Ha ugyanis a felsőfokú végzettségűek olyan munkákat végeznek, amelyhez bőségesen elég lenne középfokú végzettség, és ez a kiszorítás még lejjebb is érvényesül, ettől még simán igaz, hogy a felsőfokú végzettségű jobban keres és könnyebben helyezkedik el. Ezt az adatok is visszaigazolják. A magyar felsőfokú végzettségűek foglalkoztatása nem rosszabb, mint az európai átlag, a középszint már kis hátrányt mutat, az igen durva eltérés viszont az alacsony végzettségűeknél tapasztalható. És ez csak részben van azért, mert túl képzetlenek. Részben azért is van, mert középfokú végzettségűek végzik a munkájukat. Ez a kiszorítósdi a magyar társadalomban hétköznapi tapasztalat, jó lenne ha az oktatási szakértők is végiggondolnák, még akkor is, ha a nem működő Diplomás Pályakövetési Rendszer ezt egyelőre nem tudja alátámasztani makrostatisztikákkal. (Érdekes lenne az Oktpolcafén arról olvasni, mért is nem működik ez a rendszer?)

A kiszorítósdinak sok káros hatása van. Rengeteg állami pénzt pazarlunk el a túlképzésre. Túlságosan magas ambíciókat hozunk létre a végzősökben, akik aztán csalódnak ténylegesen megtalált munkájukban. Ráadásul a folyamat végén munkanélkülieket hozunk létre, akiket el kell tartani. Mindeközben a gazdaság szereplőinek hiányoznak a középfokú végzettségű, de konkrét szakértelemmel rendelkezők, akik nem a felsőfokról csorogtak le oda.

Jó lenne, ha az oktatáskutató szakma kevésbé lenne elutasító a felsőoktatási szakképzés kérdésével kapcsolatban. Demján ide vagy oda.Cimkék: foglalkoztatás
Megosztás
30 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

1. lajafix 2011-04-06 14:50:29
Amit írsz az jó, csak a hivatkozott blogbejegyzésben nem találom, hogy azt állítaná Setényi, hogy nincs túlképzés. :-)

oktpolcafe.hu/megeri-e-tovabbtanulni-5543460
« Előző 6    1 2 3    

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés