FN Blog / Pogátsa Zoltán / Izland megint megmutatta
Nyomtatás Betűméret
Izland megint megmutatta 2011-04-10 19:05:59
Ismét szembeszálltak a neolib globalizációval, és nem lesznek EU tagok sem.

 Az izlandi szavazók tegnap újabb népszavazáson utasították el, hogy a bankrendszer deregulációja és az izlandi bankárok elképesztő hibái/kapzsisága miatt felgyülemlett adósságot 'szocializálják', azaz hogy a társadalom egészével fizettessék meg kevesek hibáit. Azaz pontosan ugyanazt, amit az amerikai vagy a brit választók simán lenyeltek. Az elképesztő történetről, valamint a hitelminősítők szerepéről már részletesen írtunk korábbi bejegyzésünkben, itt.

Mivel a közel négymilliárd euró ügyében a brit és a holland kormány valószínűleg pert indít, Izland uniós tagságának pedig feltétele lenne az összeg össztársadalmi visszafizetése, ezért jó időre elfelejthetjük az ország uniós tagságát is.Cimkék: Izland, bankrendszer, neoliberalizmus
Megosztás
25 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

10. jfall 2011-04-17 22:26:56
Most néztem meg a Bennfentesek című filmet (Inside Job, 2010).
Pont Izlanddal kezdődik a hihetetlen és elképesztő történet...
9. Sorge 2011-04-12 01:05:32
Pogi! Kik ezek a te hozzászólóid?
Csak a butaság és a zsigeri gyűlölet árad a kommentjeikből.
8. Pogi 2011-04-11 19:10:05
szbszig,
ez se nem költségvetési, se nem adóügyi. az állam át akarja vállalni valakinek az adósságát. olyan mint pl a magyar devizahiteleseké.
7. szbszig 2011-04-11 19:06:13
Kezdjük ott, hogy nálunk például alkotmányosan rögzítetten nem lehet költségvetési, adóügyi kérdésekről népszavazást kezdeményezni. Szóval ha a cikk azt akarja sugallni, hogy mi a világ nagy részével együtt birkák vagyunk, az izlandiak pedig tökösek és követendőek, akkor ez így nem teljesen igaz, ennél azért sokkal jobban kéne árnyalni a helyzetet.
6. Pogi 2011-04-11 18:20:42
Kedves kp,

ajánlom neked többedszerre hogy a "liberalizmus" és a "neoliberalizmus" bejegyzéseket te nézd meg a lexikonban. :) És akkor nem kevernéd folyton a kettőt. :)
5. kp 2011-04-11 15:56:53
ami a moral of the story-t illeti:
- az izlandiak tökös gyerekek (bár az átlag magyar szavazó lenne ilyen)
- poginak meg el kellene már végre olvasnia a "liberalizmus" cimet a lexikonban. Mert ugye a "térícccse meg a zállam" pont a liberális hozzáállásra jellemző LEGKEVÉSBÉ.
- a NY-telaviv-moszkva-budapest tengelyt még valahogyan bele kellett volna keverni. Igy olyan vérszegény :-)
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés