FN Blog / Pogátsa Zoltán / Izland megint megmutatta
Nyomtatás Betűméret
Izland megint megmutatta 2011-04-10 19:05:59
Ismét szembeszálltak a neolib globalizációval, és nem lesznek EU tagok sem.

 Az izlandi szavazók tegnap újabb népszavazáson utasították el, hogy a bankrendszer deregulációja és az izlandi bankárok elképesztő hibái/kapzsisága miatt felgyülemlett adósságot 'szocializálják', azaz hogy a társadalom egészével fizettessék meg kevesek hibáit. Azaz pontosan ugyanazt, amit az amerikai vagy a brit választók simán lenyeltek. Az elképesztő történetről, valamint a hitelminősítők szerepéről már részletesen írtunk korábbi bejegyzésünkben, itt.

Mivel a közel négymilliárd euró ügyében a brit és a holland kormány valószínűleg pert indít, Izland uniós tagságának pedig feltétele lenne az összeg össztársadalmi visszafizetése, ezért jó időre elfelejthetjük az ország uniós tagságát is.Cimkék: Izland, bankrendszer, neoliberalizmus
Megosztás
25 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

4. kp 2011-04-11 15:53:43
Maga a kérdés értelmetlen: az izlandi (vagy bármelyik) államnak nyilván annyira kell helyt állnia, amennyire a betét elhelyezésekor garanciát vállalt.

Persze, pár millárd euróért bármiről bármit meg lehet indokolni, és a legutolsó zsarolásba is bele lehet menni..
3. nemecsek 2011-04-11 14:00:29
"az izlandi bankárok elképesztő hibái/kapzsisága miatt felgyülemlett adósságot 'szocializálják', azaz hogy a társadalom egészével fizettessék meg kevesek hibáit."

Húha, ez azért elég messzire vezetne, hogy ki miért felelős egy országban, egy közösségben és azt milyen módon lehet társadalmasítani... Persze, ki lehet pécézni a kapzsi bankárokat, mert az olyan jól hangzik, és mindenki érti.
2. Sorge 2011-04-11 00:28:29
Tehát az államot nem szabad semelyik oldalon sem belekeverni.
1. Sorge 2011-04-11 00:21:18
Tovább fűzöm Pogi ki nem mondott gondolatait.
Tehát az állam ne vállaljon kezességet a bankba elhelyezett betétemért, ugyanis az állam kezességvállalása mögött valójában én, az adófizető állok !
Ezért azt javaslom, hogy amikor betétet helyezek el a bankba, akkor jelzálogos hitelszerződést kössön velem a bank, közjegyző előtt. A jelzálog pedig a bank vagyonát terhelje. Ha bank nem tud majd fizetni, akkor viszem a bank megfelelő vagyonrészét. Ez így és egyedül csak így igazságos és korrekt ! ! !
« Előző 6    1 2    

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés