FN Blog / Pogátsa Zoltán / Államcsőd az eurozónában
Nyomtatás Betűméret
Államcsőd az eurozónában 2011-05-03 22:24:24
Az eurozóna guruja az államcsődről az eurozónában és kívül. Kívül tágasabb.

 Sok szó esik mostanság Görögország várható államcsődjéről. Nos, a tudományos világ is elkezdett foglalkozni az államcsőd kérdésével.

Érdekes cikket tett közzé nemrégen Paul de Grauwe, a monetáris unió tanulmányozásának guruja, a Leuveni Egyetem professzora. Azt vizsgálta, hogy mekkora eséllyel megy csődbe egy ország az eurozónán belül és kívül. Fontos következtetésre jutott.

Abból indult ki, hogy a britek alacsonyabb szintről magasabb szintre adósodtak el a válság következtében, ha az államadóságot a GDP-hez viszonyítjuk, mint a spanyolok. Mégis a spanyolokat bünteti magasabb országkockázati kamatfelárral a piac. Hogyan lehetséges ez?

De Grauwe szerint úgy, hogy ha valamilyen krízis esetén ezeknek az országoknak el kéne adniuk gyorsan államkötvényeket, akkor a briteknél a saját valuta miatt a brit jegybank majdnem korlátlan mértékben képes lenne azokat felszívni. A spanyoloknál azonban nincsen már saját valuta, euróban vannak eladósodva, viszont a frankfurti központi bankot nem utasíthatják a spanyol államkötvények megvásárlására. Azaz a zónán belüli ország bedőlésének kockázata magasabb. De Grauwe úgy fogalmaz, hogy a monetáris unióba való belépéssel az országok pont abba a helyzetbe manőverezik vissza magukat, ahol azok a fetörekvő gazdaságok vannak, akik képtelenek saját valutájukban eladósodni, kénytelenek más országok valutájában kibocsátani adósságukat.

Ráadásul még egy érdekes folyamat zajlik le. A befektetők azáltal, hogy szabadulni kívánnak az államcsőd közeli ország valutájától, leértékelik azt. A brit esetben a font leértékelődéséhez vezet mindez ami automatikus stabilizátorként növeli a brit gazdaság versenyképességét. (A brit font ennek megfelelően le is értékelődött az elmúlt időszakban az euróhoz képest, és némi növekedés is van a brit gazdaságban.) Ugyanez a jelenség az eurozóna vergődő gazdasága esetén nem feltétlenül következik be, hiszen az euró árfolyamára sok-sok más ország teljesítménye is hatással van.

Sőt, mivel az eurózóna tagország nem tud leértékelni, ezért költségvetési visszafogásokkal és a bérek csökkentésével tud csak ismét versenyképesebbé válni. Ez viszont egész biztos recesszióhoz vezet de Grauwe szerint is, ami pedig gyakorlatilag államcsődbe taszíthatja a likviditási válsággal küzdő tagállamot.

Kívül tágasabb.Cimkék: Egyesült Királyság, eurózóna
Megosztás
9 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

9. bankár 2011-05-06 21:04:29
bankar.blog.hirszerzo.hu/entry/21854
8. bankár 2011-05-06 20:37:02
Pogi nem értem, miért tünteted el mindig ezt a posztot? :)
7. bankár 2011-05-04 13:49:33
Pogi ! Te még mindent elhiszel a tanácsadóknak? Hahahaha... :)
6. bankár 2011-05-04 13:46:36
Pogi 4. 2011-05-04 13:41:57
Milyen javaslatot tesz? Hiszen már a kiindulási álláspontja is helytelen.
5. bankár 2011-05-04 13:43:15
Remélem, nem vonod vissza többet. :)
4. Pogi 2011-05-04 13:41:57
Bankár,
nem hiszem. PdG a CEPS nevű think tak tagja, a Bizottság tanácsadója. Ha elolvasod a tanulmányát, javaslatokat tesz az eurozona megmentésére.
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés