FN Blog / Pogátsa Zoltán / Államcsőd az eurozónában
Nyomtatás Betűméret
Államcsőd az eurozónában 2011-05-03 22:24:24
Az eurozóna guruja az államcsődről az eurozónában és kívül. Kívül tágasabb.

 Sok szó esik mostanság Görögország várható államcsődjéről. Nos, a tudományos világ is elkezdett foglalkozni az államcsőd kérdésével.

Érdekes cikket tett közzé nemrégen Paul de Grauwe, a monetáris unió tanulmányozásának guruja, a Leuveni Egyetem professzora. Azt vizsgálta, hogy mekkora eséllyel megy csődbe egy ország az eurozónán belül és kívül. Fontos következtetésre jutott.

Abból indult ki, hogy a britek alacsonyabb szintről magasabb szintre adósodtak el a válság következtében, ha az államadóságot a GDP-hez viszonyítjuk, mint a spanyolok. Mégis a spanyolokat bünteti magasabb országkockázati kamatfelárral a piac. Hogyan lehetséges ez?

De Grauwe szerint úgy, hogy ha valamilyen krízis esetén ezeknek az országoknak el kéne adniuk gyorsan államkötvényeket, akkor a briteknél a saját valuta miatt a brit jegybank majdnem korlátlan mértékben képes lenne azokat felszívni. A spanyoloknál azonban nincsen már saját valuta, euróban vannak eladósodva, viszont a frankfurti központi bankot nem utasíthatják a spanyol államkötvények megvásárlására. Azaz a zónán belüli ország bedőlésének kockázata magasabb. De Grauwe úgy fogalmaz, hogy a monetáris unióba való belépéssel az országok pont abba a helyzetbe manőverezik vissza magukat, ahol azok a fetörekvő gazdaságok vannak, akik képtelenek saját valutájukban eladósodni, kénytelenek más országok valutájában kibocsátani adósságukat.

Ráadásul még egy érdekes folyamat zajlik le. A befektetők azáltal, hogy szabadulni kívánnak az államcsőd közeli ország valutájától, leértékelik azt. A brit esetben a font leértékelődéséhez vezet mindez ami automatikus stabilizátorként növeli a brit gazdaság versenyképességét. (A brit font ennek megfelelően le is értékelődött az elmúlt időszakban az euróhoz képest, és némi növekedés is van a brit gazdaságban.) Ugyanez a jelenség az eurozóna vergődő gazdasága esetén nem feltétlenül következik be, hiszen az euró árfolyamára sok-sok más ország teljesítménye is hatással van.

Sőt, mivel az eurózóna tagország nem tud leértékelni, ezért költségvetési visszafogásokkal és a bérek csökkentésével tud csak ismét versenyképesebbé válni. Ez viszont egész biztos recesszióhoz vezet de Grauwe szerint is, ami pedig gyakorlatilag államcsődbe taszíthatja a likviditási válsággal küzdő tagállamot.

Kívül tágasabb.Cimkék: Egyesült Királyság, eurózóna
Megosztás
9 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

3. bankár 2011-05-04 12:35:52
Bocs, az előző hozzászólásom első mondata helyesen :
" Paul de Grauwe, a monetáris unió tanulmányozásának guruja, a Leuveni Egyetem professzora vagy nem ért ezekhez a dolgokhoz, vagy azoknak dolgozik, akik szét akarják verni az eurózónát. "

2. bankár 2011-05-04 12:30:31
Paul de Grauwe, a monetáris unió tanulmányozásának guruja, a Leuveni Egyetem professzora vagy nem ezekhez a dolgokhoz, vagy azoknak dolgozik, akik szét akarják verni az eurózónát.
Hogy miért kell szétverni az eurózónát ? Azért, hogy egyedül a dollár maradjon a világ tartalék valutája, mert ez az USA számára rendkívüli hatalmat biztosít a világ országai felett.
Valójában az egész Unió el van adósodva, bár különböző mértékben. Németországnak is a gyenge euró lenne az érdeke, mert export vezérlésű. Az európai bankárok szolgai módon az amerikai bankárok kedvébe járnak. Saját országukat is félrevezetik, elárulják. A bankár-identitás országhatárok felett is átível.
1. bankár 2011-05-04 12:21:45
...
« Előző 6    1 2    

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , jegybank, önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, infláció, Olaszország, Szlovénia, Szlovákia, csehország, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, USA, nagyvállalatok, Offshore, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés