FN Blog / Pogátsa Zoltán / A Kék Banán
Nyomtatás Betűméret
A Kék Banán 2011-05-12 20:10:48
Nem, nem egy melegbár. De akkor mi?

 

A "Kék Banán" egy fantázianév, amely az európai kontinens fejlettségi centrumrégióját jelöli. Hagyományosan Londontól, manapság inkább Dublintól indul, és a Beneluxon, észak-Franciaországon és Nyugat-Németországon, majd Svájcon át az észak-olasz régióig ér. Alakja banánszerű, innen a név. A kék szín pedig egyszerűen Európát jelöli. Az elnevezés állítólag francia geográfusoktól származik.

A Kék Banán érdekessége, hogy meglepően hosszú ideje határozza meg az európai gazdasági teret. Már a legkorábbi kapitalista időszakban is két magrégió körül bontakozott ki az európai fejlődés: az egyik az észak-olasz Velence-Genoa volt (illetve a középkori észak-olasz városhálózat), ami az iparosodás korában kibővült Milánó és Torinó városaival. A második pedig a flamand parti terület, amelynek később kisugárzása lett Hollandiára illetve Anglia déli részére. A német Ruhr vidék és Észak-Franciaország az iparosodás korában ékelődött be, Svájc pedig kimaradt minden európai háborúból, és az idők során kellemes kis hegyi adóparadicsomként vált mérhetetlenül gazdaggá.

A Kék Banán erősen városiasodott, igen magas a népsűrűsége, és fejlett közelekedési hálózattal rendelkezik. Megdöbbentően őrzi kiemelkedő helyét az európai gazdasági térszerkezetben. Az Európai Unió néhány kivétellel (fővárosok, Bréma, Hamburg, stb.) jelenlegi leggazdagabb régiói ugyanitt találhatók. Jelenleg körülbelül száztíz millió uniós polgár lakja. Újabb példa arra, hogy a nemzetközi gazdaságban a fejlettségi eltérések fennmaradása a főszabály, és a felzárkózás/lecsúszás a ritka kivétel.Cimkék: Olaszország, Svájc, Egyesült Királyság
Megosztás
13 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. bvr 2011-05-14 23:42:07
Ez ám a jó hír!

Ezek szerint az elmúlt 1 év gazdaságpolitikájának semmi hatása sem volt a fejlődésünkre!...
És az azt megelőző 4 évnek sem!...
Meg az azt megelőző 4 évnek sem!...

Eh...
1. Sorge 2011-05-13 15:51:23
" Újabb példa arra, hogy a nemzetközi gazdaságban a fejlettségi eltérések fennmaradása a főszabály, és a felzárkózás/lecsúszás a ritka kivétel."
Teljesen egyetértek.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés