FN Blog / Pogátsa Zoltán / Nem kell 1 millió munkahely!
Nyomtatás Betűméret
Nem kell 1 millió munkahely! 2011-05-22 17:29:42
670 000 elég lenne. Ehhez 14-16 év elég. Az egy millióhoz 20 év kellene.

 

Divat lett mostanában számolgatni, hogy Orbán Viktor híres kijelentése az egy millió új munkahelyről tartható lesz-e? Ha a politika szimbolikus, szavazatszerző mezőjének retorikai harcmodorát félretesszük, érdemes egy kicsit közgazdaságilag is megnézni a kérdést. Tegyük félre azt a vitát is egy pillanatra, hogy milyen intézkedésekkel lehet és nem lehet foglalkoztatást teremteni. Vizsgáljuk meg csupán magát a számot: szükség van-e valójában egy millió munkahelyre?

Köztudott ma már, hogy Magyarország az egyik legalacsonyabb foglalkoztatással rendelkező ország az egész EU-ban (és az OECD-ben is). Ez okozza, hogy az államháztartás Magyarországon fenntarthatatlan. Újabb és újabb stabilizációk (megszorítások) ellenére túl kevés a befizető és túl sok az eltartott, az egyensúlytalanság újra és újra visszatér.

Magyarország elmaradása az uniós átlaghoz képest a foglalkoztatás tekintetében körülbelül tíz százalékos. Ez azt jelenti, hogy tíz százalékkal magasabb foglalkoztatás esetén már nem lógnánk ki a sorból, afelett már magas foglalkoztatású országnak számítanánk. Számoljunk akkor. Jelenleg körülbelül 3 700 000-en dolgoznak Magyarországon, és ez 55% körüli foglalkoztatási rátát jelent. Azaz ahhoz hogy tíz százalékkal magasabb legyen a foglalkoztatás, körülbelül 700 000 új munkahely elégséges. Azaz, mivel itt mindenki duplán számít, ennyivel kevesebb eltartott lenne, és ennyivel többen fizetnénk adót.

Érdekes, hogy anélkül folyik a vita az egy milliós szimbolikus számról, hogy valaki érdemben utánaszámolt volna.

Megcsinálható-e ez? Nos, van bizonyos kiindulópontunk. Az Európai Bizottság foglalkoztatási főigazgatóságának adatai szerint vannak olyan sikeres munkahelyteremtő országok, ahol parlamenti ciklusonként akár két százalékkal is sikerült növelni a foglalkotatást az elmúlt évtizedben. Bár az is igaz, hogy az EU átlagában csak két és fél százalékot sikerült javítani a teljes elmúlt évtizedben. Magyarországon egy százalék körülbelül hatvanöt-hetvenezer ember, azaz négy-öt parlamenti ciklus alatt, kitűnő foglalkoztatási politikával elérhető lenne a tíz százalékos lemaradás behozása. (Az egymillió új munkahelyhez értelemszeren körülbelül húsz év kellene ideális foglalkoztatási politika mellett.)

Ami még optimizmusra ad okot, hogy természetesen nem csak akkor lesz érezhető a magasabb foglalkoztatás kedvező hatása, ha majd teljességében elérjük az európai átlagot, hanem közben is, évről évre kevesebb eltartott lenne, több magabiztos, megélhetéssel rendelkező adófizető, és egyre fenntarthatóbb államháztartás! Cimkék: foglalkoztatás, Orbán
Megosztás
32 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

6. Sorge 2011-05-24 13:21:44
Eddig a magyar társadalom legképzetlenebb rétege szinte teljesen munka nélkül, minimális segélyen tengődött. Szabad idejében bűncselekményekkel próbálta kiegészíteni a jövedelmét és megélhetési okokból szaporodott . Most ebben valami változás várható.
Orbán Viktor szakítani akar azzal a liberális logikával, mely szerint a legképzetlenebbek olyan alacsony hatékonysággal dolgoznak, hogy a kapitalizmus keretei között nem éri meg foglalkoztatni őket, ezért folyamatos terhet jelentettek a társadalom számára. Ezután az a cél, hogy mindenki dolgozzon, aki munkaképes, tekintet nélkül a hatékonyságra. Legfeljebb be kell érnie nagyjából annyi fizetéssel, mint amennyi most a segélye. De innentől kezdve nem lehet korlátlanul az államon élősködni. Az állam számára már az is nagy nyereség, ha valakit nem kell tovább segélyeznie, mégha az illető nem is válik befizetővé. Tervbe van véve az is, hogy új állami és szövetkezeti vállatok jönnek létre . Ezekben fognak dolgozni az eddig segélyen élők. Az állami költségvetés komoly tehertől szabadul meg így .
(Bankár hírszerzős blogjából másoltam ide)

5. Sorge 2011-05-24 13:06:40
Alma ! Te a hírszerzős alma vagy? :)
Egyébként megírnám én, de hová írjam? Ide az fn.hu-ra lehet? :)
A kérdésre, hogy mennyi munkahelyre van szükség, csak azt válaszolhatom, annyira, hogy mindenkinek legyen munkája, aki dolgozni szeretne. Na persze a fizetés feleljen meg a munkája értékének !!!!!!
4. Alma 2011-05-24 12:32:56
Sorge, tudtommal ez a bejegyzés most arról szól, hogy mennyi munkahelyre lenne szükség...
Miért nem írod meg te is egy saját blogba a gondolataidat, hátha érdekel valakit és értékeli? :)
3. Sorge 2011-05-24 10:47:00
Kedves Pogi !
Talán először a munkanélküliség okát kellene meghatározni. Azután lehet álmodozni, ha még van értelme.
2. Pogi 2011-05-22 21:34:40
Nem ÉVI 2-3%, hanem parlementi ciklusonkénti.
1. Tamás 2011-05-22 21:25:45
Évi 2-3%-os foglalkoztatás bűvüléssel valóban be tudnánk hozni az EU-s átlagot. A fekete és szürke gazdaságban foglalkoztatottakkal pedig már be is hoztuk. Őket rendkívül nehéz láthatóvá tenni. Akik pedig még ott sem tudnak elhelyezkedni azok nem rendelkeznek eladható tudással és nem is akarnak vele rendelkezni.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés