FN Blog / Pogátsa Zoltán / Európa visszavág
Nyomtatás Betűméret
Európa visszavág 2011-05-29 20:31:04
Ha az egész EU-ban csökken az állam mérete, mi folyamatosan túl nagyok maradunk.Az állam méretének csökkentéséről már többször írtunk, és amellett érveltünk, hogy semmi értelme nincs sem annak, hogy találomra megállapítsunk újraelosztás per GDP mutatókat (pl. "csökkentsünk 50% felettiről 44%-ra), sem pedig annak, hogy más országok újraelosztásából induljunk ki, és nem pedig a tényleges magyar kiadási szükségletekből.  


Nos, igen érdekes új ellenérvet láthatunk a mellékelt ábrán, amely azt mutatja, hogy egyes európai országok mennyivel csökkentik az újraelosztásuk mértékét a 2010-2012-es időszakban. Azt látjuk, hogy minden egyes uniós országban csökkentés van ebben az időszakban. És mivel minden egyes országban elhangzik az újraelosztás ellenfeleitől az érv, hogy a többiekhez kell mérnünk magunkat, ezért a folyamatnak gyakorlatilag soha nincs vége. Mindig mindenki a másikra mutogatva csökkent, ezzel okot adva a másiknak, hogy az meg rá mutogatva tegye ugyanezt.

Magyarország soha nem fogja utolérni más országok szintén folyamatosan csökkenő újraelosztási szintjét. De hál'Istennek ez nem is lehet cél!


Cimkék: költségvetés
Megosztás
31 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

15. Sorge 2011-06-02 22:32:22
Emlékezzünk, hogy az előző ciklusban mit műveltek azok a liberálisok, akik a kormánykoalícióban voltak?
Először azt állították, hogy az állam rossz gazda, ezért az állami vagyont privatizálni kell . Lásd egészségügy ! Azután ezt a vagyont, nagyon olcsón meg akarták szerezni. Ez gyakorlatilag a tulajdonos állampolgárok kisemmizését jelentette volna.
Majd az így megszerzett állami vagyonnal piaci áron működtetni az egészségügyet. Ahol bevezették a több biztosítós modellt ( Hollandia) ott kétszeresére emelkedett a kötelező tb járulék nagysága.
Szóval jót akarnak a liberálisok a kis állammal, - de csak maguknak!
14. Sorge 2011-06-02 22:22:41
Pogi! Az is politika, hogy mekkora az állam és mennyi forrás felett rendelkezik.
Szerintem te inkább azt akartad nekem írni, hogy ne említsek meg név szerint senkit.
Hát jó... Egyébként ez is az én állításomat igazolja... :(
13. ricardo 2011-06-02 21:53:34
Kedves Zoltán! Egy liberális nem csak adót csökkent, hanem kiadást is.
12. ricardo 2011-06-02 21:50:12
Sorge! Ezt inkább hagyjuk!
11. Pogi 2011-06-02 21:50:08
Sorge kérlek hagyd abba a politizálást.

Ricardo: az különbözteti meg a neoliberálist a többitől, hogy adót csökkent, és utána sajnálkozik, hogy nincsenek források.
10. ricardo 2011-06-02 21:45:58
Így van, Zoltán, költsön az állam ötször annyit oktatásra és harminszor annyit közösségi közelekedésre, mint tette eddig. Csak azt mondd meg nekem, kérlek, hogy miből legyen ez finanszírozva! IMF hitelből? Tudod, az különbözteti meg a felnőttet a gyerektől, hogy a felnőtt tudja, nem kaphat meg mindent, amit szeretne. Nem küldhetünk a Holdra is tudósokat. Pedig az is jó lenne.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, Ausztria, KAP, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés