FN Blog / Pogátsa Zoltán / Európa visszavág
Nyomtatás Betűméret
Európa visszavág 2011-05-29 20:31:04
Ha az egész EU-ban csökken az állam mérete, mi folyamatosan túl nagyok maradunk.Az állam méretének csökkentéséről már többször írtunk, és amellett érveltünk, hogy semmi értelme nincs sem annak, hogy találomra megállapítsunk újraelosztás per GDP mutatókat (pl. "csökkentsünk 50% felettiről 44%-ra), sem pedig annak, hogy más országok újraelosztásából induljunk ki, és nem pedig a tényleges magyar kiadási szükségletekből.  


Nos, igen érdekes új ellenérvet láthatunk a mellékelt ábrán, amely azt mutatja, hogy egyes európai országok mennyivel csökkentik az újraelosztásuk mértékét a 2010-2012-es időszakban. Azt látjuk, hogy minden egyes uniós országban csökkentés van ebben az időszakban. És mivel minden egyes országban elhangzik az újraelosztás ellenfeleitől az érv, hogy a többiekhez kell mérnünk magunkat, ezért a folyamatnak gyakorlatilag soha nincs vége. Mindig mindenki a másikra mutogatva csökkent, ezzel okot adva a másiknak, hogy az meg rá mutogatva tegye ugyanezt.

Magyarország soha nem fogja utolérni más országok szintén folyamatosan csökkenő újraelosztási szintjét. De hál'Istennek ez nem is lehet cél!


Cimkék: költségvetés
Megosztás
31 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

3. ricardo 2011-05-31 19:17:53
Sorge! De van értelme. Mondom: a nagy állam jó. Zoltán ui. ahhoz nem eléggé bátor, hogy nyiltan szocialista legyen, így csak az államkincstári szocializmus híve. Fejni a kapitalista tehenet, ami adja a szocialista tejet. És mennél jobban megfeji az állam a kapitalista tejet, annál több lesz a szocialista tej. Ez a jó meleg szocialista tej az, ami Zoltán lelkét is megmelengeti. Ezért szereti Zoltán a nagy államot. Mert a szocialista tej finom. Szocialista tejet minden kisgyerek asztalára! Mert az így szép és nemes. Más kérdés persze, hogy a végkimerülésig nem lehet fejni a kapitalista tehenet, mert megdöglik.
2. Sorge 2011-05-31 12:53:16
Egyetértek az első hozzászólóval abban, hogy ennek a posztnak most nem sok értelme van.
1. * 2011-05-31 10:33:32
Kövér államok helyett kövér emberekről is írhatnánk hasonlókat, a végén azzal, hogy "a folyamatnak gyakorlatilag soha nincs vége. Mindig mindenki a másikra mutogatva fogy, ezzel okot adva a másiknak, hogy az meg rá mutogatva tegye ugyanezt.

Mi soha nem fogjuk utolérni mások szintén folyamatosan csökkenő testsúlyát. De hál'Istennek ez nem is lehet cél!"

Erőtől duzzadó, izmos embernek nem kell feltétlenül fogynia, ha "túl nagy" a testsúlya az egyszerű számítások szerint. De a hájpacniknak igen. A magyar állam nagyon hájas, mert annyit falatot vesz el a vállalkozásoktól, amennyit csak bír.
« Előző 6    1 2 3 4    

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, Ausztria, KAP, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés