FN Blog / Pogátsa Zoltán / Görögország be fog dőlni
Nyomtatás Betűméret
Görögország be fog dőlni 2011-06-05 11:43:06
Hetek kérdése. A bailout bailoutja.

 

Görögországról már sokszor írtunk, például itt tárgyaltuk igen részletesen a görög válság kialakulásának okait. Most azonban az egy évvel ezelőtti bailout bailoutjára lesz majd szükség, azaz valamifajta átütemezésre, mert Görögország ismét bajban van.

Tulajdonképpen nincs meglepetés, előre lehetett látni, az Economist például az előző bailout környékén kiszámította, hogy mostanra körülbelül a GDP 150%-ára fog növekedni a görög államadósság, mert fenntarthatatlan pályán haladnak. Pontosan így lett.

Az igazi tragédia, hogy az előző bailout most következő bailoutja sem jelent majd mást, mint a problémák elodázását. Egyik eleme további megszorítás. A megszorításokról már megírtuk, hogy soha sehol semmilyen körülmények között nincs semmi értelme. Csakis újabb és újabb "stabilizációhoz" vezetnek. Ráadásul mindegyik görög ellenzéki párt ellenzi, és a Jorgosz Papendreu nem tudja meggyőzni őket.

Még problémásabb a hatalmas arányú priavatizáció, amelyet PASZOK kormány bejelentett. Hellenic Postbank, thessaloniki és pireuszi kikötő. Jorgosz papája, a Titóval szimpatizáló Andreasz Papandreu egykori erősen balos miniszterelnök (1981-89 és 1993-96) forog a sírjában. Mi értelme lenne ugyanis az egyszeri hatású privatizációval betömni a folyamatosan újra és újra keletkező lukakat? Ha a magánosítandó vagyont a görög elit veszi meg, akkor csak súlyosbodik a görög válság első számú alapoka: ahogy azt már megírtuk, görög elit nem fizet adót. Most majd még több jövedelem után nem fog. Ha viszont a kínaiak (oroszok, németek...) veszik meg az állami vagyont, mint ahogy már a piraeusi kikötő felét megvették, akkor az aranytojást tojó tyúkot adják el. A görög gazdaságnak ugyanis a turizmuson és a tengeri szállítmányozáson kívül alig akad még versenyképes exportterméke. 

Az igazán szomorú a dologban, hogy a görög válság megoldásához magának az uniónak kellene radikálisan megváltoznia, nem annyira a gögöröknek. Fenntarthatlan ugyanis az unión belüli offshore hálózat, amely miatt az átlagos kiadási oldalú görög államháztartás messze átlag alatti bevételeket tud csak produkálni. De fenntarthatatlan a magas növekedésű perifériának alacsony kamatokat rendelő eurózóna rendszere is. Azaz még csak nem is igazán Görögországban van a megoldás kulcsa...Cimkék: Görögország, eurózóna
Megosztás
24 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

14. Sorge 2011-06-11 14:36:42
Görögország pénteken nyilvánosságra hozta az új pénzügyi segélycsomag keretében végrehajtani tervezett privatizációs program részleteit.
A program keretében az állam 2012 első negyedének végéig teljes egészében eladja a Hellenic Petroleum olajtársaságban tartott 35,5 százalékos tulajdonrészét.
A Depa gázipari vállalatban birtokolt részesedéséből a korábban tervezett 32 százalék helyett 55 százalékot ad el az állam és csak 10 százalékos pakettet tart meg.
Az állam értékesíti a Defa gázszolgáltatóban tartott teljes részesedését és az észak-keleti görög partoknál fekvő mélytengeri gázmezőben meglévő teljes részesedését is.

A program felgyorsítja a privatizációs folyamatot. Az OPAP sportfogadási iroda értékesítését 2011-re hozzák előre 2012-ről, csakúgy, mint számos banki részesedés eladását.

A költségvetés végleges tervezete, amelynek parlamenti megszavazását június 28-ra reméli a kormány, az EU és az IMF feltételeinek megfelelően független szakértők által irányított privatizációs alap létrehozását írja elő.

A privatizálásra szánt vagyon - kezdve a közlekedési-szállítási vállalatoktól az energiaipari vállalatokon át egészen a bankokig - értékesítéséből 2015-ig 50 milliárd eurós bevételt vár a görög kormány. A terv azonban ellenállásba ütközhet mind a parlamentben, mind pedig a közvélemény részéről.
13. T 2011-06-09 11:13:13
t
t
t
t
12. M 2011-06-09 11:05:31
Próba2
11. M 2011-06-09 11:05:10
Próba hozzászólás
10. Sorge 2011-06-08 20:31:19
"...a DSK vezette IMF-nek komoly szerepe volt a görög államadósság menedzselésénél is. A német nagytőkét kifejezetten zavarta, hogy a szocialista kötődésű DSK vezette IMF is hitelezett a szocialista kormány vezette Görögországnak, pedig a németek addig akarták szorongatni a görögöket, amíg azok a kényszerítés hatására messze áron alul átadják a " családi ezüstöt". Most, hogy DSK már nem igazgató, a görögök már nem is kaptak további hitelt az IMF-től. A németek bizonyára megszerzik amit akarnak és azzal gyakorlatilag félgyarmattá teszik Görögországot."
bankar.blog.hirszerzo.hu/entry/22018
9. Alma 2011-06-07 16:45:36
Sorge, nekem arról, hogy valaki egy személyben képzeli magát például az Unió döntéshozó szervének, és közben egy bizonyos ország döntéshozó szervének is, az a vicc jut eszembe amikor két avantgarde művész beszélget a klubban... ;)
Ha véletlenül lenne egy konkrét megvalósítandó ötletem, akkor megpróbálnám indoklással együtt eljuttatni a javaslatomat a döntéshozónak, mert annak legalább van értelme. :)
    1 2 3    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés