FN Blog / Pogátsa Zoltán / Görögország be fog dőlni
Nyomtatás Betűméret
Görögország be fog dőlni 2011-06-05 11:43:06
Hetek kérdése. A bailout bailoutja.

 

Görögországról már sokszor írtunk, például itt tárgyaltuk igen részletesen a görög válság kialakulásának okait. Most azonban az egy évvel ezelőtti bailout bailoutjára lesz majd szükség, azaz valamifajta átütemezésre, mert Görögország ismét bajban van.

Tulajdonképpen nincs meglepetés, előre lehetett látni, az Economist például az előző bailout környékén kiszámította, hogy mostanra körülbelül a GDP 150%-ára fog növekedni a görög államadósság, mert fenntarthatatlan pályán haladnak. Pontosan így lett.

Az igazi tragédia, hogy az előző bailout most következő bailoutja sem jelent majd mást, mint a problémák elodázását. Egyik eleme további megszorítás. A megszorításokról már megírtuk, hogy soha sehol semmilyen körülmények között nincs semmi értelme. Csakis újabb és újabb "stabilizációhoz" vezetnek. Ráadásul mindegyik görög ellenzéki párt ellenzi, és a Jorgosz Papendreu nem tudja meggyőzni őket.

Még problémásabb a hatalmas arányú priavatizáció, amelyet PASZOK kormány bejelentett. Hellenic Postbank, thessaloniki és pireuszi kikötő. Jorgosz papája, a Titóval szimpatizáló Andreasz Papandreu egykori erősen balos miniszterelnök (1981-89 és 1993-96) forog a sírjában. Mi értelme lenne ugyanis az egyszeri hatású privatizációval betömni a folyamatosan újra és újra keletkező lukakat? Ha a magánosítandó vagyont a görög elit veszi meg, akkor csak súlyosbodik a görög válság első számú alapoka: ahogy azt már megírtuk, görög elit nem fizet adót. Most majd még több jövedelem után nem fog. Ha viszont a kínaiak (oroszok, németek...) veszik meg az állami vagyont, mint ahogy már a piraeusi kikötő felét megvették, akkor az aranytojást tojó tyúkot adják el. A görög gazdaságnak ugyanis a turizmuson és a tengeri szállítmányozáson kívül alig akad még versenyképes exportterméke. 

Az igazán szomorú a dologban, hogy a görög válság megoldásához magának az uniónak kellene radikálisan megváltoznia, nem annyira a gögöröknek. Fenntarthatlan ugyanis az unión belüli offshore hálózat, amely miatt az átlagos kiadási oldalú görög államháztartás messze átlag alatti bevételeket tud csak produkálni. De fenntarthatatlan a magas növekedésű perifériának alacsony kamatokat rendelő eurózóna rendszere is. Azaz még csak nem is igazán Görögországban van a megoldás kulcsa...Cimkék: Görögország, eurózóna
Megosztás
24 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

8. * 2011-06-07 15:47:40
A megszorításoknak többnyire igenis van értelme. Például túlköltekezés esetén. Ha a görögök, vagy az EU politikusai nem hajlandók megszorítani az offshore trükköket, akkor bizony le kell faragniuk az állami kiadásokat. Akkor is, ha sokan átlagosnak tartják azokat a kiadásokat. (A kiadások sosem átlagosak, mindig a bevételekhez kell mérni azokat, például a szegényebb államok, cégek, családok aligha költhetnek tartósan annyit, mind a jobb módúak.)

Azzal egyetérte(né)k, hogy az államháztartás egyensúlyba hozásának legfontosabb tennivalója az adócsalások, a korrupció és a feketegazdaság minimumra szorítása, a 2. legfontosabb az offshore lehetőségek visszaszorítása (kellene legyen). Azért 2. az offshore, mert megfelelő nemzetközi adóegyezmények nélkül roppant nehéz küzdeni ellene. Maradnak az előbb felsorolt lehetőségek, + a privatizáció, + a megszorítások.

De a görög állam mindezek után is deficites lenne. Közelből ismerem a görög munkamorál( hiányá)t, a vele párosuló szervezetlenséget és más bocsánatos bűnöket. A görögök többsége nagyon kedves, és szeretetre méltó, de ez alig változtat a tényeken.

A pireuszi kikötőt áron kell(ene) eladni. Bármikor visszavásárolható (az árán). Úgyhogy ez pont olyan eladás, mint amikor narancsot vagy szállodai szobát kínálnak a turistáknak. Azok az eladások is lehetnek veszteségesek.

Mindezek alapján igenis a kiadások ésszerűsítése (nem feltétlenül megszorítások) és a privatizáció a két rövid távú lehetőség. Minden más csak hosszabb távon hozhat eredményt. Magyarországon már alig lehetne mit privatizálni, ezért itt bizony a megszorításoké a jövő.
7. Sorge 2011-06-07 11:57:10
6: Az a " valaki" az Unió parlamentje.
Te biztosan nem a hírszerzős Alma vagy. Ő ilyeneket nem kérdez. :)
6. Alma 2011-06-06 19:37:52
Elképzelésem sincs róla, hogy ki lehet ezen a bolgyón az a "Valaki" aki "Országokat" léptet ki meg be egy "Únió"-ba.
5. Sorge 2011-06-05 21:11:10
4. Alma ! Az Unió éppen azért jött létre, hogy az egyes európai országok egy szövetségi rendszerben kevésbé sebezhetők legyenek. Erre te úgy akarod megoldani Görögország problémáját, hogy kilépteted az Unióból????
Több komolyságot, ha lehetne...
4. Alma 2011-06-05 20:07:13
Esetleg jobban megvizsgálhatták volna a számokat, amikor engedték belépni. :)
Pontosan miért ne változhatna meg az Unió?
3. Sorge 2011-06-05 16:10:39
Pogi, te kiléptetnéd az Unióból Görögországot. Ez lenne a jobb Unió????? :)))
Erről a régi vicc jut az eszembe.
Móriczka az osztályteremben egy nagyon büdöset fingik. Erre azt mondja neki a tanítónéni : Móriczka, neveletlen vagy, menj ki a folyosóra!
Kint a folyosón Móriczka nevetni kezd. Arra jön az iskolaigazgató : Mit nevetsz Móriczka?- kérdezi .
Azt, hogy engem kiküldtek ők meg szagolják. :DD

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés