FN Blog / Pogátsa Zoltán / Obama katasztrófát okoz: a válság visszajön!
Nyomtatás Betűméret
Obama katasztrófát okoz: a válság visszajön! 2011-06-26 15:04:12
Ellenzékben élesen kritizálta azt, amit kormányon tesz. Rosszabb mint a Republikánusok.

Obama papájával - "...gyerekeinkre és unokáinkra hárítjuk a terheket..."

Az Obama kormányzat költekezése ebben az évben már túllépte az egy billió dollárt, és saját számításaik szerint az év végére 1,6 billiós kiadási oldal várható. Hogy ezt egy kicsit kontextusba helyezzük: amikor Ronald Reagan, a nagy eladósító hivatalba került, a teljes amerikai államadósság nem volt több 1 billió dollárnál! Még 2002-ben, a katasztrofális Reagan-Bush eladósító politikák után is "csak" 6 billió dollárnál tartott az államadósság...

Az Obama adminisztráció azonban minden valószínűség szerint ebben az egyetlen kormányzati ciklusban el fog költeni 6 billió dollárt! Azaz négy éven belül megduplázza a teljes államadósságot a pénzügyi krízis előtti időszakhoz képest!

Ez ugyanaz az elnök, aki 2006-ban, ellenzéki szenátorként immorálisnak nevezte a deficitből finanszírozott gazdaságpolitikát, mondván hogy az a "gyerekeinkre és unokáinkra hárítja a terheket". Majd 2009-ben kormányra kerülvén Költségvetési Felelősség Konferenciát tartott, ahol elkötelezte magát arra nézve, hogy 2013-ra megfelezi az örökölt hiányt. Ez a deficit Bush utolsó évében 1,2 billió volt, nem kis részben az iraki háború és a bankmentő akciók (bailoutok) miatt. Obama azóta további csapatokat köldött Afghanisztánba, és belekezdett egy líbiai háborúba is. És hát híres szimbolikus igéretét sem teljesítette: Guantanamo még mindig működik. És mindez ha nem lenne elég, még a Fed is monetáris expanziót hajtott végre két felvonásban ('Quantitative Easing' = mennyiségi lazítás = dollárt nyomtatunk hogy ezzel serkentsük a gazdaságot.) A rengeteg bepumpált pénz ellenére nem javulnak a munkanélküliségi és foglalkoztatási mutatók. Ha pedig majd a költségvetésnek és a Fednek abba kell hagyni a pénz két kézzel történő szórását a gazdaságba, aminek rég eljött az ideje, annak katasztrofális következményei lesznek. Visszakerülhetünk a sokat emlegetett W-alakú válság második V-jébe. Vagy L-jébe... Amit Obama csinált, az a bankokat és a részvénytulajdonosokat kisegítő "felső osztálybeli Keynesiánizmus" (upper class Keynesianism).

Félreértés ne essék, az állami költekezés nem azért nagy, mert Amerikában kiépült szociális állam lenne. Valójában inkább az a helyzet, hogy alig van olyan amerikai nagyvállat, amelyik ne a kormányzattól várná a bevételei igen nagy részét, legyen az megmentett bank és autóipari vállalat, egészségügyi vagy éppen hadiipari cég. Miközben a cégek emberei és szponzoráltjai benn ülnek Obama kormányában.

A szociális kiadások arra korlátozódnak, hogy a krízis okozta munkanélküliség miatt jövedelem nélkül élő mintegy 70 millió amerikai ne haljon éhen és valami minimális egészségügyi ellátásban részesüljön.

Végezetül egy érdekes kis színes történet arról, hogy Obama mennyire semmit nem tud elintézni. Jimmy Carter annak idején napkollektorokat szereltetett a Fehér Házra. Ronald Reagan - aki nem hitt a globális felmelegedésben - leszereltette őket. Obama megválasztásakor megígérte, hogy tavaszra azok ismét fenn lesznek. Az egy éve lett volna, a napkollektorokat azonban még mindig nem szerelték vissza...

Obama elnök azóta válságértekezletet hívott össze a Republikánusokkal és a Demokratákkal, és közölte: addig nem állnak fel, amíg egyrészt nem emelik fel a máris túllépett adósságplafont, másrészt pedig intézkedéseket nem foganatosítanak a gigantikus adósságállomány csökkentésére. Ha ez nem történik meg, augusztustól nem lesznek képesek fizetni a közalkalmazottak bérét. Már két hitelminősítő is azzal fenyeget, hogy leminősíti Amerikát. A társadalom pedg találgathatja, hogy a Republikánusok tervének megfelelően a szociális kiadásokat kurtítják-e meg, avagy sokkal értelmesebb módon a hadikiadásokat.


Cimkék: neoliberalizmus, USA
Megosztás
21 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

10. ricardo 2011-06-28 21:52:24
Megmondták a republikánusok, hogy a fiskális stimulus nem fogja csökkenteni a munkanélküliséget? Megmondták. Megmondták, hogy a FED monetáris lazítása nem fogja csökkenteni a munkanélküliséget? Megmondták.
9. Alma 2011-06-27 19:52:35
Kedves Sorge!
Csak ezen az egy helyen használom nem a saját nevemet. Sajnálom, ha valakiét tévedésből "kölcsönvettem". :)
Üdv,
Dorothea
P.S. Elnézést az off-ért.
8. Sorge 2011-06-27 17:56:15
Alma, te a hírszerzős Alma vagy? :)
7. Alma 2011-06-27 12:56:29
"Visszakerülhetünk a sokat emlegetett W-alakú válság második V-jébe. Vagy L-jébe... "
Olvass figyelmesen, Sorge, mielőtt koptatod a billentyűzeted. :)
6. Sorge 2011-06-27 09:58:21
Pogi, egyetértesz? :))
De a posztodban mintha mást írtál volna. :))
5. Pogátsa Zoltán 2011-06-27 09:43:42
Sorge,
egyetértek.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés