FN Blog / Pogátsa Zoltán / A multik viselt dolgai
Nyomtatás Betűméret
A multik viselt dolgai 2011-07-01 15:51:52
Cimkék: nagyvállalatok/multik
Megosztás
7 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. Lakatos Zoltán 2011-07-08 05:18:03
A nyilvánosság, átláthatóság szándéka üdvözlendő, ugyanakkor felmerül, hogy ennél a jelenségnél mi az alkalmas forma.
- Nincs erre szakosodott weboldal?
- A „multi” kifejezés félrevezethető lehet. Egyetértek a szándékkal (profitorientált intézmények kriminális cselekedeteinek nyilvánossá tétele), a magyar nyelvben viszont nincs szavunk erre a kategóriára. Téged a „corporate crime” érdekel, ezt viszont nehéz „vállalati bűnözésnek” fordítani. A „multik bűnei” formulát pontatlannak és (kicsit) igazságtalannak érzem.
- Nem elhanyagolható szempont saját (büntető)jogi épséged. Ha pl. kiteszed, hogy X olajipari vállalat Y afrikai államban részt vett a katonai diktatúra finanszírozásában, továbbá a helyi lakosság terhére elkövetett bűncselekményekben, akkor X vállalat könnyen perelhet mondván: soha sehol bíróság ilyen ítéletet nem hozott. A hivatkozott konkrét vállalat esetében pl. peren kívüli, több, mint 100 millió dolláros egyezség fejében a felperesek elálltak a büntető jogi útra terelésétől ― azaz „formálisan” a vállalat nem követette el azokat a bűncselekményeket, amivel megvádolták. Bloggerek perelése hasonló ügyek miatt nem, sőt egyre kevésbé ritkaság. Sajnos a magyar jog is ebbe az irányba látszik fejlődni.

A megoldás valami (Új) Nyilvánosság Klub-féle volna Magyarországon.
1. Alma 2011-07-07 18:39:01
Valóban az lenne a célszerű, ha minden vállalati információ nyilvános lenne, és persze az államiak is. így nem lenne lehetőség bennfentes kereskedésre, és nem kellene költeni a leleplezésekre sem, semelyik oldalon. Ha minden információ nyilvános, akkor ez természetesen nem sérti a versenyt. Az államtitok intézménye sem tűnik demokratikus dolognak. Milyen alapon titkolnak el egy országban információt bizonyos állampolgárok más állampolgárok elől?

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés