FN Blog / Pogátsa Zoltán / Mért pont az olaszok?
Nyomtatás Betűméret
Mért pont az olaszok? 2011-07-11 18:09:08
Meg van az újabb csődország. De mért pont ők? 82 napja van hátra az eurózónának?

A hétfői nap Olaszországról szólt a valódi világban, ahol a lényegi dolgokra figyelnek. Minden eddiginél közelebb kerültünk az eurózóna össszeomlásához, mivel a zóna legnagyobb adósságállománnyal rendelkező országa is bedőlni látszik. Olaszország 1,6 billió eurós adóssága ugyanis már akkora összeg, hogy annak refinanszírozását az eurózóna egész biztos nem tudja összekalapozni. Ez az USA és Japán után a világ egyik legnagyobb adósságállománya, az olasz GDP 119%-ának felel meg.

Pedig két százalékpontnyira vannak a mentőcsomagtól. Az irányadó tízéves olasz államkötvény (a hitelek piaci megújításának eszköze) először zárt 5% felett. Ez olyannyira magas, hogy eddig ki kellett menteni minden eddigi eurózóna tagállamot, amelyik 7% felett tudott csak újrafinanszírozni. Ez történt Görögországgal, Írországgal és Portugáliával is. Ezek a kötvények átlag 43 napot töltöttek 5,5% felett, még 24 napot 6% felett, és még további 15 napot 6,5% felett, mielőtt mentőcsomagot kértek volna az EU-tól és az IMF-től. Tehát hacsak az események nem gyorsulnak fel, két-három hónapnyira vagyunk az eurózóna összeomlásától. Az olasz törvényhozás a szokásos megszórítósdival próbálkozik, 2014-re kívánja egyensúlyba hozni a költségvetést.

És hogy mért most emelkedett meg az olasz refinanszírozási ráta? Benne volt nyilván a görög mentőcsomag kimentése is. Azóta még rosszabb adatok érkeznek Athénból. Aztán benne volt az is, hogy a Moody's Portugália hitelkockázati besorolását befektetési szint alá minősítette. Ez utóbbi komoly felzúdulást keltett az Európai Bizottságban is. Ennek a két országnak közvetlen ragály hatása lehet az olasz mutatóra.

De a világgazdasági kilátások sem javultak. A folytatódó földrengések taccsra tették az amúgy is gyengélkedő japán gazdaságot. Az Egyesült Államokban pedig válságértekezletet tartott a hétvégén Obama a Republikánusokkal, mert ha nem emelik meg gyorsan az államadósságplafont, augusztustól nem lesz miből fizetni a közalkalmazottakat. Az Egyesült Államok minden eddiginél közelebb került története első államcsődjéhez.

A többi nagy európai ország bankjai természetesen Olaszországban is jelen vannak, ezt eredményezte az uniós pénzügyi piaci liberalizáció. Azaz ugyanúgy kitettek, ahogy a görög, ír vagy a spanyol esetben.

Szépen csúszunk bele a hírhedt W alakú válság második V-jébe...Cimkék: Olaszország, eurózóna
Megosztás
88 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. rombolusz és rémülsz 2011-07-12 14:31:53
Az olasz történelem rendkívül mesés.
Az olasz Euro története sem lehet más, mint Lírai. :)
ugyan mitől bánnának az egyes nemzetgazdaságok EU tagként jobban az EU pénzükkel, mint annak idején a saját fizetőeszközeikkel?! Amíg nem lesz közös kultúra zóna (és nem lesz), addig dőre ábránd, hogy hatalmas pénzügy kultúrával rendelkező közös Európát alakítunk ki. Pedig szerintem is szép lenne. A pénzpiacok élete, mozgása régen eltért a reálgazdasági folyamatoktól. Ennek isszuk a levét. Talán a tökepiacokban lehet némi remény, de nem az európai valutára alapozva.
Róma sem egy nap alatt épült fel. Nem is Euroból finanszírozták. Ha ennek az egész rendszernek valóban 82 nap van hátra, akkor semmi mást nem kell tennünk, mint a 83. napon kezdődő új rendszert építenünk. Róma még akkor is állni fog.
1. bankár 2011-07-11 23:43:18
Az USA-ban a republikánus zsiráfok átvették az irányítást. A világ mostani baját ők generálják.
Ha megírtam erről a posztot, felteszem ide a linket.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés