FN Blog / Pogátsa Zoltán / A nagy ALEC leleplezés!
Nyomtatás Betűméret
A nagy ALEC leleplezés! 2011-07-21 18:39:10
Az USA-ban 800 törvényt nagyvállalatok írtak. De most lelepleződtek.

Óriási botrány van kibontakozóban Amerikában. Egy névtelen feljentő elképesztő iratokat juttatott el a Center for Media and Democracy nevű amerikai civil szervezethez. A kiszivárogtatott anyagok egy ALEC (American Legislative Exchange Councel - Amerikai Jogalkotási Egyeztető Tanács) nevű szervezetről szólnak. A szervezetet amerikai nagyvállalatok finanszírozzák, résztvevői pedig politikusok és nagyvállalatok képviselői. A finanszírozók közül kiemelkednek a Koch testvérek, a hírhedt szélsőségesen piacpárt republikánus 'tea party' nagyvállalkozó finanszírozói, akiket az ALEC 'Adam Smith díjjal' tüntetett ki. De részt vett benne az AT&T nevű telekom, a Pfizer gyógyszergyár, a Reynold cigigyár, az Exxon Mobile olajcég és sokan mások is.

Az ALEC büszke arra, hogy igen nagy arányban sikerült a törtvényhozásba juttatnia és a jogalkotáson keresztülvinnie a nagyvállalatoknak kedvező törvénytervezeteket a következő területeken: munkavállalói és fogyasztói jogok, klímavédelem, stb. Azaz tulajdonképpen a nyílt demokratikus vitákon kívűl, titokban, cégek által lefizetett politikusokkal írtak törvényeket, amelyeket aztán ugyanezen politikusok átnyomtak a törvényhozásokon...

Részletesen beszámol róla a Bloomberg üzleti portál itt.


Cimkék: nagyvállalatok, USA
Megosztás
16 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

4. zsiráf 2011-08-07 12:28:54
"Az állam az uralkodóosztály erőszakszervezete..." Ki is az uralkodóosztály?
3. Sorge 2011-07-27 12:12:09
Lapu ! Mindegy, hogy ki írja meg. Az a lényeg, hogy melyik érdekcsoportot szolgálja a megalkotott törvény. Ezt kell figyelni és akkor meglátja az ember, hogy kik mozgatják a háttérből, a kormánynak nevezett bábtársulatot.
2. Lapu 2011-07-27 08:39:06
Felmerül a gyanú, hogy Magyarországon is így müködik az önálló képviselői inditvány, valamelyik lobbi csoport megírja.
1. gergő 2011-07-22 09:27:33
Nem újdonság. Mondhatni nyílt titok. Régóta tudja már mindenki,-aki nem becsukott szemmel jár-, hogy az USA-ban nagyvállalatok irányítják a törvényhozást. Ezt hívják forgóajtó effektusnak is. Elég csak Henry Paulsonra gondolni, aki a Goldman Sachs vezérigazgatói székéből került pénzügyminiszteri pozicióba. Vagy Billy Tauzinre aki a Medicare törvény megalkotása után otthagyta a kongresszust és vezérigazgató lett a PhRMA-nál évi 2 millió dolláros fizetésért. De lehetne még sorolni az FDA, a mezőgazdasági minisztérium és a Monsanto közötti forgóajtón ki és be lépő embereket is.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

, Egyesült Királyság, önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Orbán, foglalkoztatás, Németország, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, Görögország, eurózóna, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés