FN Blog / Pogátsa Zoltán / A nagy ALEC leleplezés!
Nyomtatás Betűméret
A nagy ALEC leleplezés! 2011-07-21 18:39:10
Az USA-ban 800 törvényt nagyvállalatok írtak. De most lelepleződtek.

Óriási botrány van kibontakozóban Amerikában. Egy névtelen feljentő elképesztő iratokat juttatott el a Center for Media and Democracy nevű amerikai civil szervezethez. A kiszivárogtatott anyagok egy ALEC (American Legislative Exchange Councel - Amerikai Jogalkotási Egyeztető Tanács) nevű szervezetről szólnak. A szervezetet amerikai nagyvállalatok finanszírozzák, résztvevői pedig politikusok és nagyvállalatok képviselői. A finanszírozók közül kiemelkednek a Koch testvérek, a hírhedt szélsőségesen piacpárt republikánus 'tea party' nagyvállalkozó finanszírozói, akiket az ALEC 'Adam Smith díjjal' tüntetett ki. De részt vett benne az AT&T nevű telekom, a Pfizer gyógyszergyár, a Reynold cigigyár, az Exxon Mobile olajcég és sokan mások is.

Az ALEC büszke arra, hogy igen nagy arányban sikerült a törtvényhozásba juttatnia és a jogalkotáson keresztülvinnie a nagyvállalatoknak kedvező törvénytervezeteket a következő területeken: munkavállalói és fogyasztói jogok, klímavédelem, stb. Azaz tulajdonképpen a nyílt demokratikus vitákon kívűl, titokban, cégek által lefizetett politikusokkal írtak törvényeket, amelyeket aztán ugyanezen politikusok átnyomtak a törvényhozásokon...

Részletesen beszámol róla a Bloomberg üzleti portál itt.


Cimkék: nagyvállalatok, USA
Megosztás
16 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

4. zsiráf 2011-08-07 12:28:54
"Az állam az uralkodóosztály erőszakszervezete..." Ki is az uralkodóosztály?
3. Sorge 2011-07-27 12:12:09
Lapu ! Mindegy, hogy ki írja meg. Az a lényeg, hogy melyik érdekcsoportot szolgálja a megalkotott törvény. Ezt kell figyelni és akkor meglátja az ember, hogy kik mozgatják a háttérből, a kormánynak nevezett bábtársulatot.
2. Lapu 2011-07-27 08:39:06
Felmerül a gyanú, hogy Magyarországon is így müködik az önálló képviselői inditvány, valamelyik lobbi csoport megírja.
1. gergő 2011-07-22 09:27:33
Nem újdonság. Mondhatni nyílt titok. Régóta tudja már mindenki,-aki nem becsukott szemmel jár-, hogy az USA-ban nagyvállalatok irányítják a törvényhozást. Ezt hívják forgóajtó effektusnak is. Elég csak Henry Paulsonra gondolni, aki a Goldman Sachs vezérigazgatói székéből került pénzügyminiszteri pozicióba. Vagy Billy Tauzinre aki a Medicare törvény megalkotása után otthagyta a kongresszust és vezérigazgató lett a PhRMA-nál évi 2 millió dolláros fizetésért. De lehetne még sorolni az FDA, a mezőgazdasági minisztérium és a Monsanto közötti forgóajtón ki és be lépő embereket is.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , IMF, jegybank, önkormányzatok, szociálpolitika, infláció, csehország, Olaszország, Szlovénia, Szlovákia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés