FN Blog / Pogátsa Zoltán / Obama átpártolt
Nyomtatás Betűméret
Obama átpártolt 2011-07-18 15:02:35
4 éve a kis adományokból, ma már a gazdagokból finanszírozza kampányát.

 

A 2012-es kampányban Obama hangsúlyozta annak fontosságát, hogy kis kampányadományokból finanszírozza magát. Ez a modell világszerte el is terjedt. Mára azonban minden megváltozott. A kampánycsapat nem régen közétett egy listát, amin 244 személy adott többet $50 000-nál, a Wall Streettől Hollywoodig. Ők adtak össze legalább $34,95 millió dollárt az eddig összegyűjtött 86 millióból. Obama fundraiserjei közt legalább 27 van, aki $500 000-t vagy annál többet gyűjtött eddig be.

A 2008-as kampányban $745 milliót gyűjtött össze összesen az Obama kampány, a mostani szezonban pedig becslések szerint el fogják érni az egy milliárd dolláros határt. Minden eddigi választási kampány újabb és újabb rekordot döntött. És hogy ezt mért fontos? Mert az amerikai politikusok egyre elképesztő mértékben, és még egyre jobban a nagyvállalatok és az egyéb speciális érdekcsoportok kezébe kerülnek. A legnagyobb szponzorok, akik tipikusan mindkét oldalra adnak, pénzügyi, cigaretta, hadiipari cégek illetve ezek tulajdonosai. 

Ami viszont nagyon bíztató, hogy egy Progressive Change Campaign Committee (Progresszív Kampányreform Bizottság) nevű civil szervezet tegnap leadott Obama főhadiszállásán 200 000 aláírást, akik nyilatkoztak arról, hogy visszavonják támogatásukat, ha Obama a gigantikus eladósodás visszafordítását a Republikánus javaslatnak megfelelelően a szociális kiadásokon kezdi. 

Cimkék: USA
Megosztás
16 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés