FN Blog / Pogátsa Zoltán / Devizahiteleseknek
Nyomtatás Betűméret
Devizahiteleseknek 2011-08-19 10:53:15
Meddig mehet fel a svájci frank? Gyakorlatilag bármeddig...


A jelenlegi magyar gazdaság egyik alapkérdése, hogy meddig mehet fel a svájci frank hiteleseknek igen káros magas CHF árfolyam. Egyre inkább világossá válik, hogy szinte bármeddig. Érdemes minél hamarabb kilépni ezekből a hitelekből.

Miért? Mert egyre jobban látszik, hogy a befektetők nem bíznak sem az euróválság megoldásában (Görögország, Írország, Olaszország), sem pedig az Obama és Bernanke által turbóra járatott amerikai adósságmasina megfékezésében. Illetve ha az utóbbi mégis sikerül, akkor a két éve fiskális és monetáris sztereoidokon élő, munkahelyeket teremteni nem képes amerikai gazdaság visszazuhan a híres W második V-jébe. Ma már reálisan ezzel számolhatunk, és a politikusok nyilatkozatai sem nyugtatják meg az államkötvényekből és a részvényekből menekülőket. Mindennél szebben mutatja, hogy az arany árfolyama újabb és újabb mindenkori csúcsokat ér el.

A svájci jegybank (SNB) egyelőre csak nyilatkozatokkal avatkozik be. Sajnos ennél sokkal többet nem is tehet. A fizetőeszköze iránt túlságosan nagy kereslet mutatkozik, és ez folyamatosan erősíteni fogja a frankot. Nyílván ez nem tesz jót a svájci exportőröknek. Azonban mit tehetne a jegybank? Egyrészt eladhatna jó sok frankot, ezzel megpróbálva lefelé nyomni az árfolyamot. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint azonban ez csak átmeneti árfolyamkilengések stabilizációjára alkalmas, hosszú távú vételi nyomás esetén nem. Ráadásul költséges.

Másrészt csökkenthetné az alapkamatot, ezzel kevésbé vonzóvá téve a CHF-t. Azonban a befektetők azt már most sem a kamatok hanem az árfolyam miatt keresik, főleg hogy a kamatszint már most is nulla közeli, azaz lejjebb nem igen lehet vinni...

Magyarul tulajdonképpen az SNB eszköztelen, a vételi nyomás a bizalmatlanság miatt marad, a svájci frank bármeddig felmehet. Érdemes kiszállni.

(A blogbejegyzés vélemény. A szerzőnek nincs svájci frank alapú hitele, és nem áll érdekkapcsolatban pénzintézménnyel.)


Cimkék: Svájc, USA, eurózóna
Megosztás
25 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

33. Pogátsa Zoltán 2011-08-22 00:02:05
Kedves Tősgyökér,
ezt egy korábbi kérdésre már megírtam,
p.
32. Tősgyökér 2011-08-21 17:17:58
"Egyrészt eladhatna jó sok frankot, ezzel megpróbálva lefelé nyomni az árfolyamot. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint azonban ez csak átmeneti árfolyamkilengések stabilizációjára alkalmas, hosszú távú vételi nyomás esetén nem. Ráadásul költséges."

Nem vagyok szakember, nem értem: mi eben a költséges?
31. bankár 2011-08-20 18:10:41
" Svájc idei költségvetési többlete várhatóan 2,5 milliárd frank körüli lesz, a korábban várt 600 millió frank hiány helyett, miután a költségvetési bevételek a legújabb előrejelzések szerint jócskán meghaladják az eddig vártakat."
"A jegybank azt ígérte, hogy további lépéseket tesz a frank rendkívüli erősödésének feltartóztatására. Az árfolyam rögzítése vagy célárfolyamsáv kijelölése helyett azonban a likviditásnövelést választotta."
"Lapértesülés szerint előfordulhat, hogy a svájci parlament nem támogatja a kormány kétmilliárd frankos gazdaságélénkítő tervét, amellyel a rekorderős hazai valuta gazdaságra gyakorolt hatását próbálnák enyhíteni. "

hvg.hu/gazdasag/20110820_svajci_frank_elenkites_tobblet_budzse#rss
30. Alma 2011-08-20 14:09:33
Kedves Szamóca!
Azt gondolom, hogy éppen a jogászok azok, akik egy szerződés kapcsán elkezdhetnek vitatkozni azon, hogy mi számíthat a szerződés szerinti lényeges körülménynek, mint már említettem a szóban forgó összeg miatt egyáltalán nem mindegy, hogy hány embert képviselnek egyszerre.
Nem hiszem, hogy bárkire tartozna, hogy valaki mire vette fel önként a devizahitelét, és ez alapján különbséget kellene tenni az adósok között. Mondhatjuk inkább, hogy aki a jövedelméhez képest nagyobb arányban vett fel hitelt, az egyszerűen csak "optimistább" volt a jövőjét illetően a többiekhez képest.
(Személy szerint én sohasem értettem, honnan veszi bárki akinek családja van a bátorságot, hogy évtizedekre vállaljon anyagi kötelezettséget, - pláne árfolyam kockázatot - amikor senki sem garantálhatja, hogy holnap nem veszíti el a munkáját vagy a munkaképességét. Miközben legjobb esetben is csak egy ingatlant hagy az örökösökre, aminek az értéke nem garantált, és az sem, hogy a leszármazottak éppen abban és ott szeretnének majd lakni.)
29. Pogátsa Zoltán 2011-08-20 00:47:52
Kedves Boxi,

érdekes kérdések. Persze hogy le kell nyelni a veszteséget...bár mondjuk a futamidő hosszabbításnál pl nem kell. 1. Rövid távú kilengés, persze, de pont erről akartam írni, hogy ez a rövid táv akár 3 év is lehet, és ez pont elég ahhoz a magyar emberek nem létező megtakarításai mellett, hogy az emberek nyomorba kerüljenek. 2. Ezt elmagyaráznád? Mér kényszeríti ki ez a reformokat?
28. boxi 2011-08-20 00:27:47
Szerintem nincsen igazad Pogi, mert csak virtuális veszteségekről beszélünk mindegy mekkora a kilengés, amiket említesz az mind realizálja a veszteséget, szerintem ezért nincsen érdeklődés az árfolyamgát iránt sem. Van néhány szempont amiről kevés szó esik, és örömmel olvasnám a véleményedet: 1. mintha elfeledkeznél a piaci logikáról, több évtizedes hitelekről van szó, itt pedig rövid időszakok kilengéseiről beszélünk, még ha 3-5 év is 2. szerintem objektíve hallatlan nagy előny ez a devizában eladósodottság, mert előbb-utóbb rákényszeríti a helyzet a magyar államot a valódi strukturális reformokra, ha csak forinthitelek lennének, szerinted lenne ilyen kényszer? ezt nyögjük 20 éve mi kerül(t) többe? 3. nem hallom azt a szempontot senkitől, miszerint szerintem óriási mennyiségű valódi befektetés történt ezekből a hitelekből, rengeteg vállalkozónak ez volt a legegyszerűbb mód pénzhez jutáshoz, szabadfelhasználású hitelek csak egy jelzálog a házon, gépeket vettek, befektették, a macerás vállalkozói hitelek helyett, szerintem ez az igazi kockázat és kérdés a reálgazdaságban, annyi plazmatévét nem lehetett venni, mint amennyit a hitelstatisztikák mutatnak 4. a számviteli - nyilvántartási rendszereket, logikákat is érdemes lenne felülvizsgálni...túl sok a buborék 5. Svájcot be kell léptetni az EUba, szerintem 5 éven belül bent lesz, túl sok európai érdeket sért a különállása
    1 2 3 4 5 6    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés