FN Blog / Pogátsa Zoltán / Devizahiteleseknek
Nyomtatás Betűméret
Devizahiteleseknek 2011-08-19 10:53:15
Meddig mehet fel a svájci frank? Gyakorlatilag bármeddig...


A jelenlegi magyar gazdaság egyik alapkérdése, hogy meddig mehet fel a svájci frank hiteleseknek igen káros magas CHF árfolyam. Egyre inkább világossá válik, hogy szinte bármeddig. Érdemes minél hamarabb kilépni ezekből a hitelekből.

Miért? Mert egyre jobban látszik, hogy a befektetők nem bíznak sem az euróválság megoldásában (Görögország, Írország, Olaszország), sem pedig az Obama és Bernanke által turbóra járatott amerikai adósságmasina megfékezésében. Illetve ha az utóbbi mégis sikerül, akkor a két éve fiskális és monetáris sztereoidokon élő, munkahelyeket teremteni nem képes amerikai gazdaság visszazuhan a híres W második V-jébe. Ma már reálisan ezzel számolhatunk, és a politikusok nyilatkozatai sem nyugtatják meg az államkötvényekből és a részvényekből menekülőket. Mindennél szebben mutatja, hogy az arany árfolyama újabb és újabb mindenkori csúcsokat ér el.

A svájci jegybank (SNB) egyelőre csak nyilatkozatokkal avatkozik be. Sajnos ennél sokkal többet nem is tehet. A fizetőeszköze iránt túlságosan nagy kereslet mutatkozik, és ez folyamatosan erősíteni fogja a frankot. Nyílván ez nem tesz jót a svájci exportőröknek. Azonban mit tehetne a jegybank? Egyrészt eladhatna jó sok frankot, ezzel megpróbálva lefelé nyomni az árfolyamot. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint azonban ez csak átmeneti árfolyamkilengések stabilizációjára alkalmas, hosszú távú vételi nyomás esetén nem. Ráadásul költséges.

Másrészt csökkenthetné az alapkamatot, ezzel kevésbé vonzóvá téve a CHF-t. Azonban a befektetők azt már most sem a kamatok hanem az árfolyam miatt keresik, főleg hogy a kamatszint már most is nulla közeli, azaz lejjebb nem igen lehet vinni...

Magyarul tulajdonképpen az SNB eszköztelen, a vételi nyomás a bizalmatlanság miatt marad, a svájci frank bármeddig felmehet. Érdemes kiszállni.

(A blogbejegyzés vélemény. A szerzőnek nincs svájci frank alapú hitele, és nem áll érdekkapcsolatban pénzintézménnyel.)


Cimkék: Svájc, USA, eurózóna
Megosztás
25 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

27. szamóca 2011-08-19 19:22:16
Szia Alma, persze, persze, a csoportos perlés szerintem is jó találmány, és talán az ilyen rendkívüli helyzetek ráébresztik az embereket, hogy érdemes nem magányosan szégyenkezni, keseregni, vagy struccpolitikát folytatni, hanem így tenni magukért. Csak én úgy látom, hogy nálunk ennek nincs kultúrája, és valóban indíttatás sincs az emberekben e téren, inkább szégyenkeznek, letagadják, és küzdenek….(nyilván nem a plazmatévéért milliós hitelre elcsábulók…:)
Természetesen senki nem tartott pisztolyt a szerződő adós fejéhez, önként és dalolva tette. Ugyanakkor az is igaz, hogy adott körülmények ismeretében és feltételek között vállalta a hitelt. És felmerül bennem kérdésként, hogy most is ugyanazok-e a legalapvetőbb feltételek, és nem alapvető körülmények változtak e a szerződéskötéskoriakhoz képest. De ez csak egy kérdés,a mit szerintem érdemes megnézni. Nyilván, ha ilyen egyszerű lenne, már sok okos ügyvéd hatalmas pereket nyerne erre hivatkozva.
És hát az árfolyam: lehet, hogy más valuták kilengenek- bebuknak hatalmasakat, de a svájci frankról úgy tudom, soha nem volt még ilyen emelkedése,és nem volt ilyen magasan az árfolyama valamint anno a stabilitása miatt szerettük. Nyilván egyetlen bank sem adott volna, és egyetlen hiteles sem vett volna ilyen devizában hitelt, ha azt mondják neki, hogy néhány év múlva a duplája lesz a törleszőrészlet, eladhatatlan lesz az ingatlana, vagy csak a legkisebb esélyét látja ennek. Szerintem a” normális” , szokásos árfolyamingadozással minden devizahiteles számolt, amikor döntést hozott.
26. bankár 2011-08-19 19:03:36
És tudok róla, hogy a svájci vállalkozók szövetsége tiltakozott vagy a kormánynál, vagy jegybanknál, az erős CHF árfolyam miatt, de el lettek küldve.
25. bankár 2011-08-19 19:01:07
24. Pogátsa Zoltán 2011-08-19 18:34:29
És amikor ezek a cégek átváltják a nyereségüket CHF-re, akkor idegesek, hogy milyen kevés CHF-et kapnak érte.
Egyébként pedig szerintem tévedsz Pogi. Tudok róla, hogy a svájci cégeknél Svájcban, igen sok német állampolgár dolgozik.
24. Pogátsa Zoltán 2011-08-19 18:34:29
Multinacionális cégek. Azaz a termelésük jelentős része is külföldön van, és a piacaik is globálisak.
23. bankár 2011-08-19 18:30:46
22. Pogátsa Zoltán 2011-08-19 18:24:10
Nem érdekes, hogy a svájci cégek exportra, vagy belföldre termelnek. Ugyanis az az erős CHF mellett ömlik be az import, tehát a belföldre termelő svájci cégek is megfulladnak.
22. Pogátsa Zoltán 2011-08-19 18:24:10
Amúgy megnéztem, igenis látszik a svájci vállalatok teljesítményén az erős frank. Az erősödés kezdete óta kb. 20%-ot gyengült a svájci részvényindex, mégpedig azzal együtt, h a cégek gyakorlatilag mindegyike multi, azaz költségeinek nagy része vszínűleg nem Svájcban és nem svájci frankban jelentkezik.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés