FN Blog / Pogátsa Zoltán / Devizahiteleseknek
Nyomtatás Betűméret
Devizahiteleseknek 2011-08-19 10:53:15
Meddig mehet fel a svájci frank? Gyakorlatilag bármeddig...


A jelenlegi magyar gazdaság egyik alapkérdése, hogy meddig mehet fel a svájci frank hiteleseknek igen káros magas CHF árfolyam. Egyre inkább világossá válik, hogy szinte bármeddig. Érdemes minél hamarabb kilépni ezekből a hitelekből.

Miért? Mert egyre jobban látszik, hogy a befektetők nem bíznak sem az euróválság megoldásában (Görögország, Írország, Olaszország), sem pedig az Obama és Bernanke által turbóra járatott amerikai adósságmasina megfékezésében. Illetve ha az utóbbi mégis sikerül, akkor a két éve fiskális és monetáris sztereoidokon élő, munkahelyeket teremteni nem képes amerikai gazdaság visszazuhan a híres W második V-jébe. Ma már reálisan ezzel számolhatunk, és a politikusok nyilatkozatai sem nyugtatják meg az államkötvényekből és a részvényekből menekülőket. Mindennél szebben mutatja, hogy az arany árfolyama újabb és újabb mindenkori csúcsokat ér el.

A svájci jegybank (SNB) egyelőre csak nyilatkozatokkal avatkozik be. Sajnos ennél sokkal többet nem is tehet. A fizetőeszköze iránt túlságosan nagy kereslet mutatkozik, és ez folyamatosan erősíteni fogja a frankot. Nyílván ez nem tesz jót a svájci exportőröknek. Azonban mit tehetne a jegybank? Egyrészt eladhatna jó sok frankot, ezzel megpróbálva lefelé nyomni az árfolyamot. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint azonban ez csak átmeneti árfolyamkilengések stabilizációjára alkalmas, hosszú távú vételi nyomás esetén nem. Ráadásul költséges.

Másrészt csökkenthetné az alapkamatot, ezzel kevésbé vonzóvá téve a CHF-t. Azonban a befektetők azt már most sem a kamatok hanem az árfolyam miatt keresik, főleg hogy a kamatszint már most is nulla közeli, azaz lejjebb nem igen lehet vinni...

Magyarul tulajdonképpen az SNB eszköztelen, a vételi nyomás a bizalmatlanság miatt marad, a svájci frank bármeddig felmehet. Érdemes kiszállni.

(A blogbejegyzés vélemény. A szerzőnek nincs svájci frank alapú hitele, és nem áll érdekkapcsolatban pénzintézménnyel.)


Cimkék: Svájc, USA, eurózóna
Megosztás
25 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

21. Pogátsa Zoltán 2011-08-19 17:59:07
MJP: az a baj, hogy mivel a fentebb rlszletezett okokból a SNB már nem tud mit tennie, a CHF gyengítséhez a többi jegybanknak kellene eladnia. Viszont annyit nem tud eladni, mint amekkora vételi nyomás. Gyakorlatilag mindenkiCHF-be, aranyba, kávéba, kukoricába menekül mindenből globálisan. Ekkora valutatartalékai nincsenek a jegybankoknak...
Bankár: nem engedélyeztem a kommentjeidet, logikai alátámasztás nélkül durván támadsz másokat. Az jó kérdés tőled, hogy a svájci cégek hoygan tudnak egy 30-40%-al rősebb árfolyam mellett is exportálni, Szerintem erre az a válasz, h alapevetően SW nem annyira exportfüggő, mint gondoljuk, iszonyatosan nagy szelet a bank és azon belül az offshore.
20. MJP 2011-08-19 16:24:49
Valami G-8-ba bújtatott közös akció a vezető jegybankok között nem elképzelhető?
19. Pogátsa Zoltán 2011-08-19 16:16:04
@Okostojás: kösz! Őszintén szólva nem hiszem, h belátható időn belül 200-210 lenne a CHF...:(
@Bankár: kösz a bíztatást. Viszont ne hívd a hiteleseket barmoknak, nem biztos hogy egy huszonéves szegény friss házaspár ki tudta várni, hogy "összegyűljön" az a pénz. Nem érte volna meg nekik addig bérelni.
18. bankár 2011-08-19 16:12:40
Ja és még egy dolog !
Akik perelni akarják a bankokat, azokat el kell hajtani, mint Ludas Matyi a libákat.
Ha másképpen nem megy, akkor Bankcsicska Viktorral hozatunk egy törvényt, hogy a bankokat nem lehet perelni. :)
17. bankár 2011-08-19 16:06:41
Az kimaradt a posztból, hogy senkinek nem tartottak pisztolyt a fejéhez, hogy vegyen fel deviza hitelt. És az is kimaradt, hogy az én adómból ne mentse meg az állam azt a barmot, aki nem tudta kivárni, amíg összegyűlik a pénze a plazmatévére, és felelőtlenül eladósodott.
Egyébként nagyon jó a poszt.
Azzal is egyetértek, hogy most kell a devizahiteleket forintra váltani, mert az adós most bukja a lehető legnagyobbat. Például egy 10 milliós tőketartozás most 16 millió lett, ráadásul a szabad felhasználású forinthitelek kamata is 11 % -os, szemben a CHF alapú hitelek 9,5 %-ával.
Szóval csak gratulálni tudok neked, Pogi. :)
16. okostojás 2011-08-19 15:46:01
Jó napot!

Nekem van CHF alapú kölcsönöm lakásra, tudom ez az én bajom, de azért mesélek róla!
6 éve fizetem, jelenleg a tőketartozásom 34%-al magasabb mint a felvett összeg volt! Hangsúlyozom 6 éve fizetek! A törlesztőrészlet jelenleg a duplája mint amivel kezdtem, hat számjegyű összeg és most augusztusban már kettessel kezdődött!
Tehát én még fizetek, de ha ezt átváltanám bármilyen más pénznemre abban a pillanatban realizálnám a minimum 40%-os veszteségemet! Még kivárok, de ha 200-210 körül lesz valaha a frank akkor váltok pénznemet!
A pofátlanság az egészben, hogy havi szinten 190 Frankot fizetek kezelési költségre!! Na ebben rejlik még az igazi lehúzás!

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés