FN Blog / Pogátsa Zoltán / Devizahiteleseknek
Nyomtatás Betűméret
Devizahiteleseknek 2011-08-19 10:53:15
Meddig mehet fel a svájci frank? Gyakorlatilag bármeddig...


A jelenlegi magyar gazdaság egyik alapkérdése, hogy meddig mehet fel a svájci frank hiteleseknek igen káros magas CHF árfolyam. Egyre inkább világossá válik, hogy szinte bármeddig. Érdemes minél hamarabb kilépni ezekből a hitelekből.

Miért? Mert egyre jobban látszik, hogy a befektetők nem bíznak sem az euróválság megoldásában (Görögország, Írország, Olaszország), sem pedig az Obama és Bernanke által turbóra járatott amerikai adósságmasina megfékezésében. Illetve ha az utóbbi mégis sikerül, akkor a két éve fiskális és monetáris sztereoidokon élő, munkahelyeket teremteni nem képes amerikai gazdaság visszazuhan a híres W második V-jébe. Ma már reálisan ezzel számolhatunk, és a politikusok nyilatkozatai sem nyugtatják meg az államkötvényekből és a részvényekből menekülőket. Mindennél szebben mutatja, hogy az arany árfolyama újabb és újabb mindenkori csúcsokat ér el.

A svájci jegybank (SNB) egyelőre csak nyilatkozatokkal avatkozik be. Sajnos ennél sokkal többet nem is tehet. A fizetőeszköze iránt túlságosan nagy kereslet mutatkozik, és ez folyamatosan erősíteni fogja a frankot. Nyílván ez nem tesz jót a svájci exportőröknek. Azonban mit tehetne a jegybank? Egyrészt eladhatna jó sok frankot, ezzel megpróbálva lefelé nyomni az árfolyamot. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint azonban ez csak átmeneti árfolyamkilengések stabilizációjára alkalmas, hosszú távú vételi nyomás esetén nem. Ráadásul költséges.

Másrészt csökkenthetné az alapkamatot, ezzel kevésbé vonzóvá téve a CHF-t. Azonban a befektetők azt már most sem a kamatok hanem az árfolyam miatt keresik, főleg hogy a kamatszint már most is nulla közeli, azaz lejjebb nem igen lehet vinni...

Magyarul tulajdonképpen az SNB eszköztelen, a vételi nyomás a bizalmatlanság miatt marad, a svájci frank bármeddig felmehet. Érdemes kiszállni.

(A blogbejegyzés vélemény. A szerzőnek nincs svájci frank alapú hitele, és nem áll érdekkapcsolatban pénzintézménnyel.)


Cimkék: Svájc, USA, eurózóna
Megosztás
25 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

15. Alma 2011-08-19 15:16:18
Szamóca, mint már említettem, senki sem kényszerített egyetlen devizahitelest sem arra, hogy annak idején végigolvasva részletesen a - valóban eléggé egyoldalú - szerződési feltételeket, aláírja a hitelfelvételt.
Sajnos az árfolyamváltozásnak még ez a mértéke sem példátlan a világ devizái között, ezért legfeljebb méltányossági alapon lehet erre hivatkozni.
Én azt gondolom, hogyha valamilyen hibás döntésem következménye, (pl. devizahitel) közvetlenül veszélyezteti a napi működésemet, akkor mindenképpen szakítok időt arra a saját érdekemben, hogy megpróbáljam az érdekeimet megvédeni, és ne romoljon tovább a helyzetem. A hasonló helyzetben levőkkel együtt esetleg könnyebben lehet az ügyvédet is kifizetni, nem beszélve arról, hogy a tárgyalási pozíciója is jobb lehet a bankkal szemben, ha egy nagyobb csoportot (vagyis nagyobb hitelösszeget) képvisel...
14. Pogátsa Zoltán 2011-08-19 14:29:33
Hiteles,
ad 1. CHF-et nyomtat, ezze inflációt gerjeszt. Ennek inflációs költsége van.
ad. 2. eladja mondjuk euró ellenében, azaz lesz nála egy csomó EUR, aminek várhatóan zuhan majd az árfolyama, mert válságban az eurózóna. Ez is költség.
ad. 3. ha túl sok tartalékvalutája van, azzal kezdeni kell vmit. ez is költség.
13. hiteles 2011-08-19 14:17:13
Nekem egy kérdésem lenne. Miért gondoljuk, hogy végtelen mennyiségű CHF piacra dobása "költséges"? Legyárt x mennyiségű CHF-et, vesz belőle EUR-t, és elrakja. Ez hol veszteség?
Lett neki EUR, ami korábban nem volt, illetve a CHF mennyisége sem csökkent, hiszen a frissen kibocsátott CHF-ből vette az EURt. Ami problémás, az hogy korábban nem frissen kibocsátott CHFből vette az EURt, merthogy a CHF aranyfedezetű, és így nem bocsáthatnak ki CHF-et ész nélkül. Ezzel a gyakorlattal kellene felhagyni, és máris lehet gyengíteni a CHF-et. Igazándiból valós szándék nincs erre, nem lehetőség.
12. szamóca 2011-08-19 14:15:54
Alma, megnézem azt a devizahitelest, aki 2-3 műszakban/ munkahelyen dolgozik, hogy van-e ereje-ideje csoportosan érdeket érvényesíteni még azután, vagy épp pénze van- e ügyvédet fogadni a bankkal tárgyalni. Abban igazad van valószínűleg, hogy a bank érdeke a fizetés, neki mindegy, hogy hogyan,amíg fizetnek neki, addig jó. Tehát nem ő fogja keresni az adós kegyeit a könnyítés érdekében.
Ahol szerintem így elsőre lehetőség kínálkozik, én úgy tudom, hogy a szerződéskötéskor vállalt lényeges körülmények változatlansága esetén áll csak fenn a szerződésben vállaltak fenntartások nélküli teljesítésének kötelezettsége. Kérdés pl.: a CHF árfolyamának ilyen elhúzása lényeges körülmény-e:) és hogy mekkora árfolyam fér bele a normális körülményekbe. Ha belefér ekkora árfolyam is, akkor ez a verzió kilőve. Mindenesetre én úgy tudom pl. hogy a CHF történelmi magasságokban volt múlt héten, tehát ez biztos nem „szokásos”.
És hát lenne mit keresni a bankok szerződéskötési gyakorlata környékén is, amikor pl.: szerződéskötési feltételként a leendő adós fizetőképességét veszik górcső alá, és maximalizálják a megadható hitelt(és ezáltal a havi törlesztőrészlet nagyságát is…).
11. Alma 2011-08-19 14:04:35
Zlotan, ha (magán)csődbe mennél, alighanem nem maradna miből licitálnod. Egyébként pedig miért vennél meg egy leromlott állapotú ingatlant, amikor például bérelheted addig, amíg egy másikat nem találsz. :)
10. Pogátsa Zoltán 2011-08-19 13:57:20
Szamóca,
nekem arra nincs kapacitásom, hogy sokfajta árfolyamon, kondíciókkal, lakasértékre, stb. felvett hiteleket végigelemezzek. De az érdekes lenne, ha ezzel a dilemmával élesben küzdők beírnák ide, hogy mért nem tudnak "kiszállni", vagy hogyan tudnak.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés