FN Blog / Pogátsa Zoltán / Devizahiteleseknek
Nyomtatás Betűméret
Devizahiteleseknek 2011-08-19 10:53:15
Meddig mehet fel a svájci frank? Gyakorlatilag bármeddig...


A jelenlegi magyar gazdaság egyik alapkérdése, hogy meddig mehet fel a svájci frank hiteleseknek igen káros magas CHF árfolyam. Egyre inkább világossá válik, hogy szinte bármeddig. Érdemes minél hamarabb kilépni ezekből a hitelekből.

Miért? Mert egyre jobban látszik, hogy a befektetők nem bíznak sem az euróválság megoldásában (Görögország, Írország, Olaszország), sem pedig az Obama és Bernanke által turbóra járatott amerikai adósságmasina megfékezésében. Illetve ha az utóbbi mégis sikerül, akkor a két éve fiskális és monetáris sztereoidokon élő, munkahelyeket teremteni nem képes amerikai gazdaság visszazuhan a híres W második V-jébe. Ma már reálisan ezzel számolhatunk, és a politikusok nyilatkozatai sem nyugtatják meg az államkötvényekből és a részvényekből menekülőket. Mindennél szebben mutatja, hogy az arany árfolyama újabb és újabb mindenkori csúcsokat ér el.

A svájci jegybank (SNB) egyelőre csak nyilatkozatokkal avatkozik be. Sajnos ennél sokkal többet nem is tehet. A fizetőeszköze iránt túlságosan nagy kereslet mutatkozik, és ez folyamatosan erősíteni fogja a frankot. Nyílván ez nem tesz jót a svájci exportőröknek. Azonban mit tehetne a jegybank? Egyrészt eladhatna jó sok frankot, ezzel megpróbálva lefelé nyomni az árfolyamot. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint azonban ez csak átmeneti árfolyamkilengések stabilizációjára alkalmas, hosszú távú vételi nyomás esetén nem. Ráadásul költséges.

Másrészt csökkenthetné az alapkamatot, ezzel kevésbé vonzóvá téve a CHF-t. Azonban a befektetők azt már most sem a kamatok hanem az árfolyam miatt keresik, főleg hogy a kamatszint már most is nulla közeli, azaz lejjebb nem igen lehet vinni...

Magyarul tulajdonképpen az SNB eszköztelen, a vételi nyomás a bizalmatlanság miatt marad, a svájci frank bármeddig felmehet. Érdemes kiszállni.

(A blogbejegyzés vélemény. A szerzőnek nincs svájci frank alapú hitele, és nem áll érdekkapcsolatban pénzintézménnyel.)


Cimkék: Svájc, USA, eurózóna
Megosztás
25 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

9. zlotan 2011-08-19 13:46:03
Ha (már) nincs villany, gáz, víz, akkor mennyi az ingatlan forgalmi-érték csökkenése? Nem nyírt gaz, magasra nőtt sövény, döglött kutya teteme az udvaron segít abban, hogy nem fizetett devizahitelemtől megszabaduljak. (Mondjuk én magam is licitálnék!)
8. Alma 2011-08-19 13:40:14
Ezen túl még meg lehet próbálni a bankokkal szemben csoportosan érdeket érvényesíteni, vagy egyénileg tárgyalni, hiszen nekik is a veszteségminimalizálás az érdekük, nem pedig a hitelek bedöntése. Sajnos amit senki nem spórolhat meg, hogy levonja a tanulságot: ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy annak idején CHF-ban venni fel hitelt, HUF bevételek mellett, rossz döntésnek bizonyult. Az árfolyamváltozás mindig kockázatot hordoz, amit a hitelfelvevő a szerződés önként aláírásakor magára vállalt.
Aki megengedheti magának, az reménykedhet, hogy javul a helyzet, aki viszont nem, az jobban teszi, hogyha minél hamarabb cselekszik, mielőtt még rosszabbra fordul a helyzete.
7. szamóca 2011-08-19 13:39:37
De tényleg Pogi, te nálam sokkal jobban átlátnád ennek a szakmai részét, nézz utána pont ezeknek az eszközöknek, és akkor látni fogod, hogy nem a majdani árfolyamnyereség reményében csücsülnek a devizahitelesek még mindig az elképesztően magas hitelükben, és nem ezért nem "szállnak ki"...
6. szamóca 2011-08-19 13:27:51
Nekem erre nincs időm:)
de tényleg utána kéne nézned
az árfolyamrögzítésnek :)
a futamidőhosszabbításnak:)
az euróra váltásnak:)
és a forintra váltásnak:)
és akkor látni fogod, hogy az átlag hiteles átlag bajára egyik sem gyógyír, sőt sebkötöző se, mert
vagy
1. ugyanazon logika mentén, mint ahogy a hitelbe belecsavarta magát hozná meg velük a döntéseit, és amely logika következményei miatt most bajban van.
2. vagy egyszerűen képtelen a választási lehetősége feltételeit teljesíteni: pl.: a nem él addig, hogy a bank meghosszabbítsa kellően a hitelét, vagy nem tud többet fizetni a törlesztőrészletben, ami az átváltáshoz kell, stb stb....
5. szamóca 2011-08-19 13:21:30
....kiegészítés: a dupla törlesztőrészlet nem tudom, hogy átlagos- e de nem kuriózum, azt hiszem már ma sem

4. Pogátsa Zoltán 2011-08-19 13:15:46
Nem csak a visszafizetés létezik. Van még árfolyamrögzítés, futamidő hosszabbítás, eurósítás, forintosítás, stb.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés