FN Blog / Pogátsa Zoltán / Létező kapitalizmus
Nyomtatás Betűméret
Létező kapitalizmus 2011-09-01 23:25:43
25 amerikai nagyvállalat többet fizetett a vezetőjének, mint adót a költségvetésbe.


Az Institute for Policy Studies (IPS) szakpolitikai intézet Egyenlőtlenség és Közjó programjának Vállalatvezetői túlkapások 2011 című friss tanulmánya megvizsgálta a száz legjobban fizetett amerikai vállalatvezető cégét. Azt találták, hogy közülök huszonöt amerikai nagyvállalat tavaly többet fizetett első számú vezetőjének (CEO= Chief Executive Officer), mint amennyi adót fizetett a szövetségi költségvetésbe. MIndegyik cég jelentős mértékben használta ki a különböző adókedvezményeket, kiskapukat, a kreatív könyvelési technikákat, hogy minél kevesebb adót kelljen fizetniük. Sok cég közülük jelentős adóvisszatérítést kapott, és agresszívan használták az offshore hálózatukat az adók megkerülésére. A bankmentő akció kedvezményezettjei is így tesznek: a Citigroupnak 427 offshore leánya van, a Bank of Americának 115 az IPS szerint.

- Joe Lundgren, a Black&Decker vezetője $32 milliót keresett, a cég $75 milliós adókedvezményt kapott,

- A Ford autóvállalat vezetője, Allan Mullaly $26 milliót keresett, a vállalat $69 milliós adóvisszatérítést kapott,

- A Coca Cola vezére, John Brock $19 milliót keresett tavaly, 11 millóval többet, mint amennyi adót a vállalat szövetségi szinten befizetett,

- Jeff Immelt, a GE vezetője $15 milliót keresett, míg a vállalat $ 3.25 milliárd állami adóvisszatérítést és támogatást kapott. A dolog pikantériája, hogy Jeff Immelt Obama Versenyképességi és Munkahelyteremtési Tanácsának vezetője.

És a lista folytatódik.

A száz vállalat közül húsz többet költött lobbyzásra, mint amennyi adót fizetett!

- A General Electric majdnem $42 milliót költött lobbyzásra, és 3,2 billiós adóvisszatérítést és támogatást kapott,

- A Boeing $20 milliót költött lobby tevékenységre, kapott is $35 millárd értékben állami megrendeléselet, amit után $13 milliót adózott.

A mai nagyvállalati szféra az adóelkerülés mellett tehát kormányzati lobbytevékenységükre is intenzíven koncentrálnak, méghozzá óriási sikerrel!

Ezek a vállalatvezetők részben azért kaptak ilyen magas jövedelmezést, mert olyan vállalatot vezetnek, amely agresszíven elkerüli az adózást. Ugyanez az intézet azt találta, hogy tavaly az átlagos CEO 325-szörösét kereste meg a legjobban fizetett munkások bérének. 2009-ben még 263-szörös csak volt ez az arány. 1980-ban ben pedig csak 42-szeres.

A jelentés azért is érdekes, mert az Obama kormányzat költségvetési megszorításokkal kívája visszaszorítani  hatalmas mértékű amerikai eladósodást, miközben a nagyvállalati szektor adóztatása szóba sem jön. Mindeközben 1945 az amerikai költségvetés 35%-át adta a társasági nyereségadó. 2011-ben 9%-át. 1952-ben a társaságok effektív nyereségadója 52,8% volt, ma ez 10,5%. Azaz akár Magyarországon, az USA-ban is azért magas a szegényebben személyi jövedelemadója, mert a nagyvállatok adóját radikáisan csökkentettük.
Cimkék: Offshore, USA, nagyvállalatok
Megosztás
21 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

13. Norris74 2011-09-07 11:41:06
2011-09-03 16:39:58

Kedves Gábor!

Zoltán nem tehet arról, hogy szenzációs(an visszataszító) az amiről írt. That's life - mondja a művelt orosz. Miért írna mást, ha ilyen a helyzet? És szerintem itthon sem jobb egy jottányival sem.
12. laci 2011-09-03 17:09:10
atee: Olvastam én is Roubini-s cikket. Roubininek sem kell mindent elhinni(ő is a piacról él/milliós tanácsadói fizetés, stb...), de ebben egyetértek vele. A kapitalizmus nem tartható fenn így sokáig. Lehet, most lesz egy kis fellendülés. De hosszútávon nagyobb a valószínűsége egy globális összeomlásnak. Minden jel erre mutat(hibás pénzügyi rendszer, gyorsuló ütemben kimerülő erőforrások, agyon szennyezett bolygó, gyorsuló globális felmelegedés, beteg társadalom, exponenciálisan növekvő népesség, biodiverzitás exponenciális csökkenése). Mint tudjuk a természetben csak a rákos daganat növekszik exponenciálisan. A ráknak meg tudjuk mi szokott lenni a vége.

Pogi: Szerintem jók a cikkeid. Lehet van benne egy kis szenzációhajhászás, de manapság csak így lehet felhívni az emberek figyelmét a lényeges problémákra.
11. Sorge 2011-09-03 16:49:33
Nem tudom, van-e olyan tanulmány, mely szerint az elite (azaz a felső 10%) fizeti be az USA-ban az adók 68%-át. De ha van az még nem jelenti azt, hogy a megállapítás igaz lenne.Véleményem szerint nem is igaz. Tudjuk, hogy a tőke nem szorul segítségre, ha hazudni kell.
Például : " Ha szegény vagy, csak csak te tehetsz róla."
10. Pogátsa Zoltán 2011-09-03 16:44:58
Kedves Gábor,

tiszteletben tartom, ha szenzációhajhásznak tartod. De: valóban van sok ezer nagycég, ám ahog a cikkben is idézem, a módszertan az volt, hogy a száz legjobban fizetett CEO cégeit nézték meg. És ahog látod, ezek tényleg Amerikai legnagyobb cégei. Másrészt pedig egy jelentésből MINDEN adatot nem tudok idézni, mert akkor az egész jelentést ide kellene másoljam. :)
9. Gabor 2011-09-03 16:39:58
Hello

Egyetertek akiraval. Az nem hiteles iras, hogy van egy tanulmany amibol lettek ragadva adatok amibol nem lehet levonni igazi kovetkeztetest. Azt sem tartom igazi mentsegnek hogy be van linkelve a tanulmany, ettol meg a cikk maga szenzaciohajhasz / populista. Az is erdekes, hogy itt 25 vallalatrol van szo, mondjuk az USA-ban nagy vallaltbol is sok ezer van, tehat ilyen alapon meg csak nem is beszelhetnenk trendrol vagy altalanossagrol. Nem ez az elso cikk ahol a szenzaciohajhasz cim nem kelloen alatamasztott adatokkal populista kiragadasokkal tarsul.
8. atesz 2011-09-03 11:45:07
lacinak:
a kapitalizmus ebben a jelenlegi formájában össze fog borulni. N. Roubinivel készült egy interjú, ahol megjegyzi, ebből a szempontból Marxnak van igaza a kapitalista piacot illetően. Mely szerint egyéni ill. vállalati szinten racionális döntéseket hoznak a túlélésre, de pl. a vállalati költséghatékonyság miatti kiadások csökkentése (pl. reálbér)valahol bevételi forrást jelent. Csökkenő bevételi forrást. Ami csökkenő fogyasztást generál, ami ugye a jelen gazdaság alapja. Szóval a kör egyszer bezárul. Kérdés mikor, milyen előjelekkel?
    1 2 3    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés