FN Blog / Pogátsa Zoltán / Létező kapitalizmus
Nyomtatás Betűméret
Létező kapitalizmus 2011-09-01 23:25:43
25 amerikai nagyvállalat többet fizetett a vezetőjének, mint adót a költségvetésbe.


Az Institute for Policy Studies (IPS) szakpolitikai intézet Egyenlőtlenség és Közjó programjának Vállalatvezetői túlkapások 2011 című friss tanulmánya megvizsgálta a száz legjobban fizetett amerikai vállalatvezető cégét. Azt találták, hogy közülök huszonöt amerikai nagyvállalat tavaly többet fizetett első számú vezetőjének (CEO= Chief Executive Officer), mint amennyi adót fizetett a szövetségi költségvetésbe. MIndegyik cég jelentős mértékben használta ki a különböző adókedvezményeket, kiskapukat, a kreatív könyvelési technikákat, hogy minél kevesebb adót kelljen fizetniük. Sok cég közülük jelentős adóvisszatérítést kapott, és agresszívan használták az offshore hálózatukat az adók megkerülésére. A bankmentő akció kedvezményezettjei is így tesznek: a Citigroupnak 427 offshore leánya van, a Bank of Americának 115 az IPS szerint.

- Joe Lundgren, a Black&Decker vezetője $32 milliót keresett, a cég $75 milliós adókedvezményt kapott,

- A Ford autóvállalat vezetője, Allan Mullaly $26 milliót keresett, a vállalat $69 milliós adóvisszatérítést kapott,

- A Coca Cola vezére, John Brock $19 milliót keresett tavaly, 11 millóval többet, mint amennyi adót a vállalat szövetségi szinten befizetett,

- Jeff Immelt, a GE vezetője $15 milliót keresett, míg a vállalat $ 3.25 milliárd állami adóvisszatérítést és támogatást kapott. A dolog pikantériája, hogy Jeff Immelt Obama Versenyképességi és Munkahelyteremtési Tanácsának vezetője.

És a lista folytatódik.

A száz vállalat közül húsz többet költött lobbyzásra, mint amennyi adót fizetett!

- A General Electric majdnem $42 milliót költött lobbyzásra, és 3,2 billiós adóvisszatérítést és támogatást kapott,

- A Boeing $20 milliót költött lobby tevékenységre, kapott is $35 millárd értékben állami megrendeléselet, amit után $13 milliót adózott.

A mai nagyvállalati szféra az adóelkerülés mellett tehát kormányzati lobbytevékenységükre is intenzíven koncentrálnak, méghozzá óriási sikerrel!

Ezek a vállalatvezetők részben azért kaptak ilyen magas jövedelmezést, mert olyan vállalatot vezetnek, amely agresszíven elkerüli az adózást. Ugyanez az intézet azt találta, hogy tavaly az átlagos CEO 325-szörösét kereste meg a legjobban fizetett munkások bérének. 2009-ben még 263-szörös csak volt ez az arány. 1980-ban ben pedig csak 42-szeres.

A jelentés azért is érdekes, mert az Obama kormányzat költségvetési megszorításokkal kívája visszaszorítani  hatalmas mértékű amerikai eladósodást, miközben a nagyvállalati szektor adóztatása szóba sem jön. Mindeközben 1945 az amerikai költségvetés 35%-át adta a társasági nyereségadó. 2011-ben 9%-át. 1952-ben a társaságok effektív nyereségadója 52,8% volt, ma ez 10,5%. Azaz akár Magyarországon, az USA-ban is azért magas a szegényebben személyi jövedelemadója, mert a nagyvállatok adóját radikáisan csökkentettük.
Cimkék: Offshore, USA, nagyvállalatok
Megosztás
21 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

7. Pogátsa Zoltán 2011-09-02 22:10:38
Dio,
kösz, javítom. A másik tanulmányhoz van link?
6. Diogenetikus 2011-09-02 22:03:15
Nagyon érdekes cikk, csak egy pici észrevétel: a CEO az nem Central Executive Officer, hanem Chief Executive Officer.

Érdekes szembeállítani vele egy másik tanulmányt, amely szerint viszont az elite (azaz a felső 10%) fizeti be az USA-ban az adók 68%-át, míg az alsó 50% (alsó középosztálytól lefelé) csak 3%-ot. Ezek után kérdéses lehet-e, hogy az állam kinek a szekerét fogja tolni?
5. cukorrépa 2011-09-02 11:00:36
nagyon elszállt a kapitalista elit az utóbbi 30 évben. Már az 1980-as 40-szeres fizetésbeli különbség is elég nagy, de a mai mértékű CEO-fizetések teljesen irreálisak. nem lesz könnyű, de előbb-utóbb jönni fognak olyan pártok (legalábbis Európában, nem a bután kétpárti USÁ-ban), akik szembe fognak menni ezzel a trenddel. remélhetőleg...
4. Pogátsa Zoltán 2011-09-02 10:05:53
Kedves Akira,

azért linkeltem be az eredeti tanulmányt, mert így bárminek utána tudsz nézni, ami érdekel. Azoknak is, amire rákérdezel.
3. akira 2011-09-02 09:52:09
A cím azt állítja, hogy 25 amerikai nagyvállalat többet fizet a CEO-nak javadalmazást, mint amennyit adózik.

A cikkben azonban egyetlen egy számot nem találok arról, hogy az érintett vállalatok mennyit adóznának, csupán arról, hogy menniy is a CEO javadalmazása és mennyi adókedvezményt kap a vállalat. De arról nincs szó, hogy mennyit adózik.
Kár ezért a hiányosságért, mert amúgy a téma bizonyosan érdekes, de így hiteltelen. Mint a legtöbb, a sajtóban megjelenő információ. :(
2. laci 2011-09-02 09:49:05
A kapitalizmusnak ebben a formában pusztulnia kell!

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés