FN Blog / Pogátsa Zoltán / Devizahiteleseknek 2.0
Nyomtatás Betűméret
Devizahiteleseknek 2.0 2011-09-07 11:47:42
Higgyünk-e abban, hogy a svájci jegybank megvédi a frankot?


Nemrégiben írtunk a svájci frank alapú devizahitelek kilátásairól. Azóta annyiban változott a helyzet, hogy a svájci jegybank mégis az euróhoz kötötte a frankot. Ez valamilyen mértékben javította a magyar devizahitelesek helyzetét. Ha nem is az eredeti, szerződési árfolyamon, de a 250 forint felettinél legalább kedvezőbb szinten stabilizálódott egyelőre a CHF árfolyama (230-35).

A kérdés az, hogy hihetünk-e abban, hogy a svájci jegybank tartósan képes-e a szint megvédésére. Az ugyanis nem egyszerű döntés kérdése, a valóságban nagyon komoly ára van. A svájci frank azért drágult az utóbbi hónapokban, mert a kockázatosnak ítélt államkötvényekből és részvényekből ebbe menekültek a befektetők. Mivel minden valószínűség szerint a W alakú világválság második V-jénél tartunk, a svájci frankra nehezedő nyomás folytatódni fog, sőt, intenzívebbé válik. Sőt, a spekulánsok kifejezetten szeretik, ha a monetáris politika éles vonalakat húz. Ez még jobban ingerel annak megtámadására. Ha a jegybank a kiválasztott szinten akarja tartani az árfolyamot, svájci frankot kell eladnia. Elméletileg ebből annyit képes akar eladni, amennyit csak akar, hiszen ő maga nyomtatja azt. A valóságban azonban ez igen magas infációhoz vezethet, ha túlságosan sokáig kell folytatni és túlságosan sok frankot kell hozzá nyomtatni. Ráadásul ha a svájci jegybank svájci frankot ad el euró ellenében, akkor túlságosan sok euróhoz jut, ami egy olyan valuta, amiből mindenki menekül. Mennyit akar ebből akkumulálni a svájci jegybank?

Az 1978-ban volt már egyszer egy hasonló helyzet a márkával szemben, azóta azonban nagyságrendekkel nőt a világgazdaságban befektetési lehetőséget kereső tőke mértéke. Egyáltalán nem tűnik valószínűnek, hogy egy komolyabbá váló válság esetén a svájci jegybank a végtelenségig képes lesz megtartani a most megállapított árfolyamszintet. Becslések szerint egy négy trillió dolláros devizapiaccal áll szemben... Ráadásul nem csak a svájciak harcolnak a saját menekülővalutájuk gyengítéséért, hanem a többi potenciális menekülővalutához kötődő jegybank (norvég, svéd, japán, stb.) is. Ez még tovább nehezíti a svájciak dolgát.


Cimkék: Svájc
Megosztás
13 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

16. Lobovic Béla 2011-09-13 11:29:24
Sziasztok,
A frankhitelek 180 forintos előtörlesztése után fog kiderülni végre, hogy itt soha nem volt devizahitel, maximum deviza elszámolású hitel. Az árfolyam a visszafizetésektől nem fog elszállni (egyéb dolgok miatt talán igen, de emiatt nem), mert a bankoknak ehhez nem kell pozíciót felvenni a devizapiacon! Egy CHF hitel forintban történő visszafizetésekor a vevő és az eladó oldalon is ők állnának, ezért ez csak egy belső elszámolás lesz. CHF forrásuk pedig sosem volt, csak EURCHF swap, aminek a zárása max. a londoni piacon jelentkezik, semmi köze a HUF árfolyamhoz, de a világpiacot ez nem igazán fogja megmozgatni. A felszabaduló EUR forrást szépen hazautalják az anyabanknak, a veszteséget pedig leírják, ami nem lesz több mint a válság előtt 1-2 éves nyereségük.


15. Sorge 2011-09-12 17:03:52
Kedves Pogi ! Nem értelek, hogy miért engeded be a rabló pénztőke melletti legsötétebb propagandát is, - amit az Alma nevű hozzászóló képvisel ?
14. Alma 2011-09-10 17:51:30
Akinek a napi szintű megélhetését nem veszélyezteti a jelenleg érvényes árfolyamon a törlesztőrészlet, mert a bevételeihez képest nem jelentős az összeg, vagy mert pl. a bevételei is ebben a devizában folynak be, az megengedheti magának, hogy a svájci frank árfolyamának alakulásán spekuláljon.
Aki viszont nincs ilyen helyzetben, annak a részéről súlyos felelőtlenség, pláne tartósan abban bízni, hogy számára kedvezően fog alakulni az árfolyam, ezzel tudatosan kockáztatva a vagyonát és a megélhetését. Itt az ideje felébredni, és a kifizetetlen számlák halmozása helyett megszabadulni a devizahiteltől, akár az ingatlan eladásával és bérlakásba költözéssel, a veszteség minimalizálás szem előtt tartásával.
Vigasztalhat a tudat, hogy a ki nem fizetett hitellel terhelt ingatlan vagy ingóság valójában sajnos sohasem volt az övé.
13. zsolt 2011-09-08 18:03:27
remélem, az SNB elad rengeteg frankot, azonnal reáliát vesz, majd
bejelenti, hogy oké gyerekek, eddig bírtuk, mostantól pedig -70% a kamatszint a CHF-re
12. bankár 2011-09-08 08:28:17
11. Cold 2011-09-07 23:25:24
Arra akartam rámutatni, hogy a durva árfolyammozgásokat nem az igaz befektetők okozzák és nem az ő érdeküket szolgálja általában.
11. Cold 2011-09-07 23:25:24
bankár: Az elmúlt 3 évben elég sok olyan dolog következett be, amiről a (z okos) többség azt gondolta, hogy lehetetlen.
Egyáltalán nem lehetetlen, hogy az "okos befektető" még akkor is jobban jár, mint az aki okosan a forintban és sok egyéb másban bízik. Nehogy kiderüljön, hogy jövő ilyenkor 400 alatt nem áll meg... Én spec legutóbb 2009-ben lettem hülyének kikiálltva mert 200-on vettem a forint helyett.
    1 2 3    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés