FN Blog / Pogátsa Zoltán / Pazarlóak-e a magyarok?
Nyomtatás Betűméret
Pazarlóak-e a magyarok? 2011-10-06 00:30:02
A sokat hangoztatott nézetekkel szemben nem azok.


Szerda este nagyon érdekes vitán volt szerencsém részt venni Surányi Györggyel és Róna Péterrel a Gödör Klubban. A téma a világgazdaság helyzete volt, de a végén a svájci frank hitelezés körül csúcsosodott ki.

Az érvek közt az is elhangzott, hogy a magyarok megtakarítási hajlandósága alacsonyabb, mint régiós társainkké. Mivel ezt az állítást már régebben mástól is hallottam, és arra emlékeztem, hogy az adatok nem támasztják alá, gyorsan utánanéztem.

Nem triviális problémáról van ugyanis szó. Nem az a lényegi kérdés, hogy ha a magyarok megtakarítási hajlandóságát elmarasztaljuk, akkor valójában azt mondjuk, nem elég takarékosak, túl pazarlóak. Sokkal inkább az, hogy ha a magyarok megtakarítási rátája valóban túl alacsony lenne, komolyan el kellene gondolkodni, hogy annak emelésével nem tudnánk-e jelentős beruházási forrásokhoz jutni, csökkentve a függőségünket a külső finanszírozástól (külföldi működő tőke, portfolio befektetések, uniós transzferek.)

Nos az UNDP kitűnő grafikonrajzolóján bárki ellenőrizheti az adatokat.

("Adjusted net savings" a "sustainability" menűsorban. Javaslom idősorban is pörgetni!) Aki megteszi, azt tapasztalja, hogy a nézet téves. A magyar megtakarítási ráta nem kirívó a régióban. Magyarország, Lengyelország és Csehország ugyanazt az ívet követi. Az 1990 körüli 15-20%-os rátájuk az átalakulás hevében lejön 5-6%-ra, majd pár százalékkal feljebb. A három ország között nincs érdemi különbség. Szlovákia nettó megtakarítási rátája hozzájuk képest drámaian alacsonyabb, nem is tudom mi magyarázhatja ezt...

Őszintén szólva megerősítve érzem magam abban, amit a vitán elmondtam. A rendszerváltáskor a magyar és a kelet-európai gazdaság a globális kapitalizmus alacsony hozzáadott értékű, alacsony bérezésű perifériájává vált. Az alacsonyabb bérekkel a megtakarítási ráta csökkenése járt együtt. Itt az ideje elindulni a hozzáadott érték növelése felé.Cimkék:
Megosztás
20 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

5. Sorge 2011-10-06 15:35:16
Aki nem takarít meg, az még nem biztos, hogy pazarol.
Nem lett volna itt semmi baj a devizahitelekkel sem, ha a bankok nem csapdaállításra törekednek.
Ezt pedig az állam vezetői nem csak tétlenül nézték, hanem titokban segédkeztek is hozzá.
Nem véletlen, hogy Gy. Ferencet és társulatát el akarja kapni a Fidesz-kormány.
4. Pogátsa Zoltán 2011-10-06 15:05:48
Lola,
az egyetlen kiragadott év. Ezért mondom, hogy pörgesd végig az éveket, egész más sorrendek jönnek ki.
3. Lola 2011-10-06 15:01:17
Azért ha megnézzük a konkrét számokat, jól látszik, hogy nálunk a megtakarítási ráta sokkal alacsonyabb, mint a többi országban, bár ez nem szembetűnő, ha csak az ábrát nézzük:
Csehország: 13%
Lengyelország: 9%
Románia: 14%
Magyarország: 5%
2. Ildi 2011-10-06 07:40:34
Megtakarítási ráta? Ahhoz kellene olyan kereset, amiből lehetne megtakarítani! Ebben az országban sokan annyit keresnek, hogy egyik hónapról a másikra talán elég kenyérre, vízre, rezsire! Hitelről ne is beszéljünk, vagy arról, ha egy családban csak 1 kereső vagy annyi sincs. Azok az éhenhalás szélén állnak és dönthetnek - esznek vagy rezsit fizetnek, esetleg hitelt törlesztenek!
1. Alma 2011-10-06 05:04:35
Nekem sajnos nem teljesen világos, hogy a hozzáadott érték itt mit jelent.
Ismerek olyan, pénzben kifejezve magas hozzáadott értékű termékeket és tevékenységeket, amelyek károsítják a környezetet, egészséget, vagy "csak" semmilyen funkcionális többletet nem adnak(luxus márkák).
Mások pedig, mint az oktatás, egészségügy, vagy az önkéntesség, amik nincsenek beárazva, vagy alulértékeltek.
Hogyan lehet kiszámolni a "valódi" hozzáadott értéket?

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés