FN Blog / Pogátsa Zoltán / W
Nyomtatás Betűméret
W 2011-10-15 19:03:24
Ez most a recesszió, nem a Bush

 Hivatalosan az USA-ban a recesszió 2009 júniusában véget ért. Ez azért van így, mert a recesszió hivatalos definíciója két egymást követő negatív növekedésű negyedév.

Valójában azonban a recesszió azóta is folyamatosan tart. A kibocsátás nőtt, ennek azonban az elképesztő fiskális és monetáris stimulus az oka. A munkanélküliség azonban megragadt 9% feletti szinten, miközben 2008 előtt 5-6% volt. Nőtt az átlagos munkanélküliségben töltött idő is. Amíg a recesszió előtt átlag 16,6 hét alatt talált munkát az átlag amerikai munkanélküli, ez idén szeptemberre 40,5 hétre nőtt, ami 60 éve a leghosszabb időszak.

Ráadásul a recesszió hivatalos végétől 2011 júniusig 6,7%-al esett az átlagos (medián reál)jövedelem, miközben a hivatalos recessziós időszakban, 2007 decembere és 2009 júniusa között csak 3.2%-al csökkent. Ráadásul az eleve kisebb jövedelmű háztartásokban nagyobb volt a csökkenés. Mindeközben az American Express Business Insights szerint a luxusfogyasztás a recesszió feletti időszakot is meghaladta.

Egy másik tanulmány szerint akik elveszetették a munkájukat, majd újat találtak ebben az időszakban, átlagban 17,5%-kal kevesebbet kerestek.Cimkék: USA, foglalkoztatás, bérek
Megosztás
8 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

4. Géza 2011-10-27 18:15:35
Kedves Miklós!
Az igazság benne van a filmben, de ha nem hiszel a filmben akkor nyugodtan fellapozhatsz egy pénzügytan könyvet, azon belül is a pénzteremtésről szóló részt. Ugyanaz lesz benne leírva(persze tudományosabban), mint amit a filmben bemutattak. Jelenleg az egész pénzrendszer a hitelre épül, ezért akarják most feltőkésíteni a bankokat. Ha nincs hitel akkor leáll a gazdaság. Tulajdonképpen egy pilótajáték az egész. Leegyszerűsítve arra épül az egész, hogyha mondjuk felvesz egy cég egy hitelt, (amit hitelfelvétel pillanatában még elméletileg nem lehet visszafizetni), akkor abból a hitelből majd valamit fejleszt a cég, ami további vállalkozásoknak ad munkát, akik szintén hiteleket vesznek fel a további fejlesztésekhez, a velük kapcsolatban lévők szintén további hiteleket vesznek fel, aztán a körkörös hitelfelvételek végén valamennyi visszafolyik a legelső céghez, amely így kitudja fizetni a hiteleit. Persze az első cég utáni szereplők, csak akkor tudják viszzafizetni a hiteleiket, ha ez a folyamatos hitelfelvételi rendszer állandóan pörög. Ezért növekedés orintált a rendszer. A bibi akkor van ha nincs növekedés, mert akkor a hiteleket sem lehet visszafizetni.
3. agnes 2011-10-27 13:16:23
Kedves Pogi!
A görög államcsőd kapcsán merült fel bennem egy kérdés, ami talán a te érdeklődésedet is felkeltené és írnál róla néhány sort nekünk :) A három évvel ezelőtti izlandi államcsőd után a sajtó nem nagyon foglalkozik Izlanddal, és úgy sejtem, köszönik szépen, jól vannak (ez egyáltalán igaz-e), legalábbis nem olyan államcsődöt képzelek el, mint amilyen pl. Argentínában vagy Oroszországban volt a kilencvenes években. A görög lakosságot sújtó végeláthatatlan megszorítások, csupán bevétel-növelést megcélzó kényszerű privatizálásáok stb. nem sok jóval kecsegtetnek. Arra lennék kíváncsi, hogy van-e különbség a két államcsőd kifutása között. És ha igen, akkor miért?
2. Ágnes 2011-10-27 12:50:46
Kedves Pogi!
Tekintettel a görög-válságra és az ebből adódó következményekre és nehézségekre (a lakosságra nézve), felmerült bennem a kérdés, hogy mi a helyzet Izlanddal? A három évvel ezelőtti csőd óta nem nagyon foglalkozik velük a sajtó, és az államcsőd után és ellenére én úgy sejtem, hogy köszönik szépen, jól vannak. Kíváncsi lennék rá, hogy eltér-e, és ha igen, akkor miért a két ország államcsődje?
Köszönettel:
Ágnes
1. Vass Miklós 2011-10-26 19:30:58
Kedves Pogi!

Olyan jó lenne, ha írnál egy posztot a sokak által látott "Money as debt" című filmről. Nekem csomó ismerősöm mondta már, h tök jó lenne végre egy igazán hozzáértővel is beszélni/olvasni erről a filmről. És neked biztosan nyilvánvaló, hogy a filmben mi állja meg a helyét és mi nem (illetve milyen összefüggésekre nem világít rá a film, például az ottani 20-as hitel/betét aránnyal szemben én úgy tudom, a magyar bankrendszerben a csúcs csak 1,6 volt). Az A38 hajón voltam múltkor a vitaesten, ezúton is köszönöm minden résztvevő nevében!

Előre is köszönöm,
üdvözlettel,

Vass Miklós

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

, Egyesült Királyság, önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Orbán, foglalkoztatás, Németország, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, Görögország, eurózóna, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés