FN Blog / Pogátsa Zoltán / W
Nyomtatás Betűméret
W 2011-10-15 19:03:24
Ez most a recesszió, nem a Bush

 Hivatalosan az USA-ban a recesszió 2009 júniusában véget ért. Ez azért van így, mert a recesszió hivatalos definíciója két egymást követő negatív növekedésű negyedév.

Valójában azonban a recesszió azóta is folyamatosan tart. A kibocsátás nőtt, ennek azonban az elképesztő fiskális és monetáris stimulus az oka. A munkanélküliség azonban megragadt 9% feletti szinten, miközben 2008 előtt 5-6% volt. Nőtt az átlagos munkanélküliségben töltött idő is. Amíg a recesszió előtt átlag 16,6 hét alatt talált munkát az átlag amerikai munkanélküli, ez idén szeptemberre 40,5 hétre nőtt, ami 60 éve a leghosszabb időszak.

Ráadásul a recesszió hivatalos végétől 2011 júniusig 6,7%-al esett az átlagos (medián reál)jövedelem, miközben a hivatalos recessziós időszakban, 2007 decembere és 2009 júniusa között csak 3.2%-al csökkent. Ráadásul az eleve kisebb jövedelmű háztartásokban nagyobb volt a csökkenés. Mindeközben az American Express Business Insights szerint a luxusfogyasztás a recesszió feletti időszakot is meghaladta.

Egy másik tanulmány szerint akik elveszetették a munkájukat, majd újat találtak ebben az időszakban, átlagban 17,5%-kal kevesebbet kerestek.Cimkék: USA, foglalkoztatás, bérek
Megosztás
8 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

4. Géza 2011-10-27 18:15:35
Kedves Miklós!
Az igazság benne van a filmben, de ha nem hiszel a filmben akkor nyugodtan fellapozhatsz egy pénzügytan könyvet, azon belül is a pénzteremtésről szóló részt. Ugyanaz lesz benne leírva(persze tudományosabban), mint amit a filmben bemutattak. Jelenleg az egész pénzrendszer a hitelre épül, ezért akarják most feltőkésíteni a bankokat. Ha nincs hitel akkor leáll a gazdaság. Tulajdonképpen egy pilótajáték az egész. Leegyszerűsítve arra épül az egész, hogyha mondjuk felvesz egy cég egy hitelt, (amit hitelfelvétel pillanatában még elméletileg nem lehet visszafizetni), akkor abból a hitelből majd valamit fejleszt a cég, ami további vállalkozásoknak ad munkát, akik szintén hiteleket vesznek fel a további fejlesztésekhez, a velük kapcsolatban lévők szintén további hiteleket vesznek fel, aztán a körkörös hitelfelvételek végén valamennyi visszafolyik a legelső céghez, amely így kitudja fizetni a hiteleit. Persze az első cég utáni szereplők, csak akkor tudják viszzafizetni a hiteleiket, ha ez a folyamatos hitelfelvételi rendszer állandóan pörög. Ezért növekedés orintált a rendszer. A bibi akkor van ha nincs növekedés, mert akkor a hiteleket sem lehet visszafizetni.
3. agnes 2011-10-27 13:16:23
Kedves Pogi!
A görög államcsőd kapcsán merült fel bennem egy kérdés, ami talán a te érdeklődésedet is felkeltené és írnál róla néhány sort nekünk :) A három évvel ezelőtti izlandi államcsőd után a sajtó nem nagyon foglalkozik Izlanddal, és úgy sejtem, köszönik szépen, jól vannak (ez egyáltalán igaz-e), legalábbis nem olyan államcsődöt képzelek el, mint amilyen pl. Argentínában vagy Oroszországban volt a kilencvenes években. A görög lakosságot sújtó végeláthatatlan megszorítások, csupán bevétel-növelést megcélzó kényszerű privatizálásáok stb. nem sok jóval kecsegtetnek. Arra lennék kíváncsi, hogy van-e különbség a két államcsőd kifutása között. És ha igen, akkor miért?
2. Ágnes 2011-10-27 12:50:46
Kedves Pogi!
Tekintettel a görög-válságra és az ebből adódó következményekre és nehézségekre (a lakosságra nézve), felmerült bennem a kérdés, hogy mi a helyzet Izlanddal? A három évvel ezelőtti csőd óta nem nagyon foglalkozik velük a sajtó, és az államcsőd után és ellenére én úgy sejtem, hogy köszönik szépen, jól vannak. Kíváncsi lennék rá, hogy eltér-e, és ha igen, akkor miért a két ország államcsődje?
Köszönettel:
Ágnes
1. Vass Miklós 2011-10-26 19:30:58
Kedves Pogi!

Olyan jó lenne, ha írnál egy posztot a sokak által látott "Money as debt" című filmről. Nekem csomó ismerősöm mondta már, h tök jó lenne végre egy igazán hozzáértővel is beszélni/olvasni erről a filmről. És neked biztosan nyilvánvaló, hogy a filmben mi állja meg a helyét és mi nem (illetve milyen összefüggésekre nem világít rá a film, például az ottani 20-as hitel/betét aránnyal szemben én úgy tudom, a magyar bankrendszerben a csúcs csak 1,6 volt). Az A38 hajón voltam múltkor a vitaesten, ezúton is köszönöm minden résztvevő nevében!

Előre is köszönöm,
üdvözlettel,

Vass Miklós

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , IMF, jegybank, önkormányzatok, szociálpolitika, infláció, csehország, Olaszország, Szlovénia, Szlovákia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés