FN Blog / Pogátsa Zoltán / Nagy-e a magyar közszféra? Nem.
Nyomtatás Betűméret
Nagy-e a magyar közszféra? Nem. 2012-01-14 19:40:33
Mindig minden kormány közszférát akar vágni. Miközben az már rég kicsi, nem nagy.


A héten érkezett a bejelentés, hogy a közsférát tovább vágják. Hosszú évek óta minden kormányon lévő párt ehhez az egyszerűnek tűnő és tévesen népszerű intézkedéshez nyúl. Tévesen, mert a magyar társadalomban el van terjedve, hogy Magyarországon túl nagy lenne a közszféra. Ami az adatok alapján egyszerűen nem igaz:


(Forrás: Halm Tamás- Vadász János szerk. A modern állam feladatai, Budapest 2009.)

Ráadásul az adatok 2004-esek (frissebbet küldjön aki tud), azóta több kormány erősen lefaragta a magyar közszférát. Ez többnyire vagy fűnyíróelvszerűen történt, vagy a közszféra érdemi átvilágítása nélkül. Márpedig a közigazgatásban dolgozók a megmondhatói, egyes helyeken komoly emberhiány van, máshol felesleges kapacitások. Csakis érdemi műkdödéselvű reform alapján lehet megváltoztatni a körülbelül 14000 állami entitás létszámát.

Egy példa: a Magyar Közlönyben megjelent adatok szerint az adóhatóság 577 embert küld el. Biztos, hogy egy gyengűlő és nem egy erősődö adóhatóság tudna több adóbevételt produkálni, miközben tele a sajtó a korrupcióval és a feketegazdasággal kapcsolatos hírekkel?

Még egy megjegyzés: az ábrán szereplő nyugat-európai országok többségében igen kiterjedt civil szféra látja el a társadalmi feladatok nagy részét. Ezt Kelet-Európában annak idején a szocialista állam tette. Az állam lebontása után az alulfinanszírozott, sőt, ma már az összeomlás szélén küszködő civil szféra képtelen ennek a helyére lépni. Ezt is figyelembe kell vennünk a közszféra méretének megítélésekor.
Cimkék:
Megosztás
20 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

9. Horváth János 2012-01-21 08:16:15
Az adóhatóságnál én úgy tudom vámosokat küldenek el jórészt.Végül is ha a dohányértékesítést központosítják,akkor van benne logika.Mellékesen jó volna tudni ,hogy a stasztika pontos -e? Kérdés melyik országban kit tekintenek közszolgának.
8. bokrosb 2012-01-16 12:47:15
A nem közalkalmazott EÜ dolgozókat, az állami vállalatoknál (MÁV, BKV, posta és hasonló mikrovállalkozások) is érdemes számolni, ha finanszírozási oldalról közelítünk.

A közszférában valóban rengeteg fűnyírás volt az elmúlt 10 évben, de illene hozzátenni, hogy a keretszámokat idővel gyakran visszatöltötték, vagy állami KHT-kbe szervezték ki a hivatalosan leépített feladatokat.

"Csak annak a statnak amit én hamísítok"
7. watson 2012-01-16 11:35:15
Nincsen ingyen ebéd. Röviden így összegezhető a közszféra nagyságáról folyó vita.

Kinek és mit nyújt a közszféra, mennyire hatékony, és ezt kik finanszírozzák?

Lakosságarányosan mérni egy kicsit félrevisz ha az egyik országban a lakosság 20%-a aktív versenyszférában dolgozó tartja el a lakosság 80%-át (közszféra dolgozóit is beleértve), míg a másik országban a 30-35-40%-a.

Félrevihet a GDP arányos költés is, hiszen mit költenek el nálunk egy Audi, Mercedes, Suzuki, Opel, IBM, TEVA ... gyár által létrehozott GDP-ből? Kiviszik amit lehet az országból egy minimális adót itt hagyva.


Érdekesebb és találóbb mutató lehetne a versenyszférában dolgozók átlagbérének hány százalékát költjük a közszférára egyik vagy másik országban.

mutató = közszférára költött összeg / versenyszférában dolgozók száma / versenyszféra átlagbére

Na ennek megfelelően építsék le, fejlesszék a hatékonyságot és vonjanak be civil szférát!


Vannak még kérdések amiből lehet szemezgetni:
- 3200 adóhivatal reális?
- reális hogy az okmányirodák nem kompatibilisek, nem intézhető el bármely ügy bármelyik irodában?
...
6. Stanley 2012-01-15 21:11:07
A közszolgálatban dolgozók számának csökkentése globalista nóta: állami kiadásokat lenyesni, a fölszabadult lóvét átadni a multiknak versenyképesség növelés címszó alatt. A médiában ezért szándékosan túlzó képet festenek a hivatalnokokról: unatkozó arcok egy irodában, nagy fizuért kis munka, mint a Kádár korszakban. Tessék már megpróbálkozni egy kis önkormányzatnál a szociális ügyintéző munkával: középfokú végzettséggel 80 eFtot lehet keresni, és meg nem tud állni, annyi az ordító ügyfél, és a hozzájuk tartozó, egyszerre futó, több száz (!!) ügy. Závodszki: összekeveri a közszférát a köztisztviselővel (hivatalnokkal). A tanárok természetesen a közszférához tartoznak (közalkalmazottak).
5. gross 2012-01-15 15:51:52
Egyetértek, bár a létszám itt nem a legjobb indikátor, hiszen rengeteg állami feladatot lehet kiszervezni a magánszférába - attól még állam által finanszírozott feladatról van szó. Vannak országok, ahol a közszférában alig vannak fizikai munkások már, máshol sokat megtartottak. Szerintem jobb a COFOG alapján vizsgálni a GDP-arányos kiadási szintet.
4. Alma 2012-01-15 11:16:29
A tapasztalatom az, hogy a fűnyíró elv alapján megvalósított létszámleépítések eredménye az, hogy a leépítésre kötelezett vezetők hamarabb küldik el a képzettebbeket (pláne, ha magasabb a bérük, esetleg fiatalabbak), mondván, hogy könnyebben találnak másik munkát, ezzel rontva a szakmai színvonalat. (Sajnos az idősebbek közül elég kevesen tanulnak folyamatosan, ezért néhány 10 év alatt elavul a tudásuk.)
A másik jellemző megoldás, hogy egyszerűen kihelyeznek egy funkciót, piacról szerződnek a korábban belsős munkákra. Ezekben az esetekben bár a létszám csökken, de a költségek jellemzően megnőnek, és nem mellesleg az ellenőrzés és az áttekinthetőség is romlik.
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

, Egyesült Királyság, önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Orbán, foglalkoztatás, Németország, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, Görögország, eurózóna, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés