FN Blog / Pogátsa Zoltán / Nagy-e a magyar közszféra? Nem.
Nyomtatás Betűméret
Nagy-e a magyar közszféra? Nem. 2012-01-14 19:40:33
Mindig minden kormány közszférát akar vágni. Miközben az már rég kicsi, nem nagy.


A héten érkezett a bejelentés, hogy a közsférát tovább vágják. Hosszú évek óta minden kormányon lévő párt ehhez az egyszerűnek tűnő és tévesen népszerű intézkedéshez nyúl. Tévesen, mert a magyar társadalomban el van terjedve, hogy Magyarországon túl nagy lenne a közszféra. Ami az adatok alapján egyszerűen nem igaz:


(Forrás: Halm Tamás- Vadász János szerk. A modern állam feladatai, Budapest 2009.)

Ráadásul az adatok 2004-esek (frissebbet küldjön aki tud), azóta több kormány erősen lefaragta a magyar közszférát. Ez többnyire vagy fűnyíróelvszerűen történt, vagy a közszféra érdemi átvilágítása nélkül. Márpedig a közigazgatásban dolgozók a megmondhatói, egyes helyeken komoly emberhiány van, máshol felesleges kapacitások. Csakis érdemi műkdödéselvű reform alapján lehet megváltoztatni a körülbelül 14000 állami entitás létszámát.

Egy példa: a Magyar Közlönyben megjelent adatok szerint az adóhatóság 577 embert küld el. Biztos, hogy egy gyengűlő és nem egy erősődö adóhatóság tudna több adóbevételt produkálni, miközben tele a sajtó a korrupcióval és a feketegazdasággal kapcsolatos hírekkel?

Még egy megjegyzés: az ábrán szereplő nyugat-európai országok többségében igen kiterjedt civil szféra látja el a társadalmi feladatok nagy részét. Ezt Kelet-Európában annak idején a szocialista állam tette. Az állam lebontása után az alulfinanszírozott, sőt, ma már az összeomlás szélén küszködő civil szféra képtelen ennek a helyére lépni. Ezt is figyelembe kell vennünk a közszféra méretének megítélésekor.
Cimkék:
Megosztás
20 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

9. Horváth János 2012-01-21 08:16:15
Az adóhatóságnál én úgy tudom vámosokat küldenek el jórészt.Végül is ha a dohányértékesítést központosítják,akkor van benne logika.Mellékesen jó volna tudni ,hogy a stasztika pontos -e? Kérdés melyik országban kit tekintenek közszolgának.
8. bokrosb 2012-01-16 12:47:15
A nem közalkalmazott EÜ dolgozókat, az állami vállalatoknál (MÁV, BKV, posta és hasonló mikrovállalkozások) is érdemes számolni, ha finanszírozási oldalról közelítünk.

A közszférában valóban rengeteg fűnyírás volt az elmúlt 10 évben, de illene hozzátenni, hogy a keretszámokat idővel gyakran visszatöltötték, vagy állami KHT-kbe szervezték ki a hivatalosan leépített feladatokat.

"Csak annak a statnak amit én hamísítok"
7. watson 2012-01-16 11:35:15
Nincsen ingyen ebéd. Röviden így összegezhető a közszféra nagyságáról folyó vita.

Kinek és mit nyújt a közszféra, mennyire hatékony, és ezt kik finanszírozzák?

Lakosságarányosan mérni egy kicsit félrevisz ha az egyik országban a lakosság 20%-a aktív versenyszférában dolgozó tartja el a lakosság 80%-át (közszféra dolgozóit is beleértve), míg a másik országban a 30-35-40%-a.

Félrevihet a GDP arányos költés is, hiszen mit költenek el nálunk egy Audi, Mercedes, Suzuki, Opel, IBM, TEVA ... gyár által létrehozott GDP-ből? Kiviszik amit lehet az országból egy minimális adót itt hagyva.


Érdekesebb és találóbb mutató lehetne a versenyszférában dolgozók átlagbérének hány százalékát költjük a közszférára egyik vagy másik országban.

mutató = közszférára költött összeg / versenyszférában dolgozók száma / versenyszféra átlagbére

Na ennek megfelelően építsék le, fejlesszék a hatékonyságot és vonjanak be civil szférát!


Vannak még kérdések amiből lehet szemezgetni:
- 3200 adóhivatal reális?
- reális hogy az okmányirodák nem kompatibilisek, nem intézhető el bármely ügy bármelyik irodában?
...
6. Stanley 2012-01-15 21:11:07
A közszolgálatban dolgozók számának csökkentése globalista nóta: állami kiadásokat lenyesni, a fölszabadult lóvét átadni a multiknak versenyképesség növelés címszó alatt. A médiában ezért szándékosan túlzó képet festenek a hivatalnokokról: unatkozó arcok egy irodában, nagy fizuért kis munka, mint a Kádár korszakban. Tessék már megpróbálkozni egy kis önkormányzatnál a szociális ügyintéző munkával: középfokú végzettséggel 80 eFtot lehet keresni, és meg nem tud állni, annyi az ordító ügyfél, és a hozzájuk tartozó, egyszerre futó, több száz (!!) ügy. Závodszki: összekeveri a közszférát a köztisztviselővel (hivatalnokkal). A tanárok természetesen a közszférához tartoznak (közalkalmazottak).
5. gross 2012-01-15 15:51:52
Egyetértek, bár a létszám itt nem a legjobb indikátor, hiszen rengeteg állami feladatot lehet kiszervezni a magánszférába - attól még állam által finanszírozott feladatról van szó. Vannak országok, ahol a közszférában alig vannak fizikai munkások már, máshol sokat megtartottak. Szerintem jobb a COFOG alapján vizsgálni a GDP-arányos kiadási szintet.
4. Alma 2012-01-15 11:16:29
A tapasztalatom az, hogy a fűnyíró elv alapján megvalósított létszámleépítések eredménye az, hogy a leépítésre kötelezett vezetők hamarabb küldik el a képzettebbeket (pláne, ha magasabb a bérük, esetleg fiatalabbak), mondván, hogy könnyebben találnak másik munkát, ezzel rontva a szakmai színvonalat. (Sajnos az idősebbek közül elég kevesen tanulnak folyamatosan, ezért néhány 10 év alatt elavul a tudásuk.)
A másik jellemző megoldás, hogy egyszerűen kihelyeznek egy funkciót, piacról szerződnek a korábban belsős munkákra. Ezekben az esetekben bár a létszám csökken, de a költségek jellemzően megnőnek, és nem mellesleg az ellenőrzés és az áttekinthetőség is romlik.
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés