FN Blog / Pogátsa Zoltán / Nagy-e a magyar közszféra? Nem.
Nyomtatás Betűméret
Nagy-e a magyar közszféra? Nem. 2012-01-14 19:40:33
Mindig minden kormány közszférát akar vágni. Miközben az már rég kicsi, nem nagy.


A héten érkezett a bejelentés, hogy a közsférát tovább vágják. Hosszú évek óta minden kormányon lévő párt ehhez az egyszerűnek tűnő és tévesen népszerű intézkedéshez nyúl. Tévesen, mert a magyar társadalomban el van terjedve, hogy Magyarországon túl nagy lenne a közszféra. Ami az adatok alapján egyszerűen nem igaz:


(Forrás: Halm Tamás- Vadász János szerk. A modern állam feladatai, Budapest 2009.)

Ráadásul az adatok 2004-esek (frissebbet küldjön aki tud), azóta több kormány erősen lefaragta a magyar közszférát. Ez többnyire vagy fűnyíróelvszerűen történt, vagy a közszféra érdemi átvilágítása nélkül. Márpedig a közigazgatásban dolgozók a megmondhatói, egyes helyeken komoly emberhiány van, máshol felesleges kapacitások. Csakis érdemi műkdödéselvű reform alapján lehet megváltoztatni a körülbelül 14000 állami entitás létszámát.

Egy példa: a Magyar Közlönyben megjelent adatok szerint az adóhatóság 577 embert küld el. Biztos, hogy egy gyengűlő és nem egy erősődö adóhatóság tudna több adóbevételt produkálni, miközben tele a sajtó a korrupcióval és a feketegazdasággal kapcsolatos hírekkel?

Még egy megjegyzés: az ábrán szereplő nyugat-európai országok többségében igen kiterjedt civil szféra látja el a társadalmi feladatok nagy részét. Ezt Kelet-Európában annak idején a szocialista állam tette. Az állam lebontása után az alulfinanszírozott, sőt, ma már az összeomlás szélén küszködő civil szféra képtelen ennek a helyére lépni. Ezt is figyelembe kell vennünk a közszféra méretének megítélésekor.
Cimkék:
Megosztás
20 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

3. bankár 2012-01-14 23:08:18
Még egy fontos dolog.
Ha Magyarország nem fizetne ki minden évben több mint 1200 milliárd forintot az államadósság kamataira, akkor abból a pénzből egy egész tömeg állami alkalmazottat lehetne "foglalkoztatni". :))
I love Gyurcsány. :)))))
2. bankár 2012-01-14 22:48:48
Pogi, remélem tudomásod van arról, hogy minden kormány azt ígéri, csökkenti az állami alkalmazottak számát. Először csökkentik is, de a kormányzásuk végére mindig több az állami alkalmazott, mint előzőleg volt. :)))
1. Závodszki Zoltán 2012-01-14 20:50:23
Zoltán!

A katonák,rendőrök,tanítók,tanárok,stb nem a közszférához tartoznak.

Saját bevallásuk alapján a közszférában 700000 ezer embert foglakoztatnak.
« Előző 6    1 2    

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés