FN Blog / Pogátsa Zoltán / A Hartz IV. tapasztalatai
Nyomtatás Betűméret
A Hartz IV. tapasztalatai 2012-02-02 10:44:16
Az Orbán kormány foglalkoztatási politikája elméletileg a német mintát követi. A gyakorlatban azonban nem.


 

Peter Hartz, a csomag névadója

Egyesek úgy vélik, hogy az Orbán kormány foglalkoztatáspolitikája a német Hartz csomagok mintáját követi. A valóságban azonban nem.

Drámai különbség van a két elképzelés között. A magyar rendszer annyi pénzt hagy a jövedelem pótlására, amiből képtelenség megélni. Három hónapig a minimálbérrel megegyező álláskeresési járadékot ad (jelenleg 93,000 ft), majd foglalkoztatást helyettesítő támogatást (ami az öregségi nyugdíj 80%-a, azaz 22,800 forint).

A Harz IV. ezzel szemben eleve finanszírozza a munkanélkülivé vált polgár lakahtását és egészségügyi ellátását. Ezen felül havi €364 támogatást ad, ami szerény megélhetésre elég. (A magyar és német élelmiszerárak hasonlóak.)

A támogatott személyeknek a munkaügyi központ állásokat ajánl. Amennyiben nincs jól fizetett állás, amivel kiléphetne a segélyezésből, el kell fogadnia az úgynevezett egy eurós munkahelyek egyikét. Ez azt jelenti, hogy óránként egy euróért dolgoznak, ami hozzáadódik a €300-hoz. Azaz jövedelmük havi €450 környékére emelkedik (ez már nagyjából a normál magyar átlagbér szintje). 

Mindennek ellenér a Hartz csomagot sok kritika éri. A legerősebb ellenérv, hogy az egy eurós munkahelyek kiszorították az alacsony bérűeket a munkahelyeikről. (Minek vegyek fel valakit kevés pénzért, ha felvehetek egy euróért is?)


Cimkék: Németország, Orbán, foglalkoztatás
Megosztás
7 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. Sorge 2012-02-04 17:30:30
Hartz egy eurós órabére nem old meg semmilyen problémát, éppen ellenkezőleg, csak növeli azt. Ugyanis egyre jobban csökkenti a vásárló erőt, aminek egyenes következménye lesz a túltermelési válság fokozódása. Annak pedig többféle következménye lehet : háború és forradalom, stb.
1. bankár 2012-02-04 15:04:39
Ez a Hartz nevű fazon sikeresen bevezette Németországban a modern rabszolgatartást. Kérdés, hogy mit lehet kezdeni a rabszolgák (szerintem egyre növekvő) tömegével akkor, amikor túltermelési válság van a világban ?
De meg is válaszolom a saját kérdésemet. A már meglévő rabszolgák segítségével egyre több "szabad" embert lehet a rabszolgaságba kényszeríteni.
Amikor pedig már annyi rabszolga van, hogy nehéz őket féken tartani, akkor nagy szükség lesz rájuk mint " golyófogó"-ra . Mert ha ebben az irányban halad tovább a világ, annak háború lesz a következménye. ( Ha a rabszolgák elhiszik azt a hazugságot, hogy a nyomoruk oka másik ország, birodalom, stb. Holott a saját igazságtalan társadalmi berendezkedésük az oka.)

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés