FN Blog / Pogátsa Zoltán / Ki a középosztály?
Nyomtatás Betűméret
Ki a középosztály? 2012-02-07 23:54:18
Orbán Viktor miniszterelnök évértékelője szerint helyreállt a középosztály bérezésének megbecsültsége. Na de ki is a középosztály?


A miniszterelnök évértékelője a középosztály fogalma köré szerveződött. Beszédének központi gondolati eleme, hogy az egykulcsos adó visszaadta a középosztály hitét abban, hogy munkáját megbecsülik, és ehhez fognak nem sokára felzárkózni a ma még nem dolgozók tömegei. Klasszikus jobboldali érvelés, Németországtól Amerikáig minden jobboldali párt a középosztály felemeléséért száll síkra. A Fidesz tehát beilleszkedett pártcsaládja világnézetébe.

Felmerül azonban a kérdés: ki Magyarországon a középosztály? Ha lenne Magyarországon erőteljes szociálpolitikai szakma, mint ahogy nincs, akkor most hallatnia kellene a hangját. Nos, a KSH adatai szerint tavaly 210 ezer forint/hó körül volt a havi átlag bruttó bér, ami 140 ezer körüli nettóra jön ki. Azaz a középosztály e körül az érték körül szóródik. Azon hosszan vitatkozhatnánk, hogy nagyjából meddig, de talán megegyezhetünk abban, hogy a lapos bértábla miatt a 100 ezer nettó alatt keresők már szegénynek számítanak. (Főleg mióta a minimálbér is ehhez közel került.) Hogy hol van a vége a középosztálynak, azon még tovább vitatozhatnánk, de inkább hagyjuk ezt ki.

Hagyjuk ki, mert közben tudjuk, hogy az egykulcsos adó hatásai (a kedvezményeket most nem figyelembe véve) 293 ezer forint bruttó felett váltanak pozitívvá. Azaz 83 ezer forinttal a bruttó átlagkereset felett. Ez alatt nem több, hanem többnyire kevesebb pénzt vihettek haza a munkavállalók! Ilyen bérrel 2011-ben országos összehasonlításban gazdagnak számított már valaki! Tehát a messze a középosztály felső részében, gyakorlatilag a gazdagok között találjuk azokat, akiket az egykulcso adó pozitívan érintett.

Ráadásul olyan mértékű havi keresetnövekedést keresünk, amely visszaállítja a munka becsületét. Ha azt vesszük figyelembe, hogy még havi 350 ezer bruttónál (felhőrégiók a legtöbb magyar munkavállaló szemszögéből!) is csak havi 6870 forinttal vitt haza többet valaki, akkor elmondhatjuk, hogy még a leggazdagabbaknál sem igazán érezhető, hogy a munka megbecsültsége számottevően nőtt volna.

Azaz nem találjuk azt a középosztályt, amelyik a jobboldali gazdaságpolitika célközönsége lenne, mint Amerikában, vagy máshol, ahol a középosztály felemelésében látják az adott ország felemelését. (Tekintsünk el most attól a vitától, hogy ez a megközelítés ott sikeres volt-e, vagy a társadalom kettészakadásához vezetett-e?)

A miniszterelnök úr azt is megemlítette, hogy a 22 800 forintos munkabérpotló támogatás az, amit az ország jelenleg megengedhet magának. Fontos tudnunk, hogy az egykulcsos adó következtében 300 milliárd forintnyi bevétele esett ki az országnak. Egyszeri tételek következtében ez a kiesés pedig az ezermilliárdos nagyságrendet is eléri. Azaz a megélhetésre elégtelen szociális juttatások megemelésére már ma is lenne forrás, amennyiben az adórendszer arányosabb progresszívebb közteherviselést valósítana meg.

Ahogy a dúsgazdag amerikai befektető, Warren Buffet felhívta a figyelmet: a leggazdagabbakat meg lehet adóztatni. Abban, hogy ennek azon a szinten teljesítményvisszafogó hatása lenne, már csak kevesen hisznek. Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök úr fogalmazott: azon a szinten már komplett iparágak szerveződnek az adóbefizetések elkerülésére. Itt az ideje, hogy ezt ne passzívan jóváhagyjuk, hanem tegyünk ellene. Erre való a népért kormányzás.


 Cimkék: bérek, Orbán
Megosztás
34 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

7. Tibor 2012-02-16 22:11:16
Kedves Pogi!
Én is csatlakozom az előttem szólókhoz, hallottam a Klubrádióban, és nagyon tetszett! Köszönöm ezt a számomra újfajta megvilágítást.
6. Kun Zoltán 2012-02-15 22:44:27
Tisztelt Pogátsa úr!
Tegnap hallgattam Önt a Klubrádióban!
Csak egy kiigazítást szeretnék tenni mégpedig hogy egy kamion nem 20 személygépkocsi terhelésének felel meg, hanem 225 ezer személygépkocsi okoz annyi kárt, mint egy kamion.
Ezt is a Klubrádióban hallottam.
5. Barna box 2012-02-15 16:42:49
Tisztelt Pogátsa úr!
Tegnap hallgattam Önt a Klubrádióban!Örömmel hallgattam, mert mondanivalójának, sok eleme régóta foglalkoztat, és magam is hasonló következtetésre jutottam!Örülök hogy más gondolkodást is hallani lehet,- nemcsak az orbáni, és lib.gazdaságtant- kár hogy ritkán, és nincs foganatja! Gratulálok Önnek, és a Klubrádiónak !
4. bankár 2012-02-15 14:59:32
Kedves Pogi !
Tegnap (kedd) este dolgoznom kellett, de álmos voltam. Ilyenkor (18:00 után) már nem ajánlatos kávét inni. Bekapcsoltam kávépótló helyett a Klubrádiót. Éppen Téged kérdezett a műsorvezető.
Hát.... Nem kellett volna oda menned. Ma már a Nyugati-Pályaudvar férfi illemhelyének is nagyobb a szakmai presztizse, mint a Klubrádiónak.
Végül azért hősiesen megvédted az elveidet. De zavaró volt, hogy megint előhoztad a szocializmus "összeomlását" és a Szovjetunió 25 %-os államadósságát.
Tisztázzuk véglegesen! A szocializmus nem omlott össze. Gorbacsov " építette át " kapitalizmussá azért, mert történelmileg túl korán jött létre az első (önmagát megvédeni képes !) szocialista rendszer. Lehetett volna még tovább kínlódni, mint például Észak-Korea, vagy Kuba, - de egyre keményebb diktatúrába hajlott volna az állami berendezkedés. Márpedig az igazi cél ennek az ellentéte, - a jólét és a szabadság. Erről írtam a "Gorbacsov zseniális felismerése ' című írásomban. Azt hittem, hogy olvastad már.
3. szerzetes 2012-02-11 10:31:55
Kedves Zoltán!

Nem érdemes azon lovagolni, ki is az a középosztály. Mondjuk nevezzük középosztálynak azt, akinek vagy van egy saját cége min. 4 alkalmazottal (akik nem családtagok), vagy van a bankban 100 millió forintja. (Tehát nem jövedelemnél, hanem vagyonnál húznám meg a határt.)

Érdemesebb azon lovagolni, ami Orbánék valódi programja, hogy a kkv-ket akarják megerősíteni. Ehhez ugye kellenek kkv-k. Valódi kkv-k, nem kamu kkv-k.

Rendes cég alapításához kell minimum 50 millió forint. Lehet kevesebbel is kezdeni, de azért egy stabil lábakon álló cégnek szokott lenni ennyi forrása.

Ehhez olyan emberek kellenek, akiknek van 50 millió forintjuk. Ehhez meg kell az egykulcsos (de legalábbis alacsony kulcsos) adórendszer. Igen, igazságtalan, mert egyesek meggazdagodnak. De éppen ez a cél! Hogy legyenek, akik meggazdagodnak, hogy legyen, aki céget tud alapítani.

Sajnos ez kapitalizmus, így működik. Lesznek, akik meggazdagodnak, lesznek, akik elszegényednek vagy szegények maradnak (ők lesznek a kkv-k alkalmazottai).

Akik ez ellen prüszkölnek (baloldal), ők az ellen prüszkölnek, hogy legyenek magyar cégek. Dolgozhatunk továbbra is multinál 1/3 fizetésért (és életszínvonalon, mert az árak viszont ugyanott vannak), mármint aki bejut a multihoz, mert a többiek csak nyomorogni fognak látszat kkv-knál vagy ami még rosszabb, költségvetési helyeken vagy segélyekből.

A mostani baloldal azért prüszköl a szándékoltan "igazságtalan" (= arányosan aránytalan) adóreform ellen, mert szúrja a szemét a tény, hogy egyesek a következő 10 évben meg fognak gazdagodni. Igen. De ez is a cél. Ezt ellenezni, csak posztszocialista ábrándozás valamiféle "egyenlőség" iránt, ami mindenkinek rossz.

Én nem akarok még ennél is egyenlőbb lenni, nem akarok 48%-os adókulcsot csak azért, mert multinál dolgozom. Kb. Veled egyidős vagyok, szeretném a következő 20 évet vagyon gyűjtésével tölteni, hogy legyen majd pénzem céget alapítani és alkalmazottakat tartani, azaz, jó értelemben vetten kapitalistának lenni.
2. Pogátsa Zoltán 2012-02-08 17:58:18
Kedves Ricardo,

amiről én írok, az egyrészt a 2011-es év, nem a 2012-es átalakítás, valamint nyersen és tisztán az egykulcsos adó hatása mindenfajta gyermekek utáni kedvezmény, elvárt elemlés, közalkalmazotti kompenzáció nélkül. Ez utóbbiak ugyanis nem az egykulcsos hatásai.
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés