FN Blog / Pogátsa Zoltán / Meg lehet-e élni 47 ezerből?
Nyomtatás Betűméret
Meg lehet-e élni 47 ezerből? 2012-02-23 02:49:58
Nyilván nem. De akkor mért adunk ennyit? És mért adunk még ennél is kevesebbet? Mennyit adhatnánk? Mennyiből lehet megélni?

 

Az elmúlt napokban hál'Istennek pislákoló vita gerjedt akörül, hogy meg lehet-e élni a közmunkáért adott 47 ezer forintból. Az ezzel kapcsolatos politikusi vélekedések ismertek, ehelyett nézzük a tényeket.

(Nem tudom elhagyni az ilyenkor szokásos oldalszúrásomat a nem létező szociálpolitikai szakma irányába. A területtel gyakorlatilag egy személyként azonosított Ferge Zsuzsa, ha röviden is, de megszólalt a kérdésben. Más szociálpolitikust nem kérdeztek / nem jelentkezett megszólalásra, miközben Dunát lehet rekeszteni politológusokkal és londonielemzőkkel. A kormányzaton belül nincs azonosítható, a szociálpolitikáért felelős politikus, és jelentkezzen, aki meg tudja mondani, hogy ki a szocialisták, a Jobbik vagy az LMP rendszeresen a kérdéskörben megszólaló szociálpolitikai szakpolitikusa? A helyzet drámai.)

Különböző do it yourself összegzések készültek az elmúlt napokban annak megvizsgálására, mennyiből lehet ténylegesen megélni? Ezek közül kiemelkedik a Menedzsment Fórum (!) számítása, akik szerint egyedülállóknak Budapesten 67 209 forint kell a legszerényebb megélhetéshez (vidéken ennél egy ötezressel kevesebb).

Már ez is jelentősen meghaladja a 47 ezer forintos összeget, ám emlékeztessük magunkat, hogy Magyarországon létezik hivatalos létminimum számítás is. A Központi Statisztikai Hivatal hivatalos létminimum adatai szerint már 2010-ben is  78 736 forint volt a hivatalos létminimum egy személyre, ami inflációval korrigálva 2011-re 81 885 forintra jön ki! Azért van a hivatalos létminimum számítás, mert az ezzel foglalkozó statisztikusok szerint ennyiből lehet megélni! Ez innentől fogva nem szubjektív vélekedés kérdése, hanem szakpolitikai kérdés.

Arról már írtam, hogy a 47 ezres összeg a német Hartz IV. csomag mintájára jött létre Magyarországon. Ám a két rendszer között ég és föld  különbség a megélhetés tekintetében. Ahogy ezt részleteztem is, ott például ingyenesen biztosítják a lakhatást! Ráadásul azt is hozzá kell tennünk, hogy a munkanélküli segélyezés leszorítását célzó intézkedések azt feltételezik, hogy amúgy dinamikus munkaerőpiac van, ahol könnyű elhelyezkedni. Magyarországon ez a mindennapi tapasztalatok szerint nem igaz, néha több százszoros túljelentkezés van állásajánlatokra, az alkalmazásban állók száma pedig nem bővül:

(Forrás:http://www.mfor.hu/cikkek/Matolcsy_fele_jatek_a_szamokkal__tenyleg_25_ezerrel_tobben_dolgozunk_.html)

Akiknek három hónapnál tovább nem jut munka, azok ma Magyarországon 22 800 forint foglalkoztatást helyettesítő támogatást vihetnek haza. Miközben az Országos Élelmiszer és Táplálkozástudományi Intézet meghatározása szerint a felnőtt szervezetnek szükséges havi élelmiszerminimum 2010-ben havi 21 375 forintba került, ami inflációval korrigálva 2011-ben havi 22 359 forint volt! Azaz a foglalkoztatást helyettesítő támogatás teljes egészében elmegy az étkezésre. Miből lakik az illető? Miből ruházkodik, fűt, főz, közlekedik, keres munkát? Természetesen lehet azt mondani, hogy a rokonok eltartják, vagy a megtakarításaiból, de tipikusan a mélyszegénységben élőknél egyik sem életszerű. Ez elképesztő nyomor!

Magyarország megengedhetné magának, hogy senkinek ilyen szintű nyomorban ne kelljen élnie. A 2010-es zárszámadás szerint álláskeresési járadékra 102,9 milliárdot költöttünk, álláskeresési segélyre 34 milliárdot, rendszeres szociális segélyre 11,5 milliárdot, rendelkezési állási támogatásra 57,7 milliárdot. A 2011-es évben ez az összeg radikálisan lecsökkent, miközben a költségvetés lemondott 300 milliárd forintról az egykulcsos adó következtében! Mindeközben a száz leggazdagabb magyar a hivatalosan bevalott vagyona szerint is 2010-ről 2011-re 228 milliárd forinttal gazdagodott, és immáron a magyar GDP 7%-át uralja!Cimkék: foglalkoztatás, bérek
Megosztás
20 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

14. Kükedi Zsolt 2012-05-04 08:08:20
Szia Pogi!
Nem jó a KSH link! Hol vannak a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos létminimum adatai?
Zs.
13. iljics 2012-03-24 20:30:20
ha nekem 22359 ból kellene megélnem lehet hogy némi cirkusz,hepaj után a sittre vonulnék.napi 8000 ezerért...
12. Alma 2012-03-01 15:24:39
Talán nincsenek sokan, akik valóban felvállalják, hogy nem akarnak dolgozni. Sokan viszont elvben akarnának, de az elképzeléseik és a lehetőségeik messze nem fedik egymást. Ez lehet azért, mert túl magasak az elvárásaik, elavult, vagy nem kellően megalapozott a tudásuk, vagy a hozzáállásuk nem megfelelő. Ahhoz, hogy ők munkába állhassanak, valóban motiváció szükséges, hogy képezzék magukat, és/vagy változtassanak a szemléletükön. Például azon, hogy a munkahelyet mindenképpen az állam vagy valamilyen nagyvállalat köteles biztosítani.
www.elelmiszer.hu/gazdasag/cikk/peldaerteku_a_magyar__onfenntarto_falu
11. Pogátsa Zoltán 2012-02-29 08:29:18
Jooo,
azt feltételezed, hogy aki nem dolgozik, az NEM IS AKAR. Pont ezt akarom cáfolni a cikkel. Ha nincs munka, akkor nem tud elhelyezkedni, és nem tud tisztességes bérhez jutni! Azaz kényszerből marad nyomorbéren.
10. Joooe 2012-02-29 05:27:02
Két megközelítés is lehetséges, hogy valakinek mennyi jár, vagy hogy mennyire van szüksége. A bal oldali megközelítés az utóbbit szokta preferálni, a jobboldali az előbbit.
(Illetve a klasszikus zenészvicc alapján felvehetnénk 3. faktornak a "járni jár, csak nem jut" kategóriát is.)
Ez az összeg nyilván kevesebb mint amennyire szüksége van az illetőnek, de ez így helyes, nagyon sokan nem is akarnának a reálgazdaságban érvényesülni, ha így is megkapnák ami egy szerény és nyugis megélhetéshez szükséges.
Ez a fajta állami segítség nem fizethet olyan sokat, hogy érdemi versenytársa legyen a reálgazdaságban elhelyezkedésnek, különben túl vonzó lenne.
9. bankár 2012-02-25 11:09:54
Kedves Pogi!
Igen lehet abból kiindulni, hogy a leggazdagabbak úgyis elkerülik. Ugyanis sajnos ez a valóság. Egyébként nem a Fidesz kormány alatt kezdték elkerülni, hanem már az előző MSZP-SZDSZ kormányok alatt is elkerülték. Ha jól emlékszem már Medgyessy Péter is megpróbálta adókedvezménnyel visszacsalogatni a leggazdagabbak adózás elől külföldre menekített vagyonát. És később Gyurcsány is, de nagyon kevés eredménnyel. (Szembe kell nézni a tényekkel.)
    1 2 3    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés