FN Blog / Pogátsa Zoltán / Meg lehet-e élni 47 ezerből?
Nyomtatás Betűméret
Meg lehet-e élni 47 ezerből? 2012-02-23 02:49:58
Nyilván nem. De akkor mért adunk ennyit? És mért adunk még ennél is kevesebbet? Mennyit adhatnánk? Mennyiből lehet megélni?

 

Az elmúlt napokban hál'Istennek pislákoló vita gerjedt akörül, hogy meg lehet-e élni a közmunkáért adott 47 ezer forintból. Az ezzel kapcsolatos politikusi vélekedések ismertek, ehelyett nézzük a tényeket.

(Nem tudom elhagyni az ilyenkor szokásos oldalszúrásomat a nem létező szociálpolitikai szakma irányába. A területtel gyakorlatilag egy személyként azonosított Ferge Zsuzsa, ha röviden is, de megszólalt a kérdésben. Más szociálpolitikust nem kérdeztek / nem jelentkezett megszólalásra, miközben Dunát lehet rekeszteni politológusokkal és londonielemzőkkel. A kormányzaton belül nincs azonosítható, a szociálpolitikáért felelős politikus, és jelentkezzen, aki meg tudja mondani, hogy ki a szocialisták, a Jobbik vagy az LMP rendszeresen a kérdéskörben megszólaló szociálpolitikai szakpolitikusa? A helyzet drámai.)

Különböző do it yourself összegzések készültek az elmúlt napokban annak megvizsgálására, mennyiből lehet ténylegesen megélni? Ezek közül kiemelkedik a Menedzsment Fórum (!) számítása, akik szerint egyedülállóknak Budapesten 67 209 forint kell a legszerényebb megélhetéshez (vidéken ennél egy ötezressel kevesebb).

Már ez is jelentősen meghaladja a 47 ezer forintos összeget, ám emlékeztessük magunkat, hogy Magyarországon létezik hivatalos létminimum számítás is. A Központi Statisztikai Hivatal hivatalos létminimum adatai szerint már 2010-ben is  78 736 forint volt a hivatalos létminimum egy személyre, ami inflációval korrigálva 2011-re 81 885 forintra jön ki! Azért van a hivatalos létminimum számítás, mert az ezzel foglalkozó statisztikusok szerint ennyiből lehet megélni! Ez innentől fogva nem szubjektív vélekedés kérdése, hanem szakpolitikai kérdés.

Arról már írtam, hogy a 47 ezres összeg a német Hartz IV. csomag mintájára jött létre Magyarországon. Ám a két rendszer között ég és föld  különbség a megélhetés tekintetében. Ahogy ezt részleteztem is, ott például ingyenesen biztosítják a lakhatást! Ráadásul azt is hozzá kell tennünk, hogy a munkanélküli segélyezés leszorítását célzó intézkedések azt feltételezik, hogy amúgy dinamikus munkaerőpiac van, ahol könnyű elhelyezkedni. Magyarországon ez a mindennapi tapasztalatok szerint nem igaz, néha több százszoros túljelentkezés van állásajánlatokra, az alkalmazásban állók száma pedig nem bővül:

(Forrás:http://www.mfor.hu/cikkek/Matolcsy_fele_jatek_a_szamokkal__tenyleg_25_ezerrel_tobben_dolgozunk_.html)

Akiknek három hónapnál tovább nem jut munka, azok ma Magyarországon 22 800 forint foglalkoztatást helyettesítő támogatást vihetnek haza. Miközben az Országos Élelmiszer és Táplálkozástudományi Intézet meghatározása szerint a felnőtt szervezetnek szükséges havi élelmiszerminimum 2010-ben havi 21 375 forintba került, ami inflációval korrigálva 2011-ben havi 22 359 forint volt! Azaz a foglalkoztatást helyettesítő támogatás teljes egészében elmegy az étkezésre. Miből lakik az illető? Miből ruházkodik, fűt, főz, közlekedik, keres munkát? Természetesen lehet azt mondani, hogy a rokonok eltartják, vagy a megtakarításaiból, de tipikusan a mélyszegénységben élőknél egyik sem életszerű. Ez elképesztő nyomor!

Magyarország megengedhetné magának, hogy senkinek ilyen szintű nyomorban ne kelljen élnie. A 2010-es zárszámadás szerint álláskeresési járadékra 102,9 milliárdot költöttünk, álláskeresési segélyre 34 milliárdot, rendszeres szociális segélyre 11,5 milliárdot, rendelkezési állási támogatásra 57,7 milliárdot. A 2011-es évben ez az összeg radikálisan lecsökkent, miközben a költségvetés lemondott 300 milliárd forintról az egykulcsos adó következtében! Mindeközben a száz leggazdagabb magyar a hivatalosan bevalott vagyona szerint is 2010-ről 2011-re 228 milliárd forinttal gazdagodott, és immáron a magyar GDP 7%-át uralja!Cimkék: foglalkoztatás, bérek
Megosztás
20 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

14. Kükedi Zsolt 2012-05-04 08:08:20
Szia Pogi!
Nem jó a KSH link! Hol vannak a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos létminimum adatai?
Zs.
13. iljics 2012-03-24 20:30:20
ha nekem 22359 ból kellene megélnem lehet hogy némi cirkusz,hepaj után a sittre vonulnék.napi 8000 ezerért...
12. Alma 2012-03-01 15:24:39
Talán nincsenek sokan, akik valóban felvállalják, hogy nem akarnak dolgozni. Sokan viszont elvben akarnának, de az elképzeléseik és a lehetőségeik messze nem fedik egymást. Ez lehet azért, mert túl magasak az elvárásaik, elavult, vagy nem kellően megalapozott a tudásuk, vagy a hozzáállásuk nem megfelelő. Ahhoz, hogy ők munkába állhassanak, valóban motiváció szükséges, hogy képezzék magukat, és/vagy változtassanak a szemléletükön. Például azon, hogy a munkahelyet mindenképpen az állam vagy valamilyen nagyvállalat köteles biztosítani.
www.elelmiszer.hu/gazdasag/cikk/peldaerteku_a_magyar__onfenntarto_falu
11. Pogátsa Zoltán 2012-02-29 08:29:18
Jooo,
azt feltételezed, hogy aki nem dolgozik, az NEM IS AKAR. Pont ezt akarom cáfolni a cikkel. Ha nincs munka, akkor nem tud elhelyezkedni, és nem tud tisztességes bérhez jutni! Azaz kényszerből marad nyomorbéren.
10. Joooe 2012-02-29 05:27:02
Két megközelítés is lehetséges, hogy valakinek mennyi jár, vagy hogy mennyire van szüksége. A bal oldali megközelítés az utóbbit szokta preferálni, a jobboldali az előbbit.
(Illetve a klasszikus zenészvicc alapján felvehetnénk 3. faktornak a "járni jár, csak nem jut" kategóriát is.)
Ez az összeg nyilván kevesebb mint amennyire szüksége van az illetőnek, de ez így helyes, nagyon sokan nem is akarnának a reálgazdaságban érvényesülni, ha így is megkapnák ami egy szerény és nyugis megélhetéshez szükséges.
Ez a fajta állami segítség nem fizethet olyan sokat, hogy érdemi versenytársa legyen a reálgazdaságban elhelyezkedésnek, különben túl vonzó lenne.
9. bankár 2012-02-25 11:09:54
Kedves Pogi!
Igen lehet abból kiindulni, hogy a leggazdagabbak úgyis elkerülik. Ugyanis sajnos ez a valóság. Egyébként nem a Fidesz kormány alatt kezdték elkerülni, hanem már az előző MSZP-SZDSZ kormányok alatt is elkerülték. Ha jól emlékszem már Medgyessy Péter is megpróbálta adókedvezménnyel visszacsalogatni a leggazdagabbak adózás elől külföldre menekített vagyonát. És később Gyurcsány is, de nagyon kevés eredménnyel. (Szembe kell nézni a tényekkel.)
    1 2 3    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

, Egyesült Királyság, önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Orbán, foglalkoztatás, Németország, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, Görögország, eurózóna, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés