FN Blog / Pogátsa Zoltán / Radikális átalakulás Görögországban
Nyomtatás Betűméret
Radikális átalakulás Görögországban 2012-02-26 15:22:56
A megszorításokat támogató két főáramú párt helyett többségben az azokat ellenzők. Mi lesz ebből?

 

Egyelőre az IMF diktál

A legfrisebb görög közvéleménykutatások szerint drámai átalakuláson megy keresztül a görög pártrendszer. Az IMF-ECB által is támogatott, többedik körös megszorító intézkedéseket támogató két hagyományos nagy párt, a PASZOK (baloldali) és az Új Demokrácia (jobboldali) elvesztették támogatottságukat. Harmincöt évig kormányozták az országot, de ma már együttesen is csak a szavazatok 38%-ára számíthatnának a választásokon. A Vprc közvéleménykutató szerint az Új Demokrácia 27,5%-ot kapna ma, a PASZOK pedig csupán 11%-ot, amely csak az ötödik helyre elég.

Kikhez pártoltak a szavazók? A megszorításokat ellenző Demokratikus Baloldal ma 16%-ot kapna, és ezzel második helyen szerepelne. A megreformálatlan Kommunista Párt áll a harmadik helyen, 14%-al. Még ezek után is egy baloldali párt következik, a Syriza, 13,5%-on. Ezt követi maga a PASZOK 11%-al. Ők most, kormányon a megszorítások támogatói közé tartoznak, ám ellenzékben ez már egyáltalán nem lenne egyértelmű. A lemondott Jorgosz Papandreu például ma már meglehetősen kritikus nyilatkozatokat tesz, beállva Joseph Stiglitz, Soros György és mások mögé, akik szerint rövid távú, szűken értelmezett fiskális fegyelemmel nem lehet egy eladósodott országot talpra állítani, csakis mélyreható reformokkal.

Érdekes módon utolsó helyen, 4,5%-al a szélsőjobboldali LAOS párt áll, azonban a magyar Jobbikhoz hasonlóan ők is a megszorítások ellenzői közé számítanak.

Mindezekből világosan látszik: a PASZOK és az Új Demokrácia "válságkoalíciója" egyértelművé tette a szavazóknak, hogy a két nagy párt között lényegi különbség nincs. A kivezető utat máshol kell keresniük. Görögoszágban áprilisban parlamenti választásokat tartanak. Izgalmas lesz látni, létrejön-e egy megszorítás ellenes koalíció, és hogyan reagál erre az EU-IMF páros.Cimkék: Görögország, költségvetés
Megosztás
11 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

6. bankár 2012-02-27 10:05:17
Pogi, itt egy előző hozzászólásomban azt írtam, hogy Görögországot szándékosan adósították el.
Azt miért nem engedted megjelenni? Cenzúra van???
5. Alma 2012-02-26 20:46:58
Jó lenne, ha valaki nekünk, laikusoknak is definiálná, hogy gazdasági és jogi értelemben hogyan különíthetjük el az államot az országtól. Pl. "görögök" alatt mikor melyiket kell érteni?
4. bankár 2012-02-26 19:03:19
Pogi, még ha több is lett volna az állam bevétele, az sem változtatott volna a helyzeten. Mert szerintem Görögországot tudatosan adósították el.
3. Pogátsa Zoltán 2012-02-26 18:34:14
Bankár,
hogy mind a görög államé, az kizárt. :) De hogy jelentősen jobb lett volna és lenne ma is az államháztartás egyenlege az offshore és a hadikidások nélkül, az viszont biztos.
2. bankár 2012-02-26 18:28:34
"Pogátsa Zoltán, a Nyugat-Magyarországi Egyetem docense nem zárja ki, hogy ezzel a lépéssel meginduljon egy hullám Görögországban. A GDP 3-5 százalékára becsülik az évente kiáramló pénzeket, és ha ezt meg tudnák fogni, helyreállítaná a költségvetés egyensúlyát - tette hozzá."
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/bekemenyit_a_gorog_kormany_zaroltattak_egy_vallalkozo_kulfoldi_bankszamlait.511776.html />
Pogi, mi a biztosíték arra, hogy az évente kiáramló, a GDP 3-5 százalékának megfelelő mennyiségű pénz a görög államot illeti? Szerintem semmi.
1. bankár 2012-02-26 16:37:46
Én mint bankár, azt javasolnám, hogy Görögországgal kapcsolatban az vigye el a balhét, aki a görögöket esztelen mértékben hitelezte. Amikor a hitelezés történt, hol voltak londoni elemzők és a hitelminősítők????

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés