FN Blog / Pogátsa Zoltán / Magyarország, Európa szegényháza
Nyomtatás Betűméret
Magyarország, Európa szegényháza 2012-05-09 00:56:37
Akár GDP, akár bérek tekintetében: Magyarország lecsúszott Európa aljára. De az egész kelet-európai régió sincs felzárkózóban.

 "Mi lehetünk Európa szegényháza" címmel közölt cikket az igen kitűnő Portfolio online üzleti portál. A Bizottság Ameco adatbázisának 2013-as GDP előrejelzése alapján azt valószínűsiti, hogy a vásárlóerőparitáson számolt egy főre jutó GDP alapján már csak három ország, Lettország, Románia és Bulgária marad el Magyarország mögött. A frissen belépő Horvátország is csak alig. Azaz Magyarország erősen leszakadóban van 2002 óta, míg a régió egésze felzárkózóban. A cikk szerint a leszakadóban lévő PIIGS (dél-európai) országokkal ma már lassan egy szintre kerültek a felzárkózó kelet-európaiak.

Mi lehetünk Európa szegényháza

Nos, a cikk lehetőséget teremt, hogy ismét felhívjuk a figyelmet: a GDP/fő nem alkalmas az életszínvonal megközelítésére! Vessük össze ezeket a GDP, azaz kibocsájtási (!) adatokat azzal a mutatóval, ami minden valószínűség szerint a legjobban kifejezi a társadalom valódi életszínvonalát. Béradatokat csak nagyon rendszertelenül és hiányosan gyűjt az Eurostat, ami jelzésértékű, hiszen a hétköznapi emberek számára valóban fontos életszínvonal konvergencia, avagy éppenséggel annak hiánya nem annyira fontos a Bizottság számára. Talán a legmegbízhatóbb adatokat a vásárlóerő paritáson egy órára és egy főre vetített munkaerőköltségre találjuk. Ez a következőképpen nézett ki 2010-ben, az utolsó évben, amikorra az adatok rendelkezésre állnak:

Egy foglalkoztatottra és egy órára vetített bruttó bérek, 2011, PPS (Forrás:Eurostat)

Milyen fontos különbségeket látunk a GDP/fő és a munkabérek között? Magyarország esetében semmilyet. Tényleg szegényház lettünk, az alsó harmad tetejéről az elmúlt évtizedben lecsúsztunk a végére, és már csak ugyanaz a pár ország van alattunk, mint GDP/fő tekintetében. A €7 euró körüli magyar bruttó órabér siralmasnak mondható az EU27-ek €23-ós átlagához, illetve Nyugat-Európa €25-30-hoz képest, majdnem hasonló árszínvonalon. Ha ehhez azt is hozzátesszük, hogy a magyar bruttó bérekből még az elvonás is nagyobb, és az egymást követő magyar kormányok mind a lefelé történő bérversenyben gondolkodnak, akkor ez kész katasztrófa, érhető, hogy a magyar fiatalok az elvándorláson gondolkodnak.

Annyi megjegyzést azonban érdemes tenni, hogy a magyarnál alacsonyabbnak jelzett horvát egy főre jutó GDP a magyarnál jelentősen magasabb bérekkel párosul!

Ahol nagy különbség van a Portfolio GDP/fő adatai és a béradatok között, az a PIIGS-keletiek összehasonlítás. A Portfolio azt sugallja, hogy mindenki felzárkózótt a régióban, csak mi maradtunk le. A béradatok inkább arra engednek következtetni: Kelet-Európa sem zárkózik fel, de mi még le is csúsztunk.

Mi lehetünk Európa szegényháza

Mi lehetünk Európa szegényháza

A Portfolio GDP/fő ábrái alapján lassan összecsúszik Kelet-és Dél-Európa. A görögök lecsúszásával, illetve a csehek és szlovákok felzárkózásával kialakul egy 80% körüli csoport, amely a változatlan szinten maradó portugálokat és a szlovénokat is magában foglalja. (Mindeközben a zuhanófélben lévő olaszok a lassan felzárkózó Spanyolokkal találkoznak 100% környékén.)

A keleti bérek azonban nem tartanak lépést az egy főre jutó GDP-vel. A csehek €10 körüli, illetve a szlovákok még ennél is alacsonyabb, a magyarnál alig magasabb órabére meg sem közelíti a görögök €17-ját, akiknek ugyan a válság miatt negyedével vissza kellett vágniuk a béreiket, de az uniós átlag 80%-a körül még így is a magyarok dupláját keresik. De az egyébként nyugatias gazdaságszerkezetű, azaz nem multikra építő Szlovénia kivételével (akik szintén csak Máltát és a portugálokat előzik) a teljes kelet-európai mezőny még mindig szegényház, és messze elmarad bérekben a déliektől. Az olaszok pedig minden GDP/fő zuhanásuk ellenére messze az uniós átlag felett, normál nyugat-európai szinten keresnek. Azaz a bérek nem igazolják vissza azt a tézist, hogy Magyarországgal szemben Kelet-Európa már felzárkózott volna a visszaeső déliekhez.

Mindennek oka a gazdaságszerkezetben keresendő. Kelet-Európa továbbra is a multik alacsony hozzáadott értékű, alacsony bérezésű reexport bázisa, alacsony termelékenységgel, a béremeléseket kikövetelni képtelen, alig létező szakszervezetekkel. Az alacsony bérek és az adóverseny miatt a növekvő GDP a tranznacionális cégek profitjában csapódik le, melynek egy részét újrabefektetik, más részét kitranszferárazzák előnyösebb adókörnyezetbe.Cimkék: Szlovákia, csehország, Görögország, Olaszország, Szlovénia, bérek, árak
Megosztás
15 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. Alma 2012-05-14 08:27:15
Azért érdekes lenne látni, hogy a fogyasztási adatok is ilyen mértékben elmaradnak-e a környező országok adataitól.
1. Halmos Antal 2012-05-09 20:32:17
Érdekes! Szerencsétlen országunk zuhanása mindaddig megállíthatatlannak tűnik, amíg öljük egymást és gazdasági hatalomharc folyik.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés