FN Blog / Pogátsa Zoltán / Görög választások: a jövő elkezdődött
Nyomtatás Betűméret
Görög választások: a jövő elkezdődött 2012-05-09 03:00:29
A 2012 májusi görög választások meghozhatják az Unió első IMF és megszorítás ellenes kormányát. Kíváncsian szurkolhatunk.

A hétvégi választások közül nem annyira a francia volt az érdekes. Francois Hollande ugyan fűt-fát megígért, radikális hangot ütött meg (egy ponton 75%-os adót ígért a leggazdagabbaknak), ám minden valószínűség szerint ebből semmi nem lesz. Az ugyan jó jel, hogy Angela Merkel megijedt attól, hogy Hollande felül akarja vizsgálni a megszorításokat állandosító Merkozy paktumot. A francia szocialisták azonban egy főáramú catch all party, amely rendszeresen becsapja a szavazóit. Ezt tette Mitterand a nyolcvanas években a híres fordulatával, ezt tette Jospin a kilencvenes években, és valószínűleg ezt teszi majd Hollande is, a francia Obama.

Sokkal komolyabban kell venni a görögöket! Ahogy megírtam korábbi bejegyzésemben, a közvéleménykutatók által mért tendenciák bejöttek, és megbukott a megszorításpárti mainstream pártok értelmetlen váltógazdasága. A görögök megelégelték, hogy az egymás utáni megszorítások eredményeképpen folyamatosan csökken a GDP, negyedével csökkentek a bérek, több százezer közalkalmazottat elbocsájtottak, a munkanélküliség 23% fölé nőtt, a pályakezdőké pedig megközelíti az 50%-ot. Megduplázódott az öngyilkosságok száma, általános a kilátástalanság. A választók többsége számára világosság vált, hogy a megszorítások felelősnek beállított politikája valójában totálisan felelőtlen. Az elvonások visszaeséshez vezetnek, azok újabb elvonásokhoz, a halmozódó adósságállomány ma már visszafizethetetlen. A görög csőd téves diagnózisáról már írtam itt, most annak korrekciója következhet.

A konzervatív Új Demokrácia (Néa Dimokratéa, ND) pártja és a kilencvenes években majdhogynem titoistából mára neoliberális álszocialistává vált PASZOK jó egy évvel ezelőtt még majdnem a választók nyolcvan százalékát maga mögött tudhatta. Mára 19 és 13 százalékra, azaz összesen a választók egyharmadára zsugorodtak. A PASZOK-ot a görög történelemben először kiszorította egy valódi baloldali párt, a megszorítás ellenes Syriza, amely 17%-al az ND után a második helyen végzett. Fiatal vezetőjét, Alexisz Cipraszt (38) megbízták a kormányalakítással, amelyhez partneréül hívhatja a 6%-os Demokratikus Baloldalt (egy másik megszorításellenes baloldali párt), adott esetben egy megszorításellenesre áthangolódó PASZOK-ot (ennek kicsi az esélye), az ND-ből kiszakadt, szintén megszorításellenes Független Görögöket (11%), vagy ne adj Isten akár a Kommunistákat is (8%). Ha sikerül a koalícióalkotás, meglehetősen sokpárti és sérülékeny kormány jönne létre. Ha nem, jöhetnek az újabb választások, amelyek azonban valószínűleg nem hoznak érdemben más eredményt.

Pár szó a szélsőségekről. Hogy erős Kommunista Párt létezik Görögországban, ezen nem érdemes meglepődni. A második világháborút közvetlenül követő polgárháború után, ahol ők voltak az egyik harcoló fél, betiltották őket, ezért követőik főleg az idősebb generációban foggal-körömmel ragaszkodnak a megreformálatlan kommunista eszmékhez. Sokkal inkább újdonság a neonácik parlamentbe kerülése (Arany Hajnal, 7%). Ennek a jelenségnek is a neoliberalizmus a magyarázata. A megszorítások miatt a kormány bejelentette, hogy sok helyen nincs pénze rendőrökre. A görög sajtó beszámolói szerint ilyenkor rendszeresen megjelentek a neonácik "rendet fenntartani", és még élemiszerkosarakat is hoztak a munkanélkülieknek és a nyomorgó nyugdíjasoknak. Megerősödésüknek ugyanaz a logikája, mint az arab világban a Muszlim Testvériségnek: a visszahúzódó államot helyettesítik, kiegészítve csatolt agresszív ideológiájukkal.

Alexis Ciprasz, a kijelölt kormányfő

Ciprasz feladata igen nehéz. Ha sikerül is kormányt alakítania, a neoliberális orthodoxia helyett el kell kezdenie megszüntetni az offshore pénzek elszivárgását, le kell építenie a gigantikus görög hadikiadásokat, csökkentenie kell a korrupciót, fel kell építenie a nemzetközileg versenyképes görög oktatási rendszert. Meg kell akadályoznia, hogy immáron másodszor kisegítse az állam a veszteséges nagy magánbankokat. (A négy legnagyobb bank kisegítésére költött állami pénzeket a neoliberális sajtó ma már szintén a 'felelőtlen' görög állam adósságállományában szerepelteti.) Közben pedig meg kell értetnie a görög állam hitelezőivel, hogy ez a felelős út, nem a megszorítások. Nem könnyű feladat, de legalább túl vagyunk a sehova sem vezető neoliberalizmus korszakán. A jövő elkezdődött!   Cimkék: Görögország, IMF
Megosztás
29 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

8. Emil 2012-05-16 12:04:09
Az adócsalás akkor válik mindenki által elfogadott nemzeti sporttá, ha a polgárok ezt tanulják el a vezetőiktől, vagy az adófizetők nem értenek egyet az adók elköltésének módjával.
Erős ösztönző továbbá még az adótörvények betarthatatlansága.
7. ricardo 2012-05-11 18:23:22
Melyik állításoddal nem értesz egyet, kedves Zoltán?

A náci "rendfenntartókról" és "visszahúzódó államról" írsz, ami merő inszinuáció. Arra utalsz, hogy ha nincs gondoskodó állam, akkor helyette a nácik vannak, lám, ide vezetnek a "neoliberális" tanok. Erre persze egyszerű a válasz: az állam legfőbb dolga, hogy megvédeje a polgárait (de nem önmaguktól, hanem egymástól). Tudod, Adam Smith: honvédelem, rendfenntartás, igazságszolgáltatás. Ha az állam valahonnan "nem vonulhat ki", akkor az a rendfenntartás. (Egyébként meg láthatod, ha az állam valahonnan kivonul, akkor rögtön jön a magánkezdeményezés. Persze nem feltétlenül a nácik magánkezdeményeire vágyunk, de épp erről van szó, hogy a rendfenntartás történetesen az állam dolga.)
6. Pogátsa Zoltán 2012-05-10 18:38:15
Kedves Ricardo,

szétszedtél egy autót, és néhány darabjából csináltál egy motorbiciklit?:)
Pogi
5. ricardo 2012-05-10 18:07:20
a) „Nőttek ugyan az egyéb állami kiadások is, kb. a GDP 25%-áról 40%-ra a nyolcvanas években, de ez azért volt, mert a görögök társadalombiztosítást, kiterjedt egészségügyi rendszert és nyugdíjrendszert kaptak. Ezzel gyakorlatilag az európai átlagnak megfelelővé vált a kiadási oldal…”

b) „Az adóelkerülés a görög gazdaság permanens része. A politikusok nyers klientalizmusból a különböző gazdasági ágazatok számára rendkívüli kedvezményeket biztosítottak, amelyek lassan a gazdaság egészére kiterjedtek, és megkérdőjelezhetetlenek. A görög elit ezen adórendszerbéli töredezettség miatt gyakorlatilag alig fizet adót, annak ellenére, hogy hivatalosan progresszív adórendszer van…”

c) „Az EU déli perifériája mióta a nyolcvanas években belépett, egyfolytában versenyképességi problémákkal küzd az egységes piacon belül.”

d) „Mindez tehát megmutatja, hogy maga Görögország is minden kétséget kizárólag felelős a saját sorsáért. Ha egy országban a termelékenységet messze meghaladóan nőnek a bérek és a fogyasztás, és közben a háztartások eladósodnak, akkor ne csodálkozzanak azon, hogy versenyképességi hátrányuk lesz, kereskedelmi deficitjük, felülértékelődnek.”

e) „Ha sikerül is kormányt alakítania, a neoliberális orthodoxia helyett el kell kezdenie megszüntetni az offshore pénzek elszivárgását, le kell építenie a gigantikus görög hadikiadásokat, csökkentenie kell a korrupciót, fel kell építenie a nemzetközileg versenyképes görög oktatási rendszert. Meg kell akadályoznia, hogy immáron másodszor kisegítse az állam a veszteséges nagy magánbankokat.”

Kedves Zoltán ezek szó szerinti idézetek ebből és az előző posztodból. Te írtad. Foglaljuk hát össze, hogy mit is tudtunk meg: Görögországban kiterjedt jóléti állam van, miközben az adóelkerülés a görög gazdaság permanens része; a görög gazdaság szerkezete rossz, ám dacára az ebből fakadó alacsony termelékenységnek a bérek, a fogyasztás folyamatosan nőtt; a görög állam magánbankokba tömi a pénzt (nota bene az euró okozta moral hazad kb. annyira piaci hiba, mint a KGST); hellén földön korrupció van, maffia van, "gigantikus" hadikiadások, offshore, ilyenek.

És mindebből mi következik nálad?

Az, hogy „túl vagyunk a sehova sem vezető neoliberalizmus korszakán”.
Azért ez nem semmi végkövetkeztetés. De legalább látszik a megoldás: végre valahára megerősődtek a „megszorítás ellenes” populista pártok. Hallelujah!
4. bankár 2012-05-10 13:30:49
Ahogy olvasom ezt a posztot, az jön ki belőle, hogy hosszabb ideje valami tolvaj és alkalmatlan banda uralkodott a görögök nyakán.
Az adócsalás akkor válik mindenki által elfogadott nemzeti sporttá, ha a polgárok ezt tanulják el a vezetőiktől, vagy az adófizetők nem értenek egyet az adók elköltésének módjával.
3. Halmos Antal 2012-05-09 21:08:46
A hadikiadásoknak világméretekben kellene a nyakára lépni.
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

, Egyesült Királyság, önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Orbán, foglalkoztatás, Németország, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, Görögország, eurózóna, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés