FN Blog / Pogátsa Zoltán / A németek magukat mentik
Nyomtatás Betűméret
A németek magukat mentik 2012-05-31 09:45:22
Soros György szerint Németország nem is érdekelt a görögök megmentésében. Saját magát menti.

Jó ideje kering egy tézis, amely Soros György pénzügyi guru nevéhez köthető. A befektető már jó ideje mondogatja, hogy véleménye szerint Németország a közhiedelemmel ellentétben valójában nem is érdekelt Görögország tényleges megreformálásában, megmentésében, helyzetbehozásában. Ezzel szemben inkább időt kíván nyerni, amíg a német bankok és befektetők megszabadulhatnak görögországi (és összességében dél-európai) kitettségüktől. Soros meglátása egyre inkább bizonyosságot nyer.

Angela Merkel első nyilatkozatai a görög válsággal kapcsolatban még arról szóltak, hogy nem lesz mentőakció, a stabilitási paktum világossá teszi, hogy a turbulenciába került eurózóna tagok ilyesmire nem számíthatnak. Sőt, mondott cifrábbakat is:

German Chancellor Angela Merkel criticized market speculation against the euro, saying that financial institutions bailed out with public funds are exploiting the budget crisis in Greece and elsewhere. In a speech in Hamburg, she hit out at currency speculators, who she said are taking advantage of debt piled up by euro-area governments to combat the financial crisis. “The debt that had to be accumulated, when it was going badly, is now becoming the object of speculation by precisely those institutions that we saved a year-and-a-half ago. That’s very difficult to explain to people in a democracy who should trust us.” (Forrás: Bloomberg)

Pár héttel később azonban Merkel kancellárasszony, miután a német bankok vezetői egyeztettek vele, kijelentette, hogy mégis lesz mentés. Azóta pedig folyamatosan növekszik annak összege. Mindebből azonban kevés érte el valójában a görögöket.

Az UBS bankház becslése szerint azóta Görögország 229 milliárd dolláros adósságának háromnegyede ma már a trojka (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, IMF) kezében van, amelynek fő hitelezői Németország és az északi uniós tagállamok. 2010 májusa óta 177 milliárd támogatást küldtek Görögországnak európai adófizetői pénzekből. Ezen pénzeknek kétharmadát Görögország kamatok formájában visszaküldte az államkötvények tulajdonosainak, és így elsősorban a trojkának. Csak egyharmada került be valamilyen formában a görög állam finanszírozásába, és ennek is csak egy apró töredéke valamifajta növekedésösztönző beruházásba. Azaz a görög kormányoknak csak megdöbbentően kevés forrás állt rendelkezésére a növekedés beindítására, az eddigi német és egyéb északi segítség leginkább az adósságszolgálat biztosítását szolgálta. Nem csoda, ha a befektetések nélküli megszorítások katasztrofális válságot hoztak létre, és a görög választók az ezzel szembenálló pártokra szavaztak.

Az elmúlt hónapban a trojka 31 milliárd dollárt küldött Athénnak a négy legnagyobb görög bank kimentésére - immáron másodszor. Amiben az az ironikus, hogy miközben a görög állam köztisztviselőket bocsájt el és béreket csökkent, a magánbankjait megmenti. Az erre fordított állami kiadások pedig innentől az államadósság mutatójában jelennek majd meg. Pár év múlva egy 23 éves "londonielemző" ezt is annak a jeleként látja majd, hogy a görög állam hatékonytalan...
Cimkék: IMF, Németország, Görögország, eurózóna
Megosztás
14 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

1. bankár 2012-05-31 15:34:36
Tetszik a poszt. Új megvilágításban mutatja be a helyzetet. Ha a németek kimenekítik a pénzüket, akkor Görögországnak nem marad más választása, minthogy kilépjen az Unióból.
Szeretném még kiemelni a poszt utolsó mondatát :
" Pár év múlva egy 23 éves "londonielemző" majd ezt is annak a jeleként látja majd, hogy a görög állam hatékonytalan...

:DDDD Én is gyűlölöm ezeket a kis londoni senkiket. Ezek nem maguktól mondanak ilyeneket, hanem magasabb szintről a szájukba adják a szavakat, - ahogyan a hitelminősítőknek is .

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , IMF, jegybank, önkormányzatok, szociálpolitika, infláció, csehország, Olaszország, Szlovénia, Szlovákia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés