FN Blog / Pogátsa Zoltán / Miért nem lehet lefelé versenyezni? 1. rész
Nyomtatás Betűméret
Miért nem lehet lefelé versenyezni? 1. rész 2012-06-21 04:54:51
Magyarországnak lefelé nincs reális útja. Csakis felfelé. Ez nem választás kérdése.

Kelet-Európa és a globalizáció

Sokan a magyar versenyképesség alapját a minél olcsóbb munkaerőben látják. Ez azonban a gyakorlatban bemutathatóan tévút. Ehhez le kell szállnunk a számok nélküli felhőkből az empíria világába. Elnézést előre, ha a jelen blogbejegyzés az eddigiektől eltérően kicsit akademikusabb lesz.Kezdjük azzal, hogy felveszünk egy Y bértengelyt és egy X termelékenységi tengelyt. Erre berakosgatjuk az uniós tagállamokat az Eurostat bruttó órabér és terelékenység adatai alapján. Ezek után berajzolunk a pontok közé egy egyenest, amely leírja, hogy nagyjából mi a tipikus viszony a bér és a termelékenység között Európában. Azt fogjuk tapasztalni, hogy lehet olyan egyenest húzni, ahol a pontok relatíve közel fekszenek ehhez, azaz az összefüggés a két változó között szoros. A skandináv országok kicsit az egyenes felett fekszenek, azaz termelékenységüknél magasabb béreik vannak, a kelet-európaiaknál fordított a helyzet, a termelékenységükhöz képest alacsonyabbak a béreik. Ennek oka nagyrészt az, hogy a skandinávoknál bika erős szakszervezetek vannak, a versenyképességi stratégia fő eleme pedig a felfelé

 versenyzés, míg Kelet-Európában nincsenek érdemi szakszervezetek, a verseny pedig lefelé igyekszik. (A kelet-európai adatokat nagyon durván lehúzza Szlovákia, ahol a termelékenységük alapján akár dupla bruttó bérek is lehetnének.)
Nos, nézzük akkor az adatokat. A legszembeötlőbb, hogy a bruttó órabérekben Európában micsoda elképesztő különségek maradtak fenn, európai integráció ide vagy oda. Míg a hivatalosan nem uniós tagállam, a gyakorlatilag azonban az unióhoz ezer szállal kötődő Norvégiában 43 euró a bruttó órabér, addig Bulgáriában alig több, mint 3 euró. Az átlagos európai termelékenyéghez társuló átlagos európai órabér körülbelül 27 euró. Mivel termelékenységben nincsenek ekkora különbségek, ezért a jellegzetes egyenesünk meredekebb a negyvenöt foknál.
Hol van ezen az egyenesen Magyarország? A magyar átlagos termelékenység 60% körül volt 2010-ben, míg a magyar átlag bruttó órabér 7 euró körül. Ez azt jelenti, hogy az európai átlagjövedelem alig harmadán keresünk - átlagban. Átlagban, mert a magyar jövedelmi adatok szórodnak természetesen. A tipikus magyar kereste csak harmadát a tipikus uniós polgárnak. Ők körülbelül 144 ezer nettót vittek haza havonta. Azonban tudjuk, hogy a magyar állampolgárok közül négy milló ennek az értéknek a fele alatt keresett. Ez volt akkor a KSH által számított létminimum, valahol 77 ezer forint körül, ami 3 és fél eurós bruttó órabérnek felel meg európai összehasonlításban. Az a négy millió polgártársunk, akinek a jövedelme ezt az értéket nem érte el, nem lakott, nem táplákozott és nem ruházkodott egészségesen. Tanulásról szó sincs, hanem már kifejezetten a fizikai egészségét amortizálta el a magyar versenyképességi modell oltárán. A manapság 22 ezres szociális segélyt hazavivők már olyan mélyszegénységben élnek, amely már kifejezetten harmadik világbeli szintnek mondható.

A folytatáshoz kattintson ide.Cimkék: Szlovákia, Kína, árak, bérek
Megosztás
18 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , IMF, jegybank, önkormányzatok, szociálpolitika, infláció, csehország, Olaszország, Szlovénia, Szlovákia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés