FN Blog / Pogátsa Zoltán / Miért nem lehet lefelé versenyezni? 1. rész
Nyomtatás Betűméret
Miért nem lehet lefelé versenyezni? 1. rész 2012-06-21 04:54:51
Magyarországnak lefelé nincs reális útja. Csakis felfelé. Ez nem választás kérdése.

Kelet-Európa és a globalizáció

Sokan a magyar versenyképesség alapját a minél olcsóbb munkaerőben látják. Ez azonban a gyakorlatban bemutathatóan tévút. Ehhez le kell szállnunk a számok nélküli felhőkből az empíria világába. Elnézést előre, ha a jelen blogbejegyzés az eddigiektől eltérően kicsit akademikusabb lesz.Kezdjük azzal, hogy felveszünk egy Y bértengelyt és egy X termelékenységi tengelyt. Erre berakosgatjuk az uniós tagállamokat az Eurostat bruttó órabér és terelékenység adatai alapján. Ezek után berajzolunk a pontok közé egy egyenest, amely leírja, hogy nagyjából mi a tipikus viszony a bér és a termelékenység között Európában. Azt fogjuk tapasztalni, hogy lehet olyan egyenest húzni, ahol a pontok relatíve közel fekszenek ehhez, azaz az összefüggés a két változó között szoros. A skandináv országok kicsit az egyenes felett fekszenek, azaz termelékenységüknél magasabb béreik vannak, a kelet-európaiaknál fordított a helyzet, a termelékenységükhöz képest alacsonyabbak a béreik. Ennek oka nagyrészt az, hogy a skandinávoknál bika erős szakszervezetek vannak, a versenyképességi stratégia fő eleme pedig a felfelé

 versenyzés, míg Kelet-Európában nincsenek érdemi szakszervezetek, a verseny pedig lefelé igyekszik. (A kelet-európai adatokat nagyon durván lehúzza Szlovákia, ahol a termelékenységük alapján akár dupla bruttó bérek is lehetnének.)
Nos, nézzük akkor az adatokat. A legszembeötlőbb, hogy a bruttó órabérekben Európában micsoda elképesztő különségek maradtak fenn, európai integráció ide vagy oda. Míg a hivatalosan nem uniós tagállam, a gyakorlatilag azonban az unióhoz ezer szállal kötődő Norvégiában 43 euró a bruttó órabér, addig Bulgáriában alig több, mint 3 euró. Az átlagos európai termelékenyéghez társuló átlagos európai órabér körülbelül 27 euró. Mivel termelékenységben nincsenek ekkora különbségek, ezért a jellegzetes egyenesünk meredekebb a negyvenöt foknál.
Hol van ezen az egyenesen Magyarország? A magyar átlagos termelékenység 60% körül volt 2010-ben, míg a magyar átlag bruttó órabér 7 euró körül. Ez azt jelenti, hogy az európai átlagjövedelem alig harmadán keresünk - átlagban. Átlagban, mert a magyar jövedelmi adatok szórodnak természetesen. A tipikus magyar kereste csak harmadát a tipikus uniós polgárnak. Ők körülbelül 144 ezer nettót vittek haza havonta. Azonban tudjuk, hogy a magyar állampolgárok közül négy milló ennek az értéknek a fele alatt keresett. Ez volt akkor a KSH által számított létminimum, valahol 77 ezer forint körül, ami 3 és fél eurós bruttó órabérnek felel meg európai összehasonlításban. Az a négy millió polgártársunk, akinek a jövedelme ezt az értéket nem érte el, nem lakott, nem táplákozott és nem ruházkodott egészségesen. Tanulásról szó sincs, hanem már kifejezetten a fizikai egészségét amortizálta el a magyar versenyképességi modell oltárán. A manapság 22 ezres szociális segélyt hazavivők már olyan mélyszegénységben élnek, amely már kifejezetten harmadik világbeli szintnek mondható.

A folytatáshoz kattintson ide.Cimkék: Szlovákia, Kína, árak, bérek
Megosztás
18 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

, Egyesült Királyság, önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Orbán, foglalkoztatás, Németország, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, Görögország, eurózóna, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés