FN Blog / Pogátsa Zoltán / A futball mint piac
Nyomtatás Betűméret
A futball mint piac 2012-06-28 23:37:10
A nemzetközi futball olyan mint a szabad piac. Leomlottak a szabályok és létrejött az elképesztő tőkekoncentráció.

 A mai modern futball bizonyos értelemben a szabadpiaci paradigma egyik legjobb példája. Szabad tőkeáramlás van, és az 1995-ös Bosman féle uniós döntés óta szabad játékos (=munkaerő) áramlás is. Nem meglepő módon a labdarugás piaca úgy viselkedik, mint bármely szabályozás nélkül magára hagyott piac: önszabályozás helyett az extrém koncentráció irányába indul el. Általában a csapatok gazdasági ereje kitűnő indikátora annak, hogy ki fog megnyerni egy-egy mérkőzést.

"Schweinsteigeeeeeeerrrrr!"

Az európai elit futball liga, a Champions League (ha kissé változó formában is, de) 1956 óta létezik. Ha egy ötéves periódus alatt minden évben más és más európai csapatok juthatnának a negyeddöntőkbe, akkor öt év alatt akár 40 csapat is megfordulhatna ott. Ezzel szemben a 2003-2007-es időszakban mindösszesen 21 különböző csapat érte el ezt a szintet. Az ezt megelőző tizenöt évben az angol bajnokságban csak egyetlen egyszer nem győzött a négy nagy (Chelsea, Arsenal, Manchester United, Liverpool) egyike. A koncentráció még intenzívebb Olaszországban. Húsz év alatt csak kétszer nem győzött a top négy (AC Milan, Juventus, Inter, Roma) egyike a Serie A-ban. Spanyolországban ez idő alatt a Real és Barca húszból tizenhatszor nyert... Németországban tizenhétből tizenháromszor mindösszesen két csapat (Bayern, Borussia) egyike bizonyult a legeredményesebbnek. 

Ahogy más szabályozatlan piacokon, a fociban is igaz: Goliát veri Dávidot.

(Eredeti ötlet és adatok forrása: Branko Milanovic The Haves and the Have Nots.)
Cimkék:
Megosztás
15 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

, Egyesült Királyság, önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Orbán, foglalkoztatás, Németország, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, Görögország, eurózóna, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés