FN Blog / Pogátsa Zoltán / A futball mint piac
Nyomtatás Betűméret
A futball mint piac 2012-06-28 23:37:10
A nemzetközi futball olyan mint a szabad piac. Leomlottak a szabályok és létrejött az elképesztő tőkekoncentráció.

 A mai modern futball bizonyos értelemben a szabadpiaci paradigma egyik legjobb példája. Szabad tőkeáramlás van, és az 1995-ös Bosman féle uniós döntés óta szabad játékos (=munkaerő) áramlás is. Nem meglepő módon a labdarugás piaca úgy viselkedik, mint bármely szabályozás nélkül magára hagyott piac: önszabályozás helyett az extrém koncentráció irányába indul el. Általában a csapatok gazdasági ereje kitűnő indikátora annak, hogy ki fog megnyerni egy-egy mérkőzést.

"Schweinsteigeeeeeeerrrrr!"

Az európai elit futball liga, a Champions League (ha kissé változó formában is, de) 1956 óta létezik. Ha egy ötéves periódus alatt minden évben más és más európai csapatok juthatnának a negyeddöntőkbe, akkor öt év alatt akár 40 csapat is megfordulhatna ott. Ezzel szemben a 2003-2007-es időszakban mindösszesen 21 különböző csapat érte el ezt a szintet. Az ezt megelőző tizenöt évben az angol bajnokságban csak egyetlen egyszer nem győzött a négy nagy (Chelsea, Arsenal, Manchester United, Liverpool) egyike. A koncentráció még intenzívebb Olaszországban. Húsz év alatt csak kétszer nem győzött a top négy (AC Milan, Juventus, Inter, Roma) egyike a Serie A-ban. Spanyolországban ez idő alatt a Real és Barca húszból tizenhatszor nyert... Németországban tizenhétből tizenháromszor mindösszesen két csapat (Bayern, Borussia) egyike bizonyult a legeredményesebbnek. 

Ahogy más szabályozatlan piacokon, a fociban is igaz: Goliát veri Dávidot.

(Eredeti ötlet és adatok forrása: Branko Milanovic The Haves and the Have Nots.)
Cimkék:
Megosztás
15 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , IMF, jegybank, önkormányzatok, szociálpolitika, infláció, csehország, Olaszország, Szlovénia, Szlovákia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Németország, Orbán, foglalkoztatás, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés