FN Blog / Pogátsa Zoltán / A magyar gazdaság problématérképe
Nyomtatás Betűméret
A magyar gazdaság problématérképe 2012-07-21 20:50:28
Bonyolult, de a valóság még bonyolultabb. :)


Sok szó esik ezen a blogon arról, hogy mi mit okoz, mi miből ered. Megpróbáltam elkészíteni a magyar gazdasági válság problématérképét. Ez egyelőre egy nyers, első verzió, kommentárokat szívesen fogadok. Igyekszem cizellálni a térképet, reményeim szerint készülnek majd további verziók is.

A térkép .pdf formátumban letölthető innen.


Cimkék: önkormányzatok, szociálpolitika, Offshore, foglalkoztatás, költségvetés, IMF, jegybank
Megosztás
11 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

4. Kerényi Z. 2012-07-23 09:52:53
Tisztelt Docens Úr!

Ez is csak a main stream alapvetésből indul ki, hogy a baj oka az államadósság, a költségvetési hiány, és így a GDP sem nő. Holott az igazi problémát a külső adósság – ezt kell fizetnünk, hogy ebből mennyi az állam-, mennyi a magán stb. az legfeljebb azt mutatja, kinek-kinek mennyi jut belőle –, a fizetési mérleg hiánya – az utóbbi három évben vért izzadva pozitív lett, de ez messze nem kompenzálja az előtte lévő húsz évet – jelenti, és a saját jövedelmünk a GNI, ebből kellene fizetni a külső adósságot. És a katasztrofális foglalkoztatásról nem tesz említést, és az egész problémahalmaz végső oka, a neoliberális ámokfutás, amely során elkótyavetyélték a magyar munka piacát, így másfél millió magyar nem tud dolgozni, ami egyik oldalon hiányzik mint bevétel, a mások oldalon meg jelentkezik mint kiadás.
3. Pogátsa Zoltán 2012-07-22 14:20:20
Kedves Tibi,
a google docs nézetben a nagyításra kattintva tudja nagyítani, de le is tölheti .pdf nézegetőbe.
2. Halmos Antal 2012-07-22 07:55:13
Kedves Pogi,
örülök, hogy kísérletet tett az ország gazdasági térképének felvázolásával.
Egyetlen kérdéskörre hívom most fel a figyelmét, amire szerintem nem fordít kellő figyelmet, amit én "közgazdasági fekete lyuk"-nak kereszteltem el. Két komponensét említi csupán: "gyenge adóbehajtás" (nagyon finom meghatározás az "általános adóelkerülés" sport helyett)és "offshore kiáramlás". "Mitől döglik meg ez az ország?" könyvemben megpróbáltam körvonalazni azt a pusztító hatást, amit az olajszőkítéstől kezdve a legkülönfélébb szélhámosságokon keresztül a 0 nyereségre játszásig és minimálbéren alkalmazás játékáig a bevétel jelentős részének eltüntetését okozva ez a "lyuk" okoz. Beleolvashat a könyvbe a Magyar Elektronikus Könyvtárban (is).
Adósom még az Anti-kapitalizmussal.
Üdvözlettel
1. Tibi 2012-07-22 05:21:51
Nem tudom kinagyítani a képet.
« Előző 6    1 2    

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés