FN Blog / Pogátsa Zoltán / A magyar gazdaság problématérképe
Nyomtatás Betűméret
A magyar gazdaság problématérképe 2012-07-21 20:50:28
Bonyolult, de a valóság még bonyolultabb. :)


Sok szó esik ezen a blogon arról, hogy mi mit okoz, mi miből ered. Megpróbáltam elkészíteni a magyar gazdasági válság problématérképét. Ez egyelőre egy nyers, első verzió, kommentárokat szívesen fogadok. Igyekszem cizellálni a térképet, reményeim szerint készülnek majd további verziók is.

A térkép .pdf formátumban letölthető innen.


Cimkék: önkormányzatok, szociálpolitika, Offshore, foglalkoztatás, költségvetés, IMF, jegybank
Megosztás
11 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

4. Kerényi Z. 2012-07-23 09:52:53
Tisztelt Docens Úr!

Ez is csak a main stream alapvetésből indul ki, hogy a baj oka az államadósság, a költségvetési hiány, és így a GDP sem nő. Holott az igazi problémát a külső adósság – ezt kell fizetnünk, hogy ebből mennyi az állam-, mennyi a magán stb. az legfeljebb azt mutatja, kinek-kinek mennyi jut belőle –, a fizetési mérleg hiánya – az utóbbi három évben vért izzadva pozitív lett, de ez messze nem kompenzálja az előtte lévő húsz évet – jelenti, és a saját jövedelmünk a GNI, ebből kellene fizetni a külső adósságot. És a katasztrofális foglalkoztatásról nem tesz említést, és az egész problémahalmaz végső oka, a neoliberális ámokfutás, amely során elkótyavetyélték a magyar munka piacát, így másfél millió magyar nem tud dolgozni, ami egyik oldalon hiányzik mint bevétel, a mások oldalon meg jelentkezik mint kiadás.
3. Pogátsa Zoltán 2012-07-22 14:20:20
Kedves Tibi,
a google docs nézetben a nagyításra kattintva tudja nagyítani, de le is tölheti .pdf nézegetőbe.
2. Halmos Antal 2012-07-22 07:55:13
Kedves Pogi,
örülök, hogy kísérletet tett az ország gazdasági térképének felvázolásával.
Egyetlen kérdéskörre hívom most fel a figyelmét, amire szerintem nem fordít kellő figyelmet, amit én "közgazdasági fekete lyuk"-nak kereszteltem el. Két komponensét említi csupán: "gyenge adóbehajtás" (nagyon finom meghatározás az "általános adóelkerülés" sport helyett)és "offshore kiáramlás". "Mitől döglik meg ez az ország?" könyvemben megpróbáltam körvonalazni azt a pusztító hatást, amit az olajszőkítéstől kezdve a legkülönfélébb szélhámosságokon keresztül a 0 nyereségre játszásig és minimálbéren alkalmazás játékáig a bevétel jelentős részének eltüntetését okozva ez a "lyuk" okoz. Beleolvashat a könyvbe a Magyar Elektronikus Könyvtárban (is).
Adósom még az Anti-kapitalizmussal.
Üdvözlettel
1. Tibi 2012-07-22 05:21:51
Nem tudom kinagyítani a képet.
« Előző 6    1 2    

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

, Egyesült Királyság, önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, Orbán, foglalkoztatás, Németország, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Thatcher, Chile, élelmiszerárak, Lengyelország, Görögország, eurózóna, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés