FN Blog / Pogátsa Zoltán / $242md: Magyarország a húsz legnagyobb offshore ...
Nyomtatás Betűméret
$242md: Magyarország a húsz legnagyobb offshore vesztes között! 2012-07-23 00:28:16
Nagyjából a magyar államadósság két és félszerese áramlott ki offshoreba Magyarországról a nyolcvanas évek óta!

 

A világ legelismertebb offshore-ral foglalkozó civil szervezete, a Tax Justice Network (~Adóigazságossági Hálozat) a napokban teszi közzé legújabb jelentését Estimating the Price of Offshore (~Az offshore becsült ára) címen. A szervezet vezetője, John Christensen maga is kiugrott offshore bankár, a jelentés késztője, James S. Henry pedig a McKinsey konzulting cég volt fő közgazdásza, offshore specialista. És még egy fontos tény: az OECD, az IMF 2008 óta nem foglalkoznak érdemben az offshore jelenség tanulmányozásával, pedig az idó tájt ők maguk is 11 milliárd dollárra becsülték annak mértékét. Azaz lehet (és érdemes is) vitatkozni a Tax Justice Network-kel, de ők mindenképpen megkerülhetetlenek.

Kezdjük rögtön a magyar szempontból legmegdöbbentőbb állításukkal. A jelentés szerint Magyarország benne van az offshore által legkedvezőtlenebbül érintett húsz fejlődő ország között. Sőt, 242 milliárd dolláros veszteségével megelőzi a nálánál sokkal nagyobb, és korruptabb hírben álló Lengyelországot, Ukrajnát és Kazahsztánt is! Az 1980-as évek óta Magyarországról kiáramlott összeg nyers számítások szerint a magyar államadósság két és félszeresét teszi ki!!! Ha igaz, amit a civil szervezet állít, akkor ez bombasztikus hír. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy az elmúlt harminc év megszorításainak többsége értelmetlen volt. Ezen felül pedig örökre érvényét vesztik azok a kijelentések, amelyek szerint a magyar állam túl nagy lenne, a jóléti juttatások pedig koraszülöttek és finanszírozhatatlanok.

A Guardian brit újság offshore térképe a Tax Justice Network jelentése alapján letölthető innen.

Mi a helyzet világszinten? A jelentés alkotói szofisztikált módszertant használtak a Világbank, az IMF, az ENSZ és más szervezetek adatait felhasználva. Ezt aztán összevetették a tartalékvaluták és az arany iránti kereslet alakulásával, illetve privátbankári tanulmányokkal. A rigorózus kutatás eredményeképpen azt találták, hogy mintegy 21 billió dollárnyi be nem jelentett vagyonnal rendelkeztek a világ leggazdagabbjai offshore paradicsomokban 2010-ben! Ez nagyjából egyenlő az USA és Japán teljes évi gazdasági kibocsátásával! Az adat értelmezéséhez fontos megjegyezni, hogy mindez csak a leggazdagabb polgárok vagyona, azaz a világvállalatok ennél jóval nagyobb offshore állománya ebben nincs benne. Azt is szem előtt kell tartani, hogy mindez csupán pénzügyi megtakarítás, az ingatlanok, yachtok és egyéb vagyontárgyak nem foglaltatnak bele.

Az offshore jelenségről itt írtunk részletesebben korábban.

Cimkék: Offshore
Megosztás
25 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

9. Pogátsa Zoltán 2012-07-25 01:29:03
Kedves Dóra,

pont fordítva. Ha ez a pénz itthon meg lett volna adóztatva, akkor fenntartható lett volna a jóléti állam is, az állami újraelosztás is, és nem kéne szétadóztatni a vállalkozóat.

A magyar állami újraelosztásnak mértéke nem nagy, hanem kicsi: pogi.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=146728&bejcim=Az_allam_kicsi_nem_nagy&todo=/ />
A legnagyobb újraelosztású országok (lásd Svédország ezen a blogon) a legversenyképesebbek, ráadásul egyedül fenntarthatóan. A költségvetési hiányok azért voltak, mert nem szedtük be az adókat. Meg mert kimentek a pénzek offshoreba.
8. Dora 2012-07-23 20:47:00
Kifejtené bővebben, hogy ez miért jelenti hogy "örökre érvényét vesztik azok a kijelentések, amelyek szerint a magyar állam túl nagy lenne, a jóléti juttatások pedig koraszülöttek és finanszírozhatatlanok"

Számomra a jelentés éppen azt jelenti, hogy túl magas az állami újraelosztás, és ez az oka a tőkekiáramlásnak.

A "megszorítások" pedig túl általános kifejezés arra, hogy összességében következtetéseket vonjunk le annak hasznáról. Sok függ a megszorítás módjától és a piaci környezettől.

Azért is fontos kérdés ez, mert z ilyen tanulmányok akkor hasznosak, ha a reális következtetéseket vonhatunk le belőlük.

Dora
7. Pogátsa Zoltán 2012-07-23 19:40:27
@Ricardo: attól mert több pénz maradt volna itt, még simán megnőttek volna a társadalmi különbségek. Sőt. Tehát jól működő államra akkor is szükség lett volna.

@Kerényi Z.: akkor hogyan magyarázza, hogy az UNCTAD adatai szerint Kínába a legnagyobb külföldi befektető messze Hong Kong? (Indiába pedig az iciripicir Mauritius?)
6. Kerényi Z. 2012-07-23 17:32:30
2. Pogátsa Zoltán
Köszönöm. De ha nem haragszik, ezen nem rágom keresztül magam. Már csak azért sem, mert nekem az MNB-s 62.5 MM€ is túl sok, másrészt az sem hihető, hogy Kínából kivisznek 1189 MM$-t, ahol – tudtommal – ellenőrzött a tőkemozgás, egyébként meg megfulladnak a zöldre nyomtatott papírfecnikben, pl. USA államkötvényből is betáraztak vagy 6000 MM$-nyit.
5. ricardo 2012-07-23 17:25:09
Kedves Zoltán!

Meglehet, nem csak a számok rosszak, de a szemlélet is. A következőt írod: "Ezen felül pedig örökre érvényét vesztik azok a kijelentések, amelyek szerint a magyar állam túl nagy lenne, a jóléti juttatások pedig koraszülöttek és finanszírozhatatlanok."

De nem ez a helyes következtetés. Hanem az, hogy micsoda gazdagság lenne itt, ha az a - szerinted is - rengeteg pénz mind nem menekülne el. Nem is nagyon lenne szükség jóléti államra! Így viszont se rendes jóléti állam, se rengeteg pénz.
4. Sorge 2012-07-23 11:46:45
Meg kellene egy kicsit piszkálni azok "komfort zónáját" akik folyamatosan azt szajkózzák, hogy Magyarországon kevés a tőke, ezért mindenféle tőkét örömmel kell fogadni, akármilyen elfogadhatatlan feltételek mellett is adják. Nyilván saját érdekből kábítják a magyar népet.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés