FN Blog / Pogátsa Zoltán / $242md: Magyarország a húsz legnagyobb offshore ...
Nyomtatás Betűméret
$242md: Magyarország a húsz legnagyobb offshore vesztes között! 2012-07-23 00:28:16
Nagyjából a magyar államadósság két és félszerese áramlott ki offshoreba Magyarországról a nyolcvanas évek óta!

 

A világ legelismertebb offshore-ral foglalkozó civil szervezete, a Tax Justice Network (~Adóigazságossági Hálozat) a napokban teszi közzé legújabb jelentését Estimating the Price of Offshore (~Az offshore becsült ára) címen. A szervezet vezetője, John Christensen maga is kiugrott offshore bankár, a jelentés késztője, James S. Henry pedig a McKinsey konzulting cég volt fő közgazdásza, offshore specialista. És még egy fontos tény: az OECD, az IMF 2008 óta nem foglalkoznak érdemben az offshore jelenség tanulmányozásával, pedig az idó tájt ők maguk is 11 milliárd dollárra becsülték annak mértékét. Azaz lehet (és érdemes is) vitatkozni a Tax Justice Network-kel, de ők mindenképpen megkerülhetetlenek.

Kezdjük rögtön a magyar szempontból legmegdöbbentőbb állításukkal. A jelentés szerint Magyarország benne van az offshore által legkedvezőtlenebbül érintett húsz fejlődő ország között. Sőt, 242 milliárd dolláros veszteségével megelőzi a nálánál sokkal nagyobb, és korruptabb hírben álló Lengyelországot, Ukrajnát és Kazahsztánt is! Az 1980-as évek óta Magyarországról kiáramlott összeg nyers számítások szerint a magyar államadósság két és félszeresét teszi ki!!! Ha igaz, amit a civil szervezet állít, akkor ez bombasztikus hír. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy az elmúlt harminc év megszorításainak többsége értelmetlen volt. Ezen felül pedig örökre érvényét vesztik azok a kijelentések, amelyek szerint a magyar állam túl nagy lenne, a jóléti juttatások pedig koraszülöttek és finanszírozhatatlanok.

A Guardian brit újság offshore térképe a Tax Justice Network jelentése alapján letölthető innen.

Mi a helyzet világszinten? A jelentés alkotói szofisztikált módszertant használtak a Világbank, az IMF, az ENSZ és más szervezetek adatait felhasználva. Ezt aztán összevetették a tartalékvaluták és az arany iránti kereslet alakulásával, illetve privátbankári tanulmányokkal. A rigorózus kutatás eredményeképpen azt találták, hogy mintegy 21 billió dollárnyi be nem jelentett vagyonnal rendelkeztek a világ leggazdagabbjai offshore paradicsomokban 2010-ben! Ez nagyjából egyenlő az USA és Japán teljes évi gazdasági kibocsátásával! Az adat értelmezéséhez fontos megjegyezni, hogy mindez csak a leggazdagabb polgárok vagyona, azaz a világvállalatok ennél jóval nagyobb offshore állománya ebben nincs benne. Azt is szem előtt kell tartani, hogy mindez csupán pénzügyi megtakarítás, az ingatlanok, yachtok és egyéb vagyontárgyak nem foglaltatnak bele.

Az offshore jelenségről itt írtunk részletesebben korábban.

Cimkék: Offshore
Megosztás
25 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

3. bankár 2012-07-23 11:27:21
" Gyakorlatilag azt jelenti, hogy az elmúlt harminc év megszorításainak többsége értelmetlen volt."

Nem volt értelmetlen, mert ha nincs megszorítás, akkor nincs megtakarítás, amit aztán ki lehetett lopni.
Most még azt kellene kutatni, hogy kik, hogyan és honnan lopták ki a pénzt...
2. Pogátsa Zoltán 2012-07-23 10:41:05
Kedves Kerény Z.,
ennél azért komolyabb módszertannal dolgoznak. Egyelőre nekem is magasnak tűnik, de itt a módszertanuk leírása:
www.taxjustice.net/cms/front_content.php?idcat=148 Appendix 1. és 2.
1. Kerényi Z. 2012-07-23 08:22:46
De komolyabban! 1995-től van adat az MNB honlapján a fizetési mérlegről: www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Statisztika/mnbhu_statisztikai_idosorok/mnbhu_fizm_20090330/fmuq_eur_hu.xls
Ez alapján 62.5 MM€-t vontak ki az országból, ami ~75 MM$. 1980 és 1995 között vontak volna ki 160-t? Komolytalan!
« Előző 6    1 2 3    

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Pogátsa Zoltán blogja a globális gazdaságról, az Európai Unióról és benne Kelet-Közép-Európáról.

Pogátsa Zoltán

Cimkefelhő

Egyesült Királyság, , önkormányzatok, szociálpolitika, IMF, jegybank, infláció, Szlovákia, csehország, Olaszország, Szlovénia, Kína, KAP, Ausztria, költségvetés, foglalkoztatás, Németország, Orbán, Románia, Svájc, Offshore, USA, nagyvállalatok, Horvátország, Norvégia, adók, neoliberalizmus, bankrendszer, Izland, szocializmus, fenntarthatóság, EU, piac, Chile, Thatcher, élelmiszerárak, Lengyelország, eurózóna, Görögország, Északi Modell, Svédország, Írország, Finnország, D-Korea, romák, olaj, megszorítás, válság, nyugdíj, Barroso

Keresés

Blogértesítő - Pogátsa Zoltán

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés